Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt

2020. november 04. 10:21

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

2020. november 04. 10:21
null

Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, szerda reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A Parlamentre kitűztek egy lyukas magyar zászlót és egy fekete gyászzászlót. A koronavírus-járvány miatt a rendezvényen közreműködők – a lovas díszegység és a központi zenekar tagjait leszámítva – valamennyien maszkot viseltek. Ma egész nap gyertyát lehet gyújtani a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál. Este a Szent István-bazilika előtt elhelyezett 1956-os installációnál lesz mécsesgyújtás. November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. november 04. 22:00
Sajnos nem célja a mai rendszernek sem, megismertetni a fiatalokkal, hogy milyen volt a " Szabadság mámora" .
pemete jakab
2020. november 04. 12:10
1956: Moszkva ellenség 2020: Moszkva barát Pedig Moszkva nem változott. És hogy még faramucibb legyen a helyzet: Orbánnak 2007-ben Moszkva ellenség, most meg barát.
Knerten
2020. november 04. 11:07
Jobban örülnék a Halhatatlanok napjának. Az árbocot én még rövid o-val tanultam.
Takita
2020. november 04. 11:03
Marosán György leirja az emlékirataiban,hogy hogyan jöttek Kádárral együtt Budapestre. A szovjet páncélos oszlop Szolnokról indult, de nagy kerülőt tettek Nagykáta felé. Útközben gyakran megálltak mert tisztek tartottak a meglepetésektől. Délután ért a páncélos oszlop a Parlamenthez. Jellemző a korszakra: Kádár János egy szovjet páncéloson érkezett a hatalomba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!