Koronavírus: újabb korlátozás előtt Magyarország

2020. július 10. 12:37

Drámai a helyzet koronavírus-fronton a környező országokban, így ma délig kapott határidőt az operatív törzs, hogy javaslattal álljon elő a vírus behurcolása elleni védekezésről, döntés pedig pénteken vagy szombaton születhet. Összeszedtük, milyen intézkedésekkel védekeznek szomszédaink.

2020. július 10. 12:37
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő „szomorúnak” nevezte az európai számokat, mint kijelentette, Magyarország rendben van, nálunk a veszélyt a behurcolás jelenti: a rendelkezésre álló információk szerint minden új fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi mozzanat. Éppen ezért az operatív törzs péntek délig kapott határidőt, hogy javaslattal álljon elő a vírus behurcolása elleni védekezésről, döntés pedig pénteken vagy szombaton születhet – mondta a miniszterelnök a szokásos heti rádióinterjújában. Az utazni vágyóknak pedig azt tanácsolta, hogy

„több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható”.

Hogyan védekezik a többi ország?

A számokat elnézve nem meglepő a miniszterelnök tanácsa, ugyanis, ami a legtöbb napi új fertőzöttet jelenti, Horvátországban az április elsején regisztrált negatív rekord június végére meg is dőlt. Azóta pedig még rosszabb a helyzet, míg június 22-én 87 aktív eset volt az országban, addig ma már 934, ami pedig 973 százalékos emelkedésnek számít. Ennek ellenére egyelőre nem szólnak a hírek arról, hogy terveznek-e, ha igen, milyen további szigorításokat a turizmusra építő országban.

Mint ismert, június végén szigorítottak utoljára a beutazási szabályokon a horvátok, akkor döntöttek úgy, hogy a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A szigorítások azonban nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak. Kötelezővé tették továbbá a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. 

Elképesztő számok és tüntetés Belgrádban

Szerbiában sem megnyugtatók a számok: az elmúlt bő két hétben 731-ről 3369-re emelkedett a Covid-19-esetek száma. „Az aggasztó járványhelyzettel” indokolva a döntést Aleksandar Vučić, szerb elnök be is jelentette: péntektől hétfőig, ideiglenes jelleggel ismét bevezetik a kijárási tilalmat a szerb fővárosban.

„A belgrádi helyzet kritikussá vált, százhúsz koronavírusos honfitársunk fekszik lélegeztetőre kötve a kórházakban. Belgrádban és még négy településen riasztó a helyzet” – indokolta Vučić, hogy betiltják az öt főnél népesebb, köztéri csoportosulásokat. A kutyatartók, nyugdíjaskorúak és kisgyermekes anyák meghatározott időben és időtartamra hagyhatják el lakásukat.

A kijárási korlátozás bejelentését követően tüntetések kezdődtek,

a szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta Belgrádban a tiltakozókat, akik a parlament épületébe próbáltak bejutni, néhányuknak sikerült is behatolni a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket.

Szlovéniában beutazási korlátozás, kötelező szájmaszk

Aggasztók a számok a többi szomszédos országban is. Még két hónap sem telt azután, hogy Szlovénia hivatalosan is bejelentette, hogy vége a járványnak, az elmúlt két hétben 36-ról 223-ra emelkedett a fertőzöttek száma.

Egy héttel ezelőtt pedig tovább korlátozták a beutazásokat: Horvátország, Csehország és Franciaország lekerült a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben. A szlovén kormány is kötelezővé tette ismét a szájmaszk viselését zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön. 

Nem mernek az emberek felelősségérzetére hagyatkozni

Szlovákiában napra pontosan egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy véget ér a március közepén kihirdetett egészségügyi vészhelyzet, az elmúlt két hétben több mint duplájára (113-ról 297-re) emelkedett a fertőzöttek száma. Június végén pedig az a hír járta be a világsajtót, hogy előzetes

házi karanténba került Zuzana Čaputová szlovák államfő,

miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kapcsolatba került egy olyan emberrel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Várhatóan ismét szigorításokra készülnek a döntéshozók, legalábbis erre következtethetünk Igor Matovic Facebook oldalán írt bejegyzéséből, miszerint: „53 új eset túl sok ahhoz, hogy továbbra is az emberek felelősségérzetére hagyatkozzunk. Sajnos”.

Romániában is megdőlt a rekord

Hét közepén Romániában is rekordot döntött az új esetek száma: 555 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy nap alatt. Ludovic Orban román miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott: a kormány nem kíván újabb korlátozásokat bevezetni, de kilátásba helyezte, ha szükség lesz erre, lépni fognak.

Felszólították viszont a hatóságok lakosságot a távolságtartási és maszkviselési szabályok betartására.

Utazási figyelmeztetés Ausztriában

Ausztriában 449-ről 1086-ra nőtt a fertőzöttek száma, Sebastian Kurz osztrák kancellár be is jelentette: Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia, a szabály megszegőit akár 1450 euróra is büntethetik.

Kurz pedig felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne utazzanak ezekbe az országokba. 

Rekordmértékben 1606-ról 2917-re nőtt Bulgáriában is az elmúlt két hétben a fertőzöttek száma. Az országban utoljára június végén szigorítottak, akkor tették ismét kötelezővé zárt tereken a maszkviselést. Csehországban pedig 2650-ről 4453-ra emelkedett az esetszám az elmúlt bő két hétben.

Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra

Mindössze három újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 593-re emelkedett az elhunytak száma, 2941-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 689 fő. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti. 133 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. 

(Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drazsé
2020. július 11. 10:02
Orbán Viktor a hét végén áttanulmányozza az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatát, aztán majd eldönti, mi legyen velünk... :) A jogász végzettségű, de végül a szakmai képzést be sem fejező (ügyvéd sem lehetne), világ életében a mi zsebünkre politizáló, a valóságtól már régebben elszakadó, mindenhez is értő kis pasas majd elolvassa a jelentést és lábáztatás vagy kávézás közben kitalálja, mi legyen itt majdnem 10 millió emberrel. Nem szakértők ülnek össze és érveket ütköztetnek érvekkel, tanulmányokat és számításokat lobogtatva vitáznak, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák meg... Nem. Orbán a hétvégén átolvassa a jelentést aztán majd ő tudja. Mint mindent. Ilyen ország márpedig nincsen.
Newman
2020. július 10. 22:40
Erősen szűrni kell a határainkat!!! CSAK A KIJELÖLT ÚTVONALON !!!! Remélem ellenőrzik is, NEM CSAK BESZÉLNEK RÓLA!!!
BossN
2020. július 10. 16:12
Ha a moslékellenzéki csürhe lenne hatalmon, nálunk is katasztrófális lenne a helyzet.
BossN
2020. július 10. 16:11
Magyarország tényleg jobban teljesít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!