Müller Cecília: Tiszaújvárosban járványügyi gócpont alakult ki

2020. október 09. 10:53

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a városban egy nagyívű építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, ahol 1717 PCR-vizsgálatból 242 lett pozitív.

2020. október 09. 10:53
null

Az elmúlt 24 órában 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt”– kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Gál Kristóf. A karanténban lévők száma 22 385, közülük több mint háromezren csütörtökön kényszerültek karanténba.

A tegnapi napon 1176 személynél mutatták ki a koornavírus-fertőzést”– vette át a szót Müller Cecília, aki a napi adatok ismertetésével kezdte. Kiemelte: az elhunytak közül öt főnél vírusos tüdőgyulladást neveztek meg haláloknak, a többi halott között szerepeltek daganatos betegek és cukorbetegséggel küzdők is.

„Nyolc fő esetében találtunk szív-és érrendszeri megbetegedést, magas vérnyomást, veseelégtelenséget” – tette hozzá. A tiszifőorvos elmondta, hogy a járvány kezdete óta 913 olyan személy hunyt el, akinél kimutatták a fertőzést. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az elvégzett tesztek száma 803 ezerre nőtt.

„Örömteli, hogy a lakosság véleménye egybecseng a védekezést irányítók akaratával” – mondta Müller Cecília a nemzeti konzultáció eredményeit értékelve. „Tiszaújvárosban járványügyi gócpont alakult ki” – erősítette meg a sajtóinforációkat a tisztifőorvos. „A városban nagyívű építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, több alvállalkozónál is fény derült arra, hogy fertőzöttek” – derült ki a szavaiból. Müller Cecília a tiszaújvárosi gócpontról azt mondta, hogy 1717 PCR-vizsgálatból 242 lett pozitív. Ezután 173 főt minősítettek szoros kontaktnak. „Nagy kihívás ennek a menedzselése a helyszínen, az izoláció rendkívül fontos. Elkülönítették a pozitív személyeket és a nem pozitívakat, valamin a negatív kontaktszemélyeket” – tette hozzá.

„Minden szakember végzi a dolgát, az izoláció rendkívül fontos ezeken a helyeken” – tette hozzá kiemelve, hogy sikerült megakadályozni a keveredést. A gócpontról továbbá elmondták: egyelőre úgy néz ki, hogy középsúlyos, vagy súlyos megbetegedéssel nem kell számolni. Mindösszesen egy fő került kórházba - mondta Müller Cecília. „A Borsod megyei kórház felkészült arra, hogy fogadja a betegeket” – tette hozzá. A járványügyi bevetési egység azonnal megkezdte korábban a munkát a helyszínen.

„Nincs semmilyen levél arról, hogy az FFP-maszkokat az orvosok többször használják” – mondta kérdésre Müller Cecília. Az is kiderült, hogy két hétre elegendő tartaléka van az intézményeknek védőfelszerelésből.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citra
2020. október 13. 10:02
Működik a birkáknál a propaganda. Bár elég gyengék a színészek, mint Cecike is. VAN egy ébredő rész aki már tisztán látja, hogy mekkora Hoax az egész, de még ők vannak kisebbségben. A birkák ránták magukkal az emberiséget a mélybe.,ha kevés lesz az ébredő. Profetikus idők.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. október 09. 13:22
Példásan reagáltak a gócpont felszámolására.
legkisebbek közül
2020. október 09. 12:58
Javítás (legkisebbek közül 2020. október 9. 12:50): (5-én, 6-án 14% felett volt, országosan magasabb értékekkel, mint Tiszaújvárosban).
legkisebbek közül
2020. október 09. 12:50
"Örömteli, hogy a lakosság véleménye egybecseng a védekezést irányítók akaratával - mondta Müller Cecília a nemzeti konzultáció eredményeit értékelve." A tisztifőorvos részben politikai közkatona funkciót is ellát, politikai propaganda üzemmódban is működve? Ez így viszont hitelteleníti az összképet. Fontos és elvárt, hogy a védekezés irányítóinak legyen elképzelése, terve, de már más irányba fordulva, az irányított kérdéseket, válaszokat megfogalmazó, lakosság szempontjából erősen politikai érzelmek, elköteleződések mentén kezelt (visszaküldöm, nem küldöm vissza?) nemzeti konzultáció eredményeiben a lakosság véleményét láttatni, bármely konzultációban, az a társadalom becsapását, manipulációját képezi, az egyenesség, őszinteség, az igazság képviselete helyett. Fontos dolog lenne, hogy olyan dolgokat vállaljunk fel, amelyek igazságot képeznek. Adott folyamatok, haladási irányok társadalmi támogatottsága fontos kérdéskört képezhet/képez, valóban, de ezen témakörben (részben akár becsatlakozó egyéb érdekek miatt) sem szabadna használni olyan eszközöket, kommunikációkat, amelyek a tájékoztatás, meggyőzés, már valódi párbeszéd helyett, az igazság képviselete helyett a manipulációkra támaszkodnak. A hitelesség fontos érték, járvány közepette a védekezés irányítói, tájékoztatói esetén pedig ez hatványozottan igazságot képez. Más. Azt nehezen érteni, laikusként, hogy tájékoztatásokban számszerűen miért emeljük ki illetve miért kell megjeleníteni publikusan, hogy hányan ill. ki milyen konkrét, egyéb betegségekben szenvedett. Esetleg ez nemzetközi szakmai standard? Tiszaújvárosban gócpont alakult ki, 1717 PCR-vizsgálatból 242 lett pozitív. Ez 14,1%-os arányt képez. Országosan az átlag a mai nap tájékoztatása szerint: 10.5% (9-én, 10-én 14% felett volt, országosan magasabb értékekkel, mint Tiszaújvárosban). Vigyázni kell az egész országban, mindenki részéről. Sokan fertőződnek meg, növekedni fog annak kockázata, hogy az idősek, veszélyeztetettek közül mind többen megfertőződnek. S itt valóban, most már látható, itt nem leállítani kell teljesen az országot, csak adott részét részben/egészen, igazodva a mindenkori helyzethez, de ami nem változhat tavaszhoz mértem, a megelőzésben a fegyelem, felelős gondolkozás, a magunkra s másokra gondolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!