Újraválasztanák Karácsonyt a budapestiek

2020. augusztus 05. 15:24

A Medián felmérése szerint a főpolgármester előnye 4 százalékpont a még ismeretlen fideszes jelölttel szemben.

2020. augusztus 05. 15:24

A kormány és a főváros közötti tartós feszültség, a folyamatos konfliktusok a szemben álló szavazótáborok megszilárdulását hozták. Ez azt is jelenti, hogy ha „most vasárnap” újra főpolgármester-választás lenne, Karácsony Gergely megismételné tavaly októberi győzelmét – írja a hvg.hu annak az 1000 fős budapesti, telefonon készült felmérésnek az eredményeit ismertetve, amelyet a portál megbízásából készített a Medián.

A főpolgármester előnye 4 százalékpont,

35:31 arányban vezet a Fidesz (ma még nem ismert) jelöltje előtt.

A választani tudó biztos szavazók között ez az arány 50:45 – a  fennmaradó 5 százalék sokféle „egyéb” választ adott, konkrét ellenzéki jelölteket neveztek meg, vagy függetlenekkel szimpatizálnak. Érdekesség, hogy a pártlistán állításuk szerint a Fideszre szavazók sem mind voksolnának jelenleg egy kormánypárti főpolgármester-jelöltre: 3 százalékuk átszavazna Karácsonyra, 5 százalékuk pedig mást támogatna. Ennél is figyelemreméltóbb, hogy – akárcsak országosan – a fővárosban is nagyon erős a generációs törésvonal: a 30 alattiak 75 százaléka szavazna a regnáló főpolgármesterre, a 30–39 év közöttiek 56, míg a 40 évesnél idősebbek körében mindössze 44 százalék ugyanez az arány.

A fővárosiak döntő többsége, 79 százaléka érzékeli úgy, hogy a kormány és a főváros vezetése között rossz vagy nagyon rossz a viszony. Egyharmaduk a kormányt, 20 százalék pedig a fővárost teszi ezért felelőssé, de a válaszadók 38 százaléka egyaránt hibáztatja mindkettőt. Az utóbbi álláspont különösen jellemző a párt nélküli szavazópolgárokra, de még az ő körükben is többen okolják a rossz viszonyért a kormányt, mint Budapestet.

Ennél valamivel jobban megosztó téma a Lánchíd-ügy, amelyről a lakosok 75 százalékának van véleménye. Csak kevesebb mint egyharmaduk hibáztatja a felújítás késlekedéséért a jelenlegi vezetést, a többiek fele-fele arányban a korábbi vezetést és a kormányt okolják (ami voltaképpen többé-kevésbé ugyanazt jelenti). „Az, hogy a kormánypárti szavazók egy részének sem jó a lelkiismerete, abból látszik, hogy 13 százalékuk a saját politikusait hibáztatja” – jegyzi meg a hvg.hu.

Az összes kérdésre vonatkozó adatokat, valamint a diagramokat itt nézheti meg.

Összesen 284 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2020. augusztus 06. 16:55
A budapesti törzsközönség - legalábbis a Medián szerint - mazochista. Tehát megérdemli kamugerit!
Atilla
2020. augusztus 06. 16:52
A budapestieknek ideális a helyzet,nem szabad beleszólni. Ők választották a vezetőiket,ők oldják meg problémáikat. Hagyni kell őket,ők tudják hogyan tovább... Ha rosszul sülnek el a dolgok,hát így sikerűlt...
iIonah
2020. augusztus 06. 15:57
Hehe, ostoba prolik sosem fogják beismerni, hogy óriásit hibáztak.
Mich
2020. augusztus 05. 23:24
A Medián Karigeri egykori főnökét, a Libást (akinek a kedvéért szétrobbantotta az LMP-t) is favoritnak állította be... Hisz van az a pénz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!