Mindennapos magyarországi rasszizmusról ír a Politico magyar szerzője

2020. augusztus 06. 18:17

A cikket jegyző Kasia Kovacs a magyarországi feketék elleni állítólagos atrocitásokról írt.

2020. augusztus 06. 18:17

A magyar egyetemeken tanuló afrikai hallgatók számára a nemrégiben Európában elterjedt tiltakozási hullám George Floyd Egyesült Államokban történt meggyilkolásával emlékeztette a befogadó országban elfoglalt nehéz helyzetre – írja a Politico szerzője, bizonyos Kasia Kovacs.

Sokan érkeztek Magyarországra ösztöndíjakkal, hogy olyan rangos felsőoktatási programokban tanuljanak, amelyek átmenetileg Európába való belépést kínálnak számukra. A program, amelyet adófizetők pénzéből finanszíroznak, afrikai hallgatók ezreit hozta az ország egyetemeire ösztöndíjakkal az elmúlt 50 évben. Ennek ellenére az afrikai lakosok száma továbbra is kicsi, mintegy 7200 főt tesz ki.

A szerző szerint a magyar kormány bevándorlásellenes hozzáállása miatt az afrikaiak számára magyarországi tartózkodásuk alatt a rasszizmus mindennapos valósággá vált. A cikk írója szerint sokan arról számoltak be, hogy rasszista szólamokkal kellett szembesülniük, nemegyszer majmokhoz hasonlították őket.

Tehát amikor egy afrikai diákcsoport, más emigránsokkal és a helyi magyarokkal együtt júniusban gyűlt össze az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén kívül júniusban, szolidaritást vállalva más országok rasszizmusellenes mozgalmaival, kevesen voltak meglepve, amikor az „ellentüntetők” megjelentek olyan táblákkal, melyeken „A fehér életek is számítanak”-felirat virított.

„Legalább minden héten ez megtörténik” – mondta Maveens Okwudiri Okwunwa, a Budapesti Metropolitan Egyetem nigériai kommunikációs hallgatója egy interjúban, hivatkozva a rasszizmusra, amelyet Magyarországon tapasztal.

A terjedelmes írás további részében a szerző kitér a magyar kormány ellenkezésére a betelepítési kvóták vitájában, valamint felemlegeti a Soros György által alapított CEU ügyét is.

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atilla
2020. augusztus 09. 07:23
A rendőrség fellép,megakadályozza a fekete bűnözőket. Így nem tudnak kényük,kedvük szerint rabolni,gyilkolni,templomokat felgyújtani,zavargást okozni. Ez türhetetlen a liberális baloldal szerint,engedni kell őket,mert ha nem,az rasszizmus!!! Jelenleg itt tartunk.
egyvilág
2020. augusztus 07. 15:01
Egy alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről: https://egyvilag.hu/temakep/067.shtml
tintapaca
2020. augusztus 07. 10:20
A mai napig nincs meg annak a megdöbbentő gyilkosságnak a nigériai elkövetője, aki évekkel ezelőtt, egy reggelen, az egyik aluljáró lépcsőjén, lendületesen szíven szúrt egy tizenhat éves magyar fiút. Csakúgy. Mert neki olyanja volt. A srác azonnal meghalt. A faji kérdésről a szocializmus idején készült - színesbőrű, Magyarországon tanuló riporterkezdemény jut eszembe, aki már akkor is a faji kérdést feszegette a következőképpen: van-e Magyarországon fagyi kérdés? Ezt később humoristák karikírozták ki, hogy persze, van, csokoládé, vanília... Lehet, hogy rosszul idéztem. De a téma elég nevetséges. Majd' ötven éve, amikor egyetemre jártam, akkor is feszültséget okozott a feketék és az arabok magatartása. Akkor most min csodálkozunk, amikor fenyegetően és brutálisan lépnek fel?
1Szkeptikus
2020. augusztus 07. 08:41
Biztosan csalódást okozott egyeseknek a Magyarországi antirasszista mozgalom mérete. Hát arra hogy a fekete életek is számítanak -a legnormálisabb válasz szerintem is az : a fehér életeket se kellene elfelejteni. És nem érdemes szobrokat döntögetni, vagy valami ehhez hasonlókkal foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!