Fővárosi Idősügyi Tanács felállításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés

2020. augusztus 27. 13:47

A Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

2020. augusztus 27. 13:47

Az idősek – nyugdíjasok és közvetlenül a nyugdíj előtt állók – életkorukból adódó problémáik kezelésére, életminőségük javítása érdekében Fővárosi Idősügyi Tanács (FIT) létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták. Az október 1-jén hatályba lépő rendelet szerint a FIT „a fővárosi önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma”.

A testület feladata az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, intézkedések megvalósítása, az önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint javaslatok és döntési alternatívák vizsgálata. A FIT véleményezi a munka világának időseket érintő szegmenseit, a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét, nyomon követi és elemzi Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait. A testület továbbá megvitatja a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.

A kétoldalú egyeztető fórum civil oldalának tagja lehet olyan szervezet, amely az idősek önszerveződéseit képviseli, legalább a kerületi önkormányzatok ötödében működik, igazolt tagsággal rendelkezik, és a tagsága legalább negyedévente találkozik a szervezet vezetőivel. A testület munkájában tanácskozási joggal részt vesznek a tárgyalásra kerülő napirendek elismert szakértői. A FIT ülését a főpolgármester vagy az általa megbízott főpolgármester-helyettes hívja össze és vezeti.

(MTI)


 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. augusztus 30. 20:32
Kellene még egy bizottság is! Jó fizetéssel. Még tanácsadók! Jó fizetéssel! Még egy vének tanácsa! Tiszteletdíjjal! Esetleg egy vénügyi bizottmány... Magas HONORÁRIUMMAL!
harcimarci
2020. augusztus 28. 15:10
Idősek önszerveződő szervezeteinek és a Városháza közötti érdekegyeztetés fórumainak kialakítása... Magyarul az egyre kínosabban alkalmatlan Karácsonyt védőbástyák mögé kell bujtatni. A főpolgármester személye és a felelősségvállalás közé testületeket kell állítani, hogy a kettő minél távolabb kerüljön egymástól. Mulasztásoknál lehet mutogatni az idősugyi tanácsra, hogy ez az ő kompetenciája, sőt, a kivülálló szerepébe bújva további egyeztetéseket lehet majd sürgetni .... Ha meg ismét nagyon felháborító történik, mint a Pesti úton, akkor meg kivizsgáló bizottságot lehet létrehozni... Szétkenik a felelősséget és húzzák az időt. Mint Fletó . Természetesen a jól fizető testületi, elvtársi állások is zéró személyes felelősség vállallással járnak majd, hiszen a felelősség a testületé. Fletó kormányzása idején így működtették nem csak a főváros, de az egész országot is. Fidesznek nagyon figyelnie kell majd, hogy ne hagyja kimenekülni a kedves vezetőt játszó Karácsonyt a felelősségvállalás alól... Ha jól emlékszem, Tarlós egyszemélyben volt felelős mindenért, ami a városban történt. Sajtótájékoztatókat tartott rendszeresen, ahol bármilyen, város üzemeltetéssel kapcsolatos kérdést egyenesen neki lehetett feltenni, mindenben kompetens volt és naprakész. Nem kellett minden témához egy testület...
Newman
2020. augusztus 27. 23:44
Ja ja! Tanács, vagy Bizottság!!! Ezek mindenre jók!:)
Magyarok Pásztora
2020. augusztus 27. 18:50
Ezek csak tanácsban tudnak gondolkodni '18 óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!