Októbertől mérik a testhőmérsékletet az oktatási intézményekben

2020. szeptember 30. 12:13

A 37,8 foknál magasabb testhőmérsékeltű gyermek nem mehet be az intézménybe – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

2020. szeptember 30. 12:13
null

A mai kormányülésen hoznak döntést a schengeni határokon bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban, amelyeket holnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter fog bejelenteni” – kezdte szokásos napi tájékoztatóját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert a módosult szlovén határátlépési feltételek bejelentése után rátért a pandémiával kacsolatos hazai rendészeti adatokra.

Rendészeti adatok

Az alezredes elmondta: az elmúlt huszonnégy órában 36 rendőri intézkedés történt közérdekű üzem megzavarása és védelmi intézkedések megszegése ügyében. 15 esetben a közösségi közlekedésben kötelező maszk nem hordása miatt intézkedtek, ebből 12 esetben figyelmeztetés 3 esetben pedig szabálysértési feljelentés történt. Kiss Róbert rámutatott, hogy a kötelező maszkviselés életbelépése óta eddig összesen 499 személy ellen intézkedtek. A házikaranténban levők számára kitérve elmondta: az elmúlt huszonnégy órában 2741 házikarantént rendeltek el, ebből 794-et az országba való beutazással összefüggésben, továbbá az elmúlt huszonnégy órában 12127 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a házikaranténokkal összefüggésben. 

Fertőzöttségi adatok

Az országos tisztifőorvos az elmúlt huszonnégy óra járványügyi adatait sorolva elmondta: 894 fővel emelkedett a bezonosított koronavírusos személyek száma, így jelenleg 19806 fő aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Hozzátette hogy a vírus megjelenése óta 26461 fő lett azonosítva. Az elmúlt 24 órában 8 fő hunyt el és nő a kórházban ápoltak száma is. Az elhunytak életkora 54 és 78 év között van, és jellemzően mind alapbetegségben szenvedtek – mutatott rá Müller Cecília. „Jelenleg 773 fő van kórházban, tehát nálunk középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, hiszen az enyhe vagy tünetmentes megbetegedésekben szenvedők az otthonukban tartózkodhatnak” – jelentette ki hozzátéve, hogy 54 fő van lélegeztetőgépen. 

Mintegy hatezer intézményben tizenháromezer feladatellátási helyen indultak el az iskolák szeptember elsején – emlékeztetett a tisztifőorvos rámutatva, hogy az operatív törzs jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál digitális munakrendet rendeltek el a koronavírus helyi megjelenése miatt.

A laborvizslatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik – mondta el Müller Cecília hangsúlyozva, hogy

Változások október elsejétől

Elkezdődik a testhőmérséklet-mérés az oktatási nevelési intézményekben” – jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: „a 37,8 foknál magasabb testhőmérsékeltű gyermek nem mehet be az intézménybe”. Részletezve kifejtette: ha ilyen hőfokot mérnek, negyed órára várakoztatják a gyermeket, hiszen lehet ennek fiziológiás oka is. „Ha a visszamérést követően is magasabbnak találják a testhőmérsékletet, akkor el kell hagynia a gyermeknek az intézményt” – fogalmazott. 

A hőkapuk és a testhőmérséklet mérő eszközök a mai napon kiszállításra kerülnek, illetve kerültek már

 – mutatott rá.

Holnap van az idősek világnapja – emlékeztetett Müller Cecília. „Ferenc pápa szerint az időskor nem betegség, hanem kiváltság, ezért tisztelet és szeretet kell hogy övezze az időseket, főképp ezekben a nehezebb időkben, amikor különösen magas kockázatú személyeknek nyilvánulnak a koronavírus fertőzés szempontjából” – fogalmazott a tisztifőorvos. Müller Cecília rámutatott, hogy amennyiben az időseknek segítségre van szükségük gyógyszer, vagy élelmiszer beszerzésére és nincs családtag, vagy rokonság a közelükben, akkor keressék az önkormányzatokat, hiszen nekik jogszabályban foglalt kötelességük, hogy segítsenek ezekben az esetekben. 

(Mandiner)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!