Operatív törzs: a határzár-hosszabbítás az élet- és egészségvédelmet szolgálja

2020. október 01. 15:44

A kormány november 1-jéig hosszabbította meg a szeptember 1-jén ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet. 

2020. október 01. 15:44

A koronavírus-járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének, életének megóvása érdekében döntött a kormány a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert utalt rá: a kormány november 1-jéig hosszabbította meg a szeptember 1-jén ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet. 

A rendőr alezredes szólt arról, hogy a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet szabályozza a Magyarországon személyforgalomban átutazókra vonatkozó külön rendelkezéseket is. Ennek értelmében a külföldről érkező nem magyar állampolgárok átutazási célból beléphetnek Magyarországra, ha egészségügyi vizsgálatnak vetik alá magukat és koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg náluk. Feltétel az utazás céljának hitelt érdemlő igazolása, és az is, hogy biztosított legyen a bejutás a célországba. A nemzetközi teherforgalom csak a kijelölt útvonalon történhet, az abban résztvevők csak a kijelölt határátkelőhelyeknél, benzinkutakon és pihenőhelyeknél állhatnak meg. Feltétel továbbá, hogy az országba belépőknek 24 órán belül el is kell hagyniuk az országot.

Az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség a honvédséggel közösen folyamatosan ellenőrzi – mondta, hozzátéve: szerdán 46 rendőri intézkedésre volt szükség a szabályszegőkkel szemben. Egy embert figyelmeztetésben részesítettek, 44-en helyszíni bírságot kaptak, míg egy esetben szabálysértési feljelentést tettek. A szeptember óta bevezetett utazási korlátozások óta 3956 esetben volt szükség rendőri intézkedésre, ebből 1314 figyelmeztetéssel, 1307 helyszíni bírsággal, 1335 szabálysértési feljelentéssel zárult. A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél és Tompánál kell 3-3 órás, míg személyforgalomban ugyancsak a belépőoldalon Beregsuránynál 2 órás várakozási idővel számolni.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. október 02. 06:40
Most látom a tv-ben hogy Németország többek között Csongrád-Csanád megyét is a veszélyes megyék közé sorolta. Sanda gyanúm, hogy ez a nagy szerb, román ingázás, jövés menés eredménye.
Tattoo Lee
2020. október 02. 06:23
Üzenném a Fidesz legfelső köreinek, innen a nyugati végekről: A legstabilabb jobbos körzetekben és a legelkötelezettebb ismerőseim között is fogytán a bizalom az ilyen faxságok miatt. Még néhány ilyen húzás és veszik minden '22-ben.
BőröndÖdön
2020. október 01. 20:55
Idióták.
Okoskodó
2020. október 01. 19:31
Az antifákat blokkolja a titkosszolgálat, minket meg a normális külföldieket meg hagyjanak békén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!