Tudomásul kell venni: a könyv a tehetséggondozásnak is a része

2020. október 15. 15:41

Úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medencében a magyar kiadóknak és terjesztőknek a jelenlétét erősíteni kell, s ennek ez az egyik leghatékonyabb módja.

2020. október 15. 15:41
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Ez a Libri-Bookline részesedésvásárlás illeszkedik bármilyen formában a közelmúltban újra és újra nekilendülő mindenféle kultúrharcokhoz? Ez lenne az első lépés, amivel a jobboldal vagy a magyar kormányzat a könyvpiacot szeretné újraszabályozni vagy legalábbis más erőviszonyokat kialakítani? 

Nem. Ez egy független magánszervezetnek, az MCC alapítványának üzleti és szakmai döntése. 

Bocsánat, korábban azt mondta, hogy itt inkább közvagyonról van szó, most pedig megint magánszervezet hivatkozik magukra. Egy piaci szereplőbe vásárolják be magukat állami vagyonjuttatás segítségével. 

Így van, de szerintem a kettő között nincs is ellentmondás. Az MCC nem jöhetett volna létre az alapító család és a magyar állam nagylelkűsége és elkötelezettsége nélkül, de immár ezektől egy szervezeti és anyagi értelemben független szervezetről van szó. Abból én mint a kuratórium elnöke személyesen sem engedek, hogy a közfeladatra fordított forrásokkal kapcsolatban minden jogszabályi előírást be kell tartani. De abban az értelemben ez egy magánszervezet, hogy mint kuratórium, senki által nem vagyunk utasíthatóak, így az összes döntésünk is csak saját magunk logikájából vezethető le.

Akkor ennek semmilyen kultúrharcos aspektusa nincsen? Olyan, mintha valamelyik élelmiszerrel kereskedő üzletláncban vásároltak volna érdekeltséget? 

Nem, nem olyan. Szerintem van köztes értelmezés is. Ugyanis a Libri-Bookline tevékenysége kötődik az MCC tevékenységéhez, hiszen a kollégium nemcsak egy tehetséggondozó, hanem az egy szellemi központ is. Hiszünk a könyv és az abban szereplő gondolatok erejében, s nem gondoljuk, hogy az olvasás és nyomtatott könyv a 21. században anakronizmus lenne. Úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medencében ennek a magyar kiadóknak és terjesztőknek a jelenlétét erősíteni kell, s ennek ez az egyik leghatékonyabb módja. Nem ugyanaz a pálya, de egyébként az Alapítvány 2008 óta rendelkezik saját könyvkiadóval. S persze ezt is szeretnénk bővíteni. Tudomásul kell venni: a könyv a tehetséggondozásnak is a része.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. július 26. 18:45
Eddigi életem során a könyvek határozták meg a közvetlen környezetemet, nagyszerű dolog volt a könyvek védőbástyái mögül egyfajta szellemi birodalomból tekinteni le a hitvány kapzsitalisták 1989-óta tartó fostalicska rendszerére. Kedvenc könyvcím-elemzésem még vallástudomány szakos bölcsészhallgatóként Michael Novak: A demokratikus kapitalizmus szelleme, a vallás és a különböző politikai és ideológiai eszmeáramlatokat tárgyalta a kollokviums, ahol ajánlott olvasmány volt ez a könyv is. Már a cím is bődületes tévedés: mivel a kapitalizmus soha nem volt demokrácia, de méghogy szellemisége is volna patetikus hazugság, vissza kell térni minél előbb a szocializmus felépítéséhez, az egyetlen értelmes és humanista cél és feladat a föld minden állama számára.
billwilson
2020. október 15. 16:48
újindex :DDD
Knerten
2020. október 15. 16:39
Tök mindegy, hogy prüszköl a baloldal: mint egy tank, végig kell robogni az egész magyar kulturális életen, és visszafoglalni azt a magyar nemzet számára. Szerencsétlenül jön ki, hogy úgy tűnik, mintha a Fidesz magának csinálná az egészet, de ennek egyetlen oka, hogy jelenleg a Fidesz az egyetlen komolyan vehető nemzeti párt Magyarországon, amelyik ezt a feladatot végre tudja hajtani. Rájuk hárul a feladat, hogy befejezzék a rendszerváltást, és visszafoglalják Magyarországot. Ehhez szükség van még legalább egy kormányzati ciklusra, ezért mindenkinek el kell menni szavazni '22-ben, és vinni magával még egy, de inkább két embert. (A pontosvessző nem latin karakter. Értem.)
Szuverén maffiaállam
2020. október 15. 16:32
Index. Köpni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!