Szarka Gábor: Nem lezárásról, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó

2020. október 16. 16:52

„azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.” – jegyezte meg a kancellár.

2020. október 16. 16:52

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó – mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva pénteken a közmédiának. Szarka Gábor arra a sajtóba is bekerült péntek reggeli belső utasításra reagált, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia.

„Ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet”

A fővárosi önkormányzat felajánlására, amely szerint épületet biztosítanának az SZFE hallgatói és oktatói számára, az kancellár azt mondta: érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött. Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

– fogalmazott. Hozzátette: azt mondták az egyetem polgárainak, hogy döntsenek, mert az egyetem ezt a fajta tanköztársasági modellt innentől kezdve az egyetem keretein kívüli magánkezdeményezésnek tekinti.

„Ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet” - jegyezte meg. Elmondta: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

„Az őszi szünet előrehozásáról van szó”

Az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten. Hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

„Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik” – mondta. Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtunk ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben – mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó. Mindenkire ráfér a pihenés – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre. A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2020. október 16. 21:10
Tényleg, csak a fővárosban lehet ezt a hülye gyerek képző intézetet működtetni.
Kimond Ottó
2020. október 16. 19:09
Tényleg jó kérdés a kancellár tól. Ki ellen tartják fenn a blokádot?
annamanna
2020. október 16. 19:04
Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam https://fidelio.hu/szinhaz/megneztem-szarka-gabor-kancellar-urat-gyerekszineszkent-es-leesett-az-allam-158659.html Röviden az a lényeg, hogy a Gyalogbéka c. gyerekfilmsorozatban Szarka egészen konkrétan ugyanezt az egész sztorit eljátszotta már, ami itt történik, csak persze a másik oldalon állva. Egyáltalán nem véletlenül nevezték ki pont őt kancellárnak, az egész már megtörtént - egy filmben. Sokan emlékezhettek rá. "A lázadók vezére nem más, mint a kis Szarka Gábor. Egy ideig. A csipet-csapat hamarosan egy szőke, mosolygós katonatisztet kap vezetőül - akit egyébként az SZFE modellváltásáról szóló törvényt támogató Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója alakít."
Knerten
2020. október 16. 18:27
"A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen." A nap mondata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!