Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton

2020. október 21. 10:11

Az útra felvitt anyag képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.

2020. október 21. 10:11
null

Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton, először Esztergomnál. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán közölte, hogy ez egy újdonság lesz a magyar közutakon, ugyanis elsőként az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút hazai Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán épül tesztút. 

Hat különböző helyszín telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni. Az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik a gyantába ágyazott szilikátszemcséket, és különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet. Ez a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez – tette hozzá. Kitért arra is, hogy az új technológia telepítése csak minimálisan, 4-5 százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. október 21. 22:45
Ma már olyan biciklire szerelhető fényforrások vannak, hogy relatíve szinte jobbak, mint az autó fényszórói. Magam egy piacon vásárolható akkumulátoros rúdlámpát használok, amihez vettem gumi rögzítőt. a rögzítő állandóan rajta van a bicajon, csak a lámpát kell belerakni. Ugyan ezt a lámpát használom vadászatra és minden egyébre. Pót akkumulátor pedig mindig van nálam. Egy fejlámpával kiegészítve tökéletes. A fejlámpa az út melletti veszélyforrásokra irányítható, azért célszerű. Például egy állat, ami pont elénk fog kiugrani, ha nem figyelünk rá.
Akitlosz
2020. október 21. 21:39
Segíteni a szúnyogok munkáját. És szívatni a többi rovart. Perverz.
triacus
2020. október 21. 20:00
Lengyelországban is van ilyen: http://gazetaolsztynska.pl/386271,Pierwsza-w-Polsce-swiecaca-sciezka-rowerowa-powstala-pod-Lidzbarkiem-Warminskim-FILM.html#axzz4M1C2YeMc meg Hollandiában: https://www.studioroosegaarde.net/project/van-gogh-path
Ho Si Mon
2020. október 21. 17:16
Ez rendben van és van helye, ahol célszerű kialakítani. Közvilágításhoz sokkal-sokkal több fejlesztési költség és állandó üzemeltetési költség tartozik. Aki kerékpáros, tudja, hogy a lámpája, ha van, korlátozott bevilágításra alkalmas, ezzel a megoldással az út íveit így előre láthatja, messze a lámpa hatósugarán túl, ami növeli a biztonságot..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!