Jakab Ferenc: Ezt a járványt csak a vakcina fogja tudni megállítani

2020. szeptember 15. 20:57

A vírustagadókról szólva a virológus elmondta, „meg merem kockáztatni, hogy talán nagyobb kárt okoznak vele, mint maga a vírus jelen pillanatban Magyarországon”.

2020. szeptember 15. 20:57
null

„Először is azt kell leszögezni, hogy egy nagy hullámról beszélünk, ami elindult márciusban. Fölösleges első és második hullámokat mondani. Sajnos járvány van Magyarországon, ezt tudomásul kell venni, és sajnos egyre nagyobb járvány” – fogalmazott Jakab Ferenc virológus, a víruskutató akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem Covid-19, tanulságok és aktualitások című online előadásán.

A koronavírus-vakcina helyzete a világban

A koronavírus-vakcina tesztelésekkel kapcsolatban a virológus elmondta, „nagyon nehéz egy olyan klinikai vizsgálatot összeállítani, ami tényleg egyértelműen tudja igazolni, ezen gyógyszerek hatékonyságát, vagy kevésbé hatékonyságát.” A szakértő hozzátette: „azt gondolom, hogy az elkövetkezendő jövőben is számos új gyógyszer fog napvilágot látni, hiszen azt szoktam mondani, hogy a fél világ most ezen dolgozik.” Mint fogalmazott:

Ebből körülbelül 30 van a klinikai kipróbálás bármely szakaszában, és fontos kiemelni, hogy 6-8 vakcina van most a tesztelés hármas, vagyis utolsó klinikai fázisában” – közölte Jakab Ferenc.

Az „oxfordi fejlesztésű vakcina nagyon ígéretes”

Ezekről szólva a virológus elmondta, „amennyiben azt folytatni fogják, az oxfordi fejlesztésű vakcina nagyon ígéretes. Nagyon bízom benne, hogy az év végére meg lesznek az első eredmények, megkezdődhet a kiértékelés, párhuzamosan ezzel a tömeggyártás és talán a 2021-es év első felében a tömegoltások is”.

A szakértő hangsúlyozta ugyanis:

„Járványügyi intézkedésekkel lassíthatjuk, de meg nem állíthatjuk, ez már látszik” – fogalmazott.

A vírustagadók nagyobb kárt okoznak, mint maga a vírus?

A vakcinák kapcsán Jakab Ferenc arra is kitért: „nagyon-nagyon képlékeny rendszer ez most, mindenki törekszik a vakcina minél hamarabbi előállítására és hatékony, biztonságos módon történő tesztelésére és azt követően bevezetésére”.

Hozzátette: 

A vírustagadókról szólva a szakértő elmondta, „meg merem kockáztatni, hogy talán nagyobb kárt okoznak vele, mint maga a vírus jelen pillanatban Magyarországon”.

A teljes előadást ide kattintva, valamint cikkünk tetejére görgetve tekintheti meg.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2020. szeptember 16. 08:53
Megmondom őszintén, én jobban félek az oxfordi vakcinától, mint a betegségtől.
Berecskereki
2020. szeptember 16. 07:39
Jakab elmondása szerint a magyar adatokat hetente elemzik matematikusokkal és epidemiológusokkal. ,,El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.,, Olvasható a 444.hu-n https://444.hu/2020/09/15/jakab-ferenc-magyarorszagon-europahoz-kepest-brutalisan-tombol-a-jarvany
Akitlosz
2020. szeptember 16. 00:53
"Jakab Ferenc: Ezt a járványt csak a vakcina fogja tudni megállítani" Mert annyira kevéssé veszélyes. 50%-os halálozási aránynál gyorsan elfogyna a fertőzni való és véget érne a járvány. De így, hogy a fertőzöttek egy része tünetmentes ... persze sokáig tart.
Andilla
2020. szeptember 15. 23:51
Esse értem. Tedrosz Tejbegrízusz épp valamelyik nap monta, hogy nem fog megvédeni a vakcina...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!