Brexit – Szakértő: mindkét fél sokat veszít, ha nem lesz megállapodás

2020. október 12. 22:32

Egedy Gergely szerint a brit miniszterelnök szívesen venne egy a „brit érdekek alapján történő megállapodást”, de ha ez nem jönne létre, – el tud képzelni egy megállapodás nélküli együttműködést is, ausztráliai mintára.

2020. október 12. 22:32

Mind az Európai Unió, mind a britek sokat veszítenek, ha napokon belül nem sikerül megállapodniuk az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének szabályozásáról folytatott tárgyalásaikon – mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán hétfő este.

EU – Egyesült Királyság

A szakértő elmondta: Boris Johnson brit miniszterelnök elvileg október 15-ig hajlandó tárgyalni, és Angela Merkel német kancellárt is erről tájékoztatta, ugyanakkor a „kulisszák mögött” beszélnek arról, hogy készek meghosszabbítani a tárgyalásokat november elejéig. Egedy Gergely kitért arra: a tárgyalópartnerek között egyértelműen romlott a bizalom Boris Johnson új belső piaci törvénytervezete miatt. E tervezet értelmében a parlament felhatalmazást adhatna a szakminisztereknek, hogy a kilépési törvényektől eltérően járjanak el. Például nem volna szükséges exportnyilatkozatot tenniük az északír cégeknek ahhoz, hogy exportálhassanak Nagy-Britanniába.

Állami támogatások

A másik erősen vitatott kérdés az állami támogatások ügye, az EU ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a brit állam nem adhat nagyobb mértékű támogatást, mint amekkorát az EU jóváhagy. A britek ugyanakkor azzal érvelnek, hogy éppen azért léptek ki január 31-én az EU-ból, hogy szuverén államként maguk dönthessenek ilyen kérdésekben.

Egedy Gergely hozzátette: vannak, akik úgy vélik, Boris Johnson eleve arra játszik, hogy ne legyen megállapodás. A szakértő szerint a brit miniszterelnök szívesen venne egy a „brit érdekek alapján történő megállapodást”, de ha ez nem jönne létre, – el tud képzelni egy megállapodás nélküli együttműködést is, ausztráliai mintára.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. október 13. 06:59
Kicsit humoros, hogy az eu még mindig dirigálni akar.
Frick László Intézet
2020. október 13. 06:39
Ja.megalakul az Észak-Atlanti gazdasági Közösség,a nyílt nagy-angolszász összefogás. Boris Johnson nyiltan beszélt arról, hogy ha nem jól zárulnak a tárgyalások az EU-val,amerikai importtal fogják megoldani a vámproblémákat. A BREXIT célje eleve ez volt, a játékban Farage csak a hasznos idióta volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!