Operatív törzs: Szigorú szabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-döntőt

2020. szeptember 24. 09:52

„Csak az egy közösségből érkezők ülhetnek egymás mellett” – mondta Lakatos Tibor. Müller Cecília a csütörtöki adatokról szólva elmondta: a legidősebb elhunyt 81 éves, a legfiatalabb azonban 40 éves volt.

2020. szeptember 24. 09:52
null

„A ma esti Szuperkupa-döntőre nagyobb részt magyar szurkolók vásároltak jegyet” – hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lakatos Tibor elmondta: a külföldi szurkolók beutazásával kapcsolatban nagyon szigorú szabályokat léptetett életbe a magyar kormány. A belépéshez elvárt az öt napon belüli negatív PCR-teszt, szintén szűrik a csapatokat és a hozzájuk tartozó személyeket. Kiderült: az UEFA gyakorlatilag „burokban fogja tartani” a Bayern Münchent és a Sevillát, amíg Magyarországon tartózkodnak.

„A szurkolókra is szigorú szabályok vonatkoznak: csak az egy közösségből érkezők ülhetnek egymás mellett” – tette hozzá. Lakatos Tibor ismertette: a csapatokhoz összekötőként néhány kollégája lett kirendelve, valamint egészségügyi személyzet is készenlétben fog állni, ha bármilyen probléma merülne fel.

Ezután Müller Cecília vette át a szót, aki először ismertette a mai adatokat. Szavaiból kiderült: a legidősebb elhunyt 81 éves, a legfiatalabb azonban 40 éves volt.

Az összes beazonosított esetszám a járvány kezdete óta 21 200. A fertőzöttek száma stabilan 800-1000 között mozog, egy hete stagnál a  napi esetek száma.

„Látjuk az adatokból, hogy azok a szabályok, amelyek bevezetésre kerültek, átgondoltak, következetesek, indokoltak” – jelentette ki Müller Cecília. „Nagyon fontos, hogy mindenkinél legyen kéznél maszk” – emelte ki a tisztifőorvos, hozzátéve hogy ez már szinte automatizmussá vált.

„Szakmailag több értékelése van a PCR-tesztek kiértékelésének, de ezt használja a világ és a WHO is” – tette hozzá a tisztifőorvos. Így lehet a legjobban megállapítani valakinek az állapotát. A PCR-teszt ingyenes mindenkinek, akinek szüksége van erre – derült ki a tájékoztatón. Müller Cecília szólt arról is, hogy járványügyi hatóság, ha kontaktkutatás vagy egyéb célból rendelt el vizsgálatot, akkor is ingyenes a PCR-teszt. Ha valaki önszántából akarja vizsgáltatni magát, akkor hatósági áron lehet teszthez jutni 19 500 forint értékben. „Ha semmilyen tünetet nem mutat valaki, akkor ennek a vizsgálatnak az értékelhetősége kétséges” – mondta Müller Cecília.  A tesztek árképzéséről Müller Cecília annyit mondott: van anyagköltsége és vizsgálati költsége is egy PCR- teszt elvégzésének, tehát nagyon szűkre szabottan állapították meg a hatósági árat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. szeptember 24. 20:00
Komolyan szükség van egy ilyen szenilis vénasszony nyilvános tanácsára? Vagy ha valami nagy gond lesz később, legyen kit hibáztatni?
Menhetten
2020. szeptember 24. 19:53
A bajor miniszterelnök két hétre karanténbe zárja a Magyarországra merészkedő szurkolókat. Tanulság: Bajországnak VAN felelős miniszterelnöke!
BőröndÖdön
2020. szeptember 24. 14:11
Ezt a fazont meglátom,és elmegy az élettől is a kedvem.
krotak
2020. szeptember 24. 12:49
Miért kell a mérkőzéseknek 21 órakor kezdődnie? Az idősebb focirajongók így csak a másnapi sporthírekből tudják meg a végeredményt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!