Orbán Minszkben: Nem elég szorosak a magyar-fehérorosz kapcsolatok

2020. június 05. 11:58

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint a vállalt megegyezéseket országa teljesíti.

2020. június 05. 11:58

A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. „Régóta tartoztunk” ezzel a látogatással – jegyezte meg, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. „Elvileg minden jó” – folytatta Orbán Viktor –, ám „ebből keveset hoztunk ki, nem elég szorosak a politikai kapcsolataink”, a gazdasági együttműködés volumene is szerény, pedig Fehéroroszország egy fejlett ország, Magyarország mindig is tisztelte a gép- és élelmiszeriparát, kultúráját, sportteljesítményét.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó komoly előrelépést jelent majd. „Az együttműködés őszinte szándékával érkeztem önökhöz” – mondta.

Aljakszandr Lukasenka szintén arról beszélt, hogy sem a politikai, sem a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nem felelnek meg annak, mint amit elérhetne a két ország. Az áruforgalom mértékének is nagyobbnak kellene lennie a jelenleginél Magyarország és Fehéroroszország között – mondta. Hangsúlyozta, mindkét félnek mindent meg kell tennie a kétoldalú, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatok fejlesztéséért. Az elnök hozzátette, a vállalt megegyezéseket országa teljesíti.

A hivatalos látogatás programja később sajtótájékoztatóval, majd délután a magyar és a fehérorosz fél között több kétoldalú megállapodás aláírásával folytatódik.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2020. június 06. 04:37
vajon ki kényszeritette a felcsuti cigót erre a cseppet sem veszélymentes randevura???az orosz cár nyujtotta be orbánnak a számlát, vagy egyéb tolvajprogram van kilátásban???
popzene
2020. június 05. 15:24
Imádom az ilyen beismeréseket. Ez olyan, mint "a korrupció a Fidesz legfőbb politikája".
Pelikánkutyája
2020. június 05. 14:47
Egy ilyen, ráadásul miniszterelnöki látogatás sohasem véletlen. Többségünknek fogalma sincs, hogy (a lenézett) Fehéroroszország milyen gazdasági és politikai potenciállal rendelkezik számunkra. Időben ott kell lenni. Nyilván nem teljesen azonosak az érdekek, de ez év elején az am. külügymin. Mike Pompeo elment hozzájuk és teljes diplomáciai kapcsolatokat létesítettek egymással--nekik nem volt büdös?
syphax
2020. június 05. 14:42
NEM JÁRUNK AZZAL ROSSZUL, HA BELORUSSZIÁVAL JÓ KAPCSOLATOKAT ÉPITÜNK KI ÉS TARTUNK FÖNN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!