Gerő András is elutasítja az antiszemita Bíró Lászlót támogató ellenzéki együttműködést

2020. szeptember 06. 14:36

„Nem szavazok olyan politikai szövetségre, amely szemérmetlenül utat enged a rasszizmusnak” – fogalmaz írásában a történész.

2020. szeptember 06. 14:36

Az Élet és Irodalom szeptember 4-i számában Szubjektív nem címen tett közzé egy írást Gerő András történész, a Habsburg Intézet vezetője. Ebben az antiszemitizmus politikai szerepéről, valamint a jobb és a bal oldalhoz való kötődéséről ír, majd kifejti személyes meggyőződését is a témában.

Ennek aktualitását adja, hogy az ellenzék szerencsi időközi választáson indított jelöltje, a jobbikos Bíró László, korábban antiszemita, rasszista megjegyzéseket tett a Facebook-profilján. Többek között „tetűcsúzdásoknak” nevezte a a szerencsi és környékbeli szállodákba érkező lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó vendégeket, illetve Budapestre csak „judapestként” hivatkozott egy hozzászólásában.

Gerő leírja, hogy nem gondolja, hogy boldog lehet egy országban, amelyben zsidó- és cigányellenes törvényhozók kerülhetnek be a parlamentbe a magát antirasszistának valló, számára hiteltelenné vált baloldal segítségével. Továbbá nem gondolja, hogy „ma az európai baloldal – mintegy nemzeti sajátosságként – szövetségben lehet politikai antiszemitákkal”.

Emellett kijelenti: „Nem gondolom, hogy a pártelnök őszintén beszél, hiszen egy rasszista politikai szövetséges éppúgy kérni fogja a maga koncát, mint ahogy ő a sajátját. Mindezek fényében tökéletesen álságosnak, hamisnak és megtévesztőnek vélem azt a kijelentését, miszerint: »Ha győzünk, együtt kell tartanunk egy országot. Őrizni biztonságát, hétköznapjait, reményt adni, hogy majd jobb lesz«” – idézte fel Gyurcsány Ferenc mondatait.

„Ezek után, ha ők a szavazatok összeadásában gondolkodnak, kérem, engem vonjanak ki. Nem szavazok olyan politikai szövetségre, amely szemérmetlenül utat enged a rasszizmusnak” – zárta a tömör, de egyértelmű mondanivalóját.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. szeptember 06. 16:46
Őszintén szólva ma már leszarom, hogy melyik baloldalinak mi a véleménye Bíróról. Az egyetlen TGM-en kívül mind lapult, mint szar a fűben. Késő az ébredés, lejáratták magukat.
Kristály
2020. szeptember 06. 15:46
Nem kell rájuk szavazni se most se 2év mulva és lassan elkopnak. A haza megsporol egy rahedli pénzt mert nem kell eltartani őket, de ők csak ártanak mindenhol a hazának.
Türelem
2020. szeptember 06. 15:44
András! Te képviseled a normalitást, s vagyunk még néhányan, de egyből megkapjuk az öngyűlölő zsidó jelzőt.
villogókékfog
2020. szeptember 06. 15:34
A ballibék megrázták a magukültette pofonfát. Főúr, frappét sok jéggel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!