Nyílt levélben kér pénzt Jourováéktól Karácsony és Márki-Zay

2020. október 06. 15:41

Az ellenzéki polgármesterek által aláírt levél szerint a magyar kormánnyal ellentétben ők képesek megfelelni a jogállamisági feltételeknek, ezért az uniós helyreállítási pénzek legalább felét nekik kellene felhasználniuk.

2020. október 06. 15:41
null

Összesen tíz város, többek között Szombathely, Hódmezővásárhely és Szentendre polgármestere írta alá azt a nyílt levelet, ami kedd délután jelent meg Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán. A Katarina Barley EP-alelnöknek és Věra Jourová EB-alelnöknek címzett nyílt levélben a városvezetők arra kérik az európai politikusokat, hogy fontolják meg az uniós pénzek önkormányzatokon keresztül történő elosztását, amit már jó ideje hallani a magyar ellenzék részéről.

A nyílt levél elején az aláírók kitérnek arra, hogy Katarina Barley és Věra Jourová az elmúlt időszakben a kormány „Európa-ellenes propagandagépezetének” célkeresztjébe kerültek nemrégiben tett nyilatkozataik miatt. Karácsonyék szerint elengedhetetlen, hogy az uniós tisztségviselők a magyar kormánnyal kapcsolatos nyilatkozataikban különbséget tegyenek Magyarország és a magyar kormány között.

– áll a levélben. A levél szerzői szerint a magyar emberek legfeljebb a csalások miatti szégyenben osztozhatnak a magyar kormánnyal, a felelősségben semmiképpen. 

A polgármesterek világossá teszik: támogatják a jogállamisági kritériumok kivételezés nélküli számonkérését a tagállamokon, és adott esetben a szankcionálást sem ellenzik. Azzal viszont nem értenek egyet, hogy a magyar emberek hátrányt szenvedjenek a magyar kormány ellen hozott szankcióknak köszönhetően. „Erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a magyar emberekhez” – javasolják Karácsonyék. 

Érvelésük szerint

az önkormányzatok a kormánnyal ellentétben képesek megfelelni a jogállamisági kritériumoknak,

hiszen azok megfelelnek az önkormányzatiság olyan alapelveinek, mint a korrupcióellenesség és az átláthatóság. Rámutatnak: a kezdeményezés a visegrádi országok – ellenzéki vezetésű – fővárosaitól származik, de ma már túlnőtt ezeken a kereteken, „összeurópai mozgalom” lett belőle. 

Az anyagiakra térve Karácsonyék kijeletik: azt szeretnék, ha a koronavírus elleni uniós mentőcsomag Magyarországra szánt részének legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel az ország. A levelet aláíró városvezetők szerint ugyanis az Orbán-kormány válság idején megsarcolja az önkormányzatokat, nem pedig segíti őket, ráadásul a hétéves költségvetési ciklus kialakításában sem vehetnek részt. A polgármesterek szerint ez demokratikus deficitet és megvalósíthatósági kockázatokat is jelent, amellett pedig „sérti az Európai Unió jogát, amely előírja a partnerségi elv alkalmazását a tervezési folyamatokban”.

A nyitóképen: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piscsik
2020. október 07. 12:38
Karácsony sajnos hazaáruló bitang senki. Gratula a megválasztásához!
1Szkeptikus
2020. október 07. 11:35
Úgy tudom,az európai pénzalapok lehívásában jól, sikeresen áll Magyarország. Persze az ellenzéknek bele kell piszkálni ebbe is. Most már higgyük is el hogy ez, és az ellenzéki összefogás,a furcsa jobbos- balos koalíció nem a saját érdekből, hanem a magyarok érdekében történik?
atila68
2020. október 07. 07:50
Az megvan, hogy ezzel Karácsony és Máraki-Zaj gyakorlatilag arcon xarta a jogállamiságot, és az európai értékeket? Azért ez nagyon komoly. Persze nagyszerű lenne ha végre valaki pontokba szedné a jogállamiság, és az európai értékek ismérveit.
Vakfolt
2020. október 07. 07:20
Életveszélyesek ezek a komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!