„Unom már a ballib gőzhengert, itt az ideje, hogy megállítsuk!” – Kovács István, a Megafon Központ alapítója a Mandinernek

2020. június 26. 17:50

Sokan úgy érezzük, hogy a nemzeti, konzervatív hangok alig jelennek meg a közösségi médiában, miközben a balliberális tartalmak cunamiként jönnek velünk szembe. Ezen szeretnénk mi változtatni – fogalmazott lapunknak Kovács István, a Megafon Központ alapítója, akit korábban az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójaként ismerhettünk meg. Interjú.

2020. június 26. 17:50
null
Nagy Csomor András

Nagy Csomor András interjúja Kovács Istvánnal, a Megafon Központ alapítójával.

Akkor ez most azt jelenti, hogy felhagy az Alapjogokért Központban végzett tevékenységével? 

Nem jelenti azt. Az Alapjogokért Központ egy folyamatosan bővülő jogi elemző- és kutatóintézet, és ezzel párhuzamosan a Központ feladatainak száma is egyre növekszik. Akad tehát ott is bőven elfoglaltságom. Mégis küldetésemnek éreztem, hogy elindítsam a Megafon Központot. 

Miért kellett elindítani? És mi is az a Megafon Központ? 

A Megafon egy olyan kezdeményezés, aminek az a célja, hogy megtaláljuk és felerősítsük a nemzeti hangokat a neten. Azt vettük észre ugyanis, hogy valahányszor megnyitjuk a Facebookot, Instagramot, vagy akár otthon leülünk a Netflix elé, szinte cunamiként özönlenek a balliberális tartalmak. Ez nem csak Magyarországon van így, hanem mindenhol a világon, holott a konzervatív értékrenddel rendelkezők nincsenek kevesebben, mint a liberálisok. Sőt! Mégis, a liberális megmondóemberek sokkal hangosabbak, jobban szervezettek és markánsabban adnak hangot a véleményüknek, mint a konzervatívok. Azzal természetesen nincsen semmi baj, hogy ők ezt teszik, a probléma inkább ott kezdődik, hogy a jobboldali értékrenddel bírók nem mernek megszólalni. Ez pedig azért van, mert ha megpróbálnak szembemenni a mainstream média céljaival, megbélyegzik őket. 

Tudna erre példát is mondani? 

Ne menjünk túl messze az időben, nézzük csak meg J. K. Rowling esetét, aki nemrég egy olyan cikkre reagált a Twitteren, amelyben szerepelt az „emberek, akik menstruálnak” kifejezés. Rowling nem állított túl meredeket: mindössze annyit, hogy szerinte a nők azok, akik menstruálni szoktak. És mi történt? A balliberális média azonnal szétszedte, és azzal vádolta meg, hogy kijelentésével a transzneműeket támadta. Rowlingnak később viszakoznia kellett, és egy újabb posztban már arról értekezett, hogy ő alapvetően a születési nemre gondolt. Ezt a történetet azért tartom fontosnak megemlíteni, mert Rowling még csak nem is politikai szereplő, nem beszélve arról, hogy jobboldalisággal sem feltétlenül vádolható. Ha valaki politizál, ennek a százszorosa zúdul a nyakába. Az emberek pedig ezeket a híreket olvassák, látják, hogy milyen rágalomhadjárat zajlik a véleményük mellett kiállók ellen, féltik a karrierjüket. Ezért gyakran úgy döntenek, hogy inkább hallgatnak. 

Tehát létezik egyfajta jobboldali öncenzúra? 

Határozottan azt merem állítani, hogy igen. Az pedig egy lehetetlen állapot, hogy a konzervatívok ilyen-olyan megfontolásból, de csöndben maradnak. Ez számunkra a kommunista időket idézi, amihez nem akarunk visszatérni. Azt már csak én teszem hozzá, hogy manapság a lázadás éppen az említett okok miatt az, ha valaki konzervatív. 

Hogyan tud segíteni ezen a Megafon

A Megafon mottója az, hogy „mi nem akarjuk megmondani, hogy mi legyen a véleményed, de szeretnénk, ha te is hallatnád a hangod”. Félreértés ne essék, mi nem ideológiai képzést nyújtunk, hanem felerősítjük a konzervatív hangokat az online térben. Az a célunk, hogy mindenki a saját hangján szólaljon meg – csak hangosabban, látványosabban, érthetőbben. Ehhez nyújt segítséget a Megafon. Többféle lehetőség közül választhatnak a jelentkezők. Az ősszel induló képzéseken megmutatjuk, mik a legújabb trendek, és hogyan lehet hatékonyan használni a közösségi médiát. De ha valaki csak azt szeretné, hogy egy már meglévő tartalom, például videóblog több emberhez eljusson, abban is tudunk segíteni. 

A Megafon honlapján van egy olyan rész is, hogy „munkával támogatom”, illetve „pénzzel támogatom”. Mit jelent ez?

Az online világban nem könnyű eligazodni, mert az folyamatosan változik. Ahhoz pedig, hogy hatékonyan tudjunk működni, nekünk is szükségünk van segítségre: minden szaktudásra, minden anyagi és szellemi támogatásra. Szeretnénk, ha a kezdeményezés minél hamarabb közösségi finanszírozásból működne.

Minél hamarabb? 

Igen. Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdő tőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat. 

Mészáros Lőrincet? 

Olyan cégvezetőkkel beszéltem, akiknek fontos az, hogy a nemzeti hangok, akik akár politikai, akár piaci okok miatt nehezen jutnak levegőhöz, ne legyenek elnyomva. A jövőben is olyanokat keresünk, akik azonosulnak a céljainkkal. Persze ha az illetőt éppenséggel Mészáros Lőrincnek hívják majd, köszönettel vesszük a támogatását. Megjegyzem, ha van olyan, magát baloldalinak valló üzletember, akinek annyira fontos a szólás- és véleményszabadság, hogy érzékeli a liberális túlsúlyt a médiában, és ezért pénzt adományozna nekünk a konzervatív hangok felerősítésére, természetesen azt sem utasítanánk vissza. Erre persze kevés esélyt látok. Hozzáteszem, az inkognitóját mindenkinek megőrizzük. 

Miben más ez, mint egy Soros György által finanszírozott NGO? 

Abban, hogy nem fogadunk el külföldről támogatást. Vannak külföldi partnereink, hiszen mi is látjuk, hogy a legjobb tudás a tengeren túlon van. De az, hogy vannak külföldi partnereink, nem egyenlő azzal, hogy külföldről finanszíroznak minket. Ahogyan közpénz sincs a Megafonban, és nem is lesz soha. 

Miért éri meg csatlakozni a Megafonhoz? Néhány nappal ezelőttig Kovács Istvánnak sem volt még nyilvános Facebook-oldala. Hová lett a szkepticizmus? 

Valóban, én is szkeptikus voltam korábban a közösségi platformokkal kapcsolatban, ami persze nem jelentette azt, hogy nem volt például privát Facebook-profilom. Ma már azonban úgy látom, hogy van egy réteg, aki nem néz tévét, nem hallgat rádiót, vagyis hozzájuk leginkább a közösségi média segítségével tudok eljutni. Ezért indítottam nyilvános oldalt is, ahogy rendes közszereplőhöz illik. Azt persze továbbra sem állítom, hogy a téma szakértője lennék, és nálam van a bölcsek köve. Azt azonban igen, hogy minden igyekezetemmel azon vagyok és voltam az elmúlt fél évben, hogy az általam létrehozott szervezet a legjobb szakértőket fogja össze. Olyanokat, akik nagy tudással rendelkeznek, és akiktől érdemes tanulni. Az már csak ráadás, hogy a tudás megszerzése mellett egy közösséghez is csatlakozhatnak azok, akik felkeresnek minket. Vagyis én arra bátorítanék mindenkit, hogy jöjjön, hallassa a hangját, segítsen nekünk, és építsük együtt a Megafon-közösséget!

Címlapkép: Földházi Árpád

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotti
2020. augusztus 12. 19:20
Jó ez a verbunk. De a Mandin felesleges. A kiképzett harcosok régóta itt csoportosulnak. És az ellenség retteg is a zárt katonai alakzattól. Hajrá !
syphax
2020. június 28. 08:11
BRUHAHAHAHAHAHAH!
nempolitizálok
2020. június 27. 20:00
Nagyon ideje már.
Mich
2020. június 27. 10:35
A kérdés persze az, hogy hogyan és hol lehet a lipsybalsy gőzhengert megállítani. "A közösségi médiában"? De mi van, ha egyszer csak törlik a libsik Kovács csatornáját a YouTube-on, Facebookon stb-n...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!