Az isztambuli egyezmény ratifikálására buzdít az Európai Bizottság

2020. november 26. 10:12

Járóka Lívia szerint az egyezmény semmire sem garancia, ideológiai alapokon áll, Magyarországon pedig enélkül is javul a nők helyzete.

2020. november 26. 10:12

Az Európai Bizottság számára prioritás az unió márciusban bemutatott nemi esélyegyenlőségi stratégiájának megerősítése, valamint az, hogy az Európa Tanács nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményét az unió egésze ratifikálja – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos Brüsszelben szerdán – írta meg a Magyar Nemzet. Az uniós biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének az isztambuli egyezmény és a nők elleni erőszak témájában tartott vitáján kiemelte, egyre több a házasságon, valamint a nők és a gyermekek ellen elkövetett családon belüli erőszak, amelyet a koronavírus-járvány miatt szükséges otthonmaradás kedvezőtlenül befolyásol.

Aggasztó tendencia mutatja, hogy az otthon melege nem mindenütt és nem mindenki számára biztosított, az otthon nem mindig jelent biztonságos helyet az ott élők számára – fogalmazott. Kiemelte, hogy az isztambuli egyezmény ratifikációja fontos, az egyezmény ugyanis a nemzetközi jogszabályok tekintetében valódi referencia, viszonyítási alapot jelent a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni küzdelemben. A nemi esélyegyenlőségi stratégián keresztül pedig az uniós bizottság célja az, hogy megfelelő védelmet kapjanak a nők, illetve az, hogy a nők ne féljenek bejelenteni a velük szemben elkövetett családon belüli erőszakot.

A bizottsági dokumentum kulcsfontosságú intézkedéseket vázol fel a nemi erőszak felszámolására, az egyenlő munkaerőpiaci részvételre, az egyenlő bérek biztosítására, valamint a nemek közötti egyensúly elérésére a döntéshozatalban és a politikában – emlékeztetett az uniós biztos. Határozottan fel kell lépni a családon belüli erőszak ellen, komoly büntetést érdemelnek az elkövetők – tette hozzá Dalli.

Járóka Lívia szerint határozott kormányzati fellépésre van szükség, nem ideológiára

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartott európai parlamenti vitához intézett írásbeli hozzászólásában azt emelte ki, hogy az isztambuli egyezmény önmagában nem garancia a nőket ért erőszak megakadályozására, helyette átfogó tagállami törvényi garanciák létrehozása és egységes társadalmi fellépés szükséges. „A nők elleni erőszak megszüntetése azt jelenti, hogy minden lehetséges eszközzel és szigorú jogszabályokkal küzdünk minden nő és lány jogáért mindannyian együtt, minden szinten, a társadalom minden területén” – fogalmazott.

Kiemelte, minden európai tagállamnak gondoskodnia kell arról, hogy a törvények az áldozatok védelmét és a segítségnyújtást biztosítsák. Az isztambuli egyezmény nem ”csodaszer„ erre, sőt, ideológiai szempontok által vezérelt, és sok esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a már meglévő jogi eszközök – figyelmeztetett. Csak a határozott kormányzati fellépés változtathatja meg a helyzetet, ahogy ez Magyarországon meg is valósul. A számok önmagukért beszélnek, és minden nap azt látjuk, hogy az egyezmény ratifikálása nélkül is javul a nők helyzete – jelentette ki. Szavai szerint az egyenlőség alapvető elv, amelyet az európai értékek rögzítenek. Biztosítani kell, hogy ez valósággá váljon minden állampolgár, férfiak és nők, fiúk és lányok számára – mutatott rá. Célzott fellépésekre van szükség, amelyek kezelik a problémák gyökereit, igazodnak a tagállamok valóságához, és kezelik a kapcsolódó problémákat, például a szegénységet és a kirekesztést – tette hozzá Járóka Lívia.

(Magyar Nemzet)

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2020. november 26. 14:24
Nem-e lehetne-e, hogy az EB a szerződésekkel foglalkozzon? Még akár megoldatlan problémákkal is lehetne, mint Brexit, Ukrajna, munkanélküliség, versenyképesség stb.
elfújta az ellenszél
2020. november 26. 13:26
Tényleg nem értem, ha a gener fogalomtárat kell használni, akkor hogyan lehet hogy erőszak kapcsán kizárólag cisz-nőkről beszélnek? A többi 63 genderrel mi lesz?
u.cserkész
2020. november 26. 12:35
1. Ha aláírjuk az isztambuli egyezményt, akkor kevesebb lesz a családon belüli erőszak? Ezt Józsival és Gizivel is megbeszélték? 2. Nem látom, hogy ezek a feministák határozottan kiállnának a gyermekek védelmében is. Pedig a leginkább szenvedő családtag a gyermek.
atila68
2020. november 26. 12:24
Na még ez is! Ezredszer is ugyanaz a probléma ezzel. Diszkriminatív a fehér hetero férfiakkal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!