Napokon belül jöhet az Airbnb budapesti megregulázása

2020. július 06. 10:42

A legerősebb változtatás az lehet, hogy évi 120 napban korlátoznák Budapesten az ilyen típusú lakáskiadást – írta meg az Index.hu.

2020. július 06. 10:42
null

Napokon belül szigorodhat az Airbnb hazai szabályozása. A szállodások, pontosabban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lobbizott azért a kormánynál, hogy a kevéssé szabályozott airbnb-s piac azonos feltételekkel és kötelezettségekkel működjön, mint a szállodás. A Fővárosi Önkormányzat is támogatja a rövid távú lakáskiadás korlátozását, ugyanis szerintük az ilyen lakáskiadás is felelős azért, hogy drágák a budapesti lakások, szűkül a lakáscélú ingatlanok piaca.

Hasonló konstrukció több országban létezik, Londonban például 90 napban korlátozzák egy naptári évben az olyan lakások kiadását, amelyek nincsenek külön bejelentve a hivatalnál mint rövid távon kiadott ingatlanok.

Az airbnb-sek érvei

Az airbnb-sek gyorsan megpróbáltak egy saját tervezetet is mutatni a kormánynak, és többek közt azzal érvelnek, hogy a szállodák és az Airbnb nem is egy piac, nem is egymás versenytársai. Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének  (MAKE) elnöke szerint ez a rövid távú lakáskiadás több ezer családot tart el, és erősíti a középosztályt. Egy ilyen korlátozás viszont tönkretenné őket, és a turisták sem szeretnének ilyen változtatást, és inkább Bécsbe vagy Prágába mennek majd.

A szállodák nem így látják

A szállodások pont az ellenkezőjét emelik ki, szerintük az Airbnb üzletág többségében már nem magánemberek kezében van. Emellett az elmúlt években a budapesti hotelkapacitással egyenlő volumenű kínálat épült már ki ebben a szegmensben. A szállodák szerint a rövid távú lakáskiadás korlátozását már régebb óta próbálják elérni, de mostani korlátozások miatt kialakult válság felgyorsította az eseményeket. A lap megkereste Rogánékat, azaz a Magyar Turisztikai Ügynökséget az ügyben.

2015 óta megduplázódott a budapesti airbnb-s lakások száma

De csak annyi választ kaptak, hogy „az egyeztetések megkezdődtek”. Ahogy korábban írtuk, az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a rövid távon (jellemzően turistáknak) kiadott lakások Budapesten, 2015 óta közel a duplájára nőtt az Airbnb-n hirdetett lakások száma, jelenleg több mint 9000 lakást kínálnak így, jellemzően a belső kerületekben. A kormány a szigorítás feltételeinek kidolgozásával a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízta meg – közölte az Index.hu.

(kép forrása: Budapest Local)

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
horvathzsolt.hzs
2020. július 08. 15:30
Nem vagyok irigy, de a szállodák isszák meg az Airbnb "sikerét", akkor ezt a pénzt az elmúlt idöben tölük vették el. Hasonló ügy, mint a taxi kontra über (egyébként abba sem bukott bele a kormány, ezek a share-economy cégek a high tech cégekhez vannak becsatornázva, akik élharcosai a globalizmusnak, enyhén szólva: nem kár értük!). Az meg hogy az albérletek miatt sokan külföldre mentek dolgozni, szintén ennek köszönhetö. Ideje leépíteni ezt a káros tevékenységet és jobban fókuszálni azokra a turistákra, akiknek pénzük is van. A romkocsmák fövárosából kell építeni egy igényes fövárost. Ha Karigeri ehhez partner lesz (úgy látom igen), akkor garantált, hogy legközelebb ismét megválasztják, mert ez egy eredmény lesz.
mucsay
2020. július 06. 18:49
az rbnbzésnek nem sok köze van a munkaalapú társadalomhoz, az biztos.
Mich
2020. július 06. 13:31
Rend és egyenlő elbánás kell. És ezt még Karigeri bandája sem ellenzi...
Csigorin
2020. július 06. 12:59
apja fasza a kozeposztaly... akinek tobb lakasa van kozponti helyeken az mar reg nem kozeposztaly mivel nem fizetesbol el hanem tokejovedelembol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!