Időközi választást tartanak ma Mohácson és Karcagon

2020. szeptember 27. 18:18

Hat településen választanak ma polgármestert, köztük Mohácson és Karcagon is.

2020. szeptember 27. 18:18

Időközi választást tartanak ma hat településen, köztük Mohácson és Karcagon is – számol be róla az Infostart. A szokatlan választási nap a koronavírusra vezethető vissza, ugyanis a járványhelyzet miatt az alábbi eseményeket szeptember 27-re halasztották.

A települések közül kétségkívül a legérdekesebb Mohács, mely az utóbbi egy évben botrányok színtere volt. A 2019-es önkormányzati választások alkalmával ugyanis itt történt meg az az eset, hogy a jelöltállítási határidő és a választás időpontja közt hunyt el a Fidesz-KDNP jelöltje, Szekó József, így a szabályok szerint az MSZP-s Csorbai Ferenc maradt az egyetlen induló, aki viszont nem lépett vissza. Mivel jogilag helytálló volt Csorbai lépése – szemben etikailag – így a testület nagy nehézségek árán tudta csak feloszlatni magát, hogy új választást írhassanak ki. A mai választáson a kormánypárt jelöltje Pávkovics Gábor, de indul még rajta és Csorbain kívül Bernáth Csilla, a Mi Hazánk jelöltje is. Mindeközben Csorbai Gábor már nem az MSZP, hanem a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület jelöltjeként szeretné megnyerni a mai választást.

Hasonló helyzetben volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vatta, ahol Vas Béla hasonló körülmények között nyert tavaly, mint Csorbai. Vas Béla idén már rajthoz sem állt a vattai időközi választáson.

A Választás.hu naptárából emellett kiderül, hogy Karcag is új vezetőséget választ ma Dobos László helyi Fidesz-KDNP-s polgármester halála miatt. A városban összesen két jelölt indul, Szepesi Tibor, a Fidesz-KDNP és Nagy József a Magyar Munkáspárt színeiben.

61 kilométerre Karcagtól is választanak ma Kengyel településén, ahol Nagy Szilárd polgármestertől megvonta a bizalmat a tesület. Nagy Szilárd mellett, aki vissza szeretne térni a hivatalba ringbe száll Buzás Róbert, Gál József és Kovács Miklós is. Lemondott februárban Beregdaróc polgármestere is, ahol most hárman csapnak össze Tánczos László, Juhász Zoltán és Veress Oszkár személyeiben.

Gánt (fejér megye) teljes vezetése is megújul – számol be róla az Infostart. A Fidesz-KDNP helyi polgármestere, Spergelné Rádl Ibolya várandóssága miatt mondott le júniusban. Most a Fidesz-KDNP jelöltjével, Krausz Jánossal, személy szerint Nagy László és Németh Sándor független jelöltek. A Vas megyei Kemeneskápolna az utolsó és legkisebb település, ahol ma választást tartanak. Választásra itt azért kerül sor, mert a helyi vezetés feloszlatta magát. Szokatlan módon Kemeneskápolnán két női jelölt pályázik összesen a polgármesteri tisztségre: Csekéné Hóbor Kornélia Ilona és Marton Anna Janka, aki már volt korábban a település vezetője.

A Választás.hu részvételi adataiból kiderül, hogy van ahol kifejezetten magas az arány (pl. Mohácson: 49,44%), viszont van ahol rendkívül alacsony (pl. Karcag: 23,72%).

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csanaki
2020. szeptember 27. 20:45
Karcagon és Gánton is sima Fidesz-KDNP győzelem!
Volo
2020. szeptember 27. 20:33
Na szóval, Mohács, Karcag, Gánt.... megvan! Mindenhol a Fideszes jelölt nyert.
csanaki
2020. szeptember 27. 20:21
13%-os feldolgozottságnál biztos Fidesz-KDNO vezetés: Pávkovics Gábor 60% Csorbai balliberál 36% Bernáth Csilla MHM 4% Jó lesz ez... :)
medve
2020. szeptember 27. 20:08
55% lett a vége. Időközi választáson ez nagyon magasnak számít. Vélhetően a fidesz tudott mozgósítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!