Orbán: Fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki a két ország között

2020. június 12. 14:02

„A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van” – ebben a szellemben zajlott a találkozó a szlovák kormányfő elmondása szerint.

2020. június 12. 14:02

Köszönjük Igor Matovic kormányfőnek, hogy hazánkba látogatott és azt, hogy ezt a látogatást ilyen hamar megejtette – kezdte a kétoldalú tárgyalások utáni sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. A magyar kormányfő köszönetet mondott azért is, hogy a szlovák kormány programját magyarra is lefordították és „így mi is olvashattuk” – fogalmazott, kiemelve, hogy szintén köszönet jár Igor Matovicnak a felvidéki magyarság számára küldött üzenetei és gesztusai miatt, amelyek „nem maradtak visszhangtalanok sem Budapesten, sem a magyar szívekben”.

Orbán Viktor háláját fejezte ki azért is, amiért sok magyart a szlovákok hoztak haza a világ különböző pontjairól a koronavírus-járvány miatti lezárások közepette, illetve a határon át történő ingázás lehetővé tevéséért és a határátlépésekre vonatkozó korlátozások eltörléséért is.

nagyszerű és látványos teljesítményt mutatnak Magyarországon, szépek az iskoláik és fantasztikusak a templomaik” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. 

Hitelkeret a szlovák befektetőknek

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy 2010 óta a magyarországi szlovák közösség támogatását négyszeresére növelték. Azt is elmondta, hogy úgy látja, fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki a két ország között. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. „A két ország közötti forgalom tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót” – fejtette ki, hozzátéve, hogy kérte szlovák kollégáját, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra. Kifejtette, hogy ennek elősegítésére nyitottak egy hatszázmillió eurós hitelkeretet az Eximbanknál, amit szükség szerint tovább tudnak bővíteni. 

A magyar miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte az előttünk álló hónapok történéseit. Ezeket sorolva kifejtette: ilyen történelmi jelentőségű történés a komáromi híd átadása is. „Erős, magabiztosságot sugárzó a két országot összekötő híd” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy 2022-ig hat új átkelőt építenek, ebből három híd lesz az Ipolyon. „A két ország között ezzel negyvenre nő a határátkelők száma”– mondta. Elmondása szerint így tizenhat kilométerenként lesznek átkelők. Ez még mindig nem a nyugati színvonal, ahol átlagosan három kilométerre vannak egymástól a határátkelők, de a korábbi negyven kilométeres adathoz viszonyítva komoly előrelépés – mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy

az év végre két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Ezekért a két ország biztonságát meghatározó történésekért hálásak vagyunk Szlovákiának – fogalmazott. Végül reményét fejezte ki arra nézve, hogy továbbra is a jóindulat és a barátság fogja vezetni Szlovákiát úgy, ahogy Matovic ezt az elmúlt hónapokban világossá tette. 

A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

Szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak szomszédokként tekintünk önökre, hanem barátokként is” – fogalmazott a szlovák kormányfő hozzátéve, hogy „rossz lenne nem felvállalni azt, amikor egy ország tagjai voltunk és a királyaink is közösek voltak”. Igor Matovic a trianoni döntés századik évfordulójával kapcsolatban elmondta: két nappal a centenárium előtt úgy állt ehhez a megemlékezéshez, hogy létrehozott egy programot, aminek azt a nevet adta, hogy „a múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van”. „Ebben a szellemben zajlott le a mai találkozó is” – fogalmazott a szlovák kormányfő, majd ő is köszönetet mondott hazánknak a koronavírus-járvány alatt nyújtott segítségében.

Igor Matovic hangsúlyozta, hogy kormányának egyik célja, hogy a Szlovákiában élő magyarok is egyenrangúnak érezzék magukat „függetlenül attól, hogy az édesanyjuk milyen nyelven tanította meg őket”. 

– fogalmazott. Matovic szerint a felvidéki magyarok akár Szlovákia „követei” is lehetnének és szorosabb kapcsolatot hozhatnak létre a V4-ek között, hiszen beszélnek magyarul is és szlovákul is, ami pedig nem különbözik sokban a cseh nyelvtől. Itt határozottan kijelentette, hogy „Magyarország számolhat Szlovákia támogatására a V4 projektben”.

Végül arról beszélt, hogy szeretné, ha Budapesten is lenne egy hasonló rendezvény, mint amit Pozsonyban tartottak, ahova meghívnák a magyarokat, hogy tájékozódjanak és gyönyörködjenek a szlovák kultúrában. „Mi barátként jöttünk ide és barátként is távozunk” – zárta szavait Igor Matovic.

Orbán Viktor a köztévé európai újjáépítési alap tárgyalásával kapcsolatos kérdésére válaszolva elmondta: van néhány stratégiai kérdés, amiben nyilvánvalóan egybeesik az álláspont Szlovákiával, a csehekkel és lengyelekkel is. Elmondása szerint az egyik ilyen stratégiai kérdés a kvóták elutasítása és az EU bővítésének támogatása a Balkán irányában, példaként Szerbiát említve. További stratégiai kérdésnek minősítette a nukleáris energiához való pozitív közeledést. Az európai újjáépítési alappal kapcsolatban megismételte a reggeli rádióinterjúban elmondottakat, miszerint: „először dolgozni kell, meg kell keresni a pénzt és utána lehet elkölteni”, hozzátéve, hogy miután nem tudtak másban megállapodni, mint egy ilyen hitelre épülő újraindító tervben, így el tudják ezt fogadni, de csak akkor, ha a beltartalma észszerű és igazságos.

– fogalmazott. Az egyik alapvető igazság az, hogy ha segítséget akarunk adni, akkor nem lehet a szegényebbeknek kevesebbet, mint a gazdagabbaknak – vélekedett, rámutatva, hogy ez a csomag egyelőre „szenved ilyen hiányosságban”.

Mandiner

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. június 14. 04:33
LYÓ FELY EZ A MATOVICS "ÖCSI"!
Kup Lung
2020. június 12. 20:37
Nyilvánvaló hogy a légkör ha jó akkor jobb eredmények érhetőek el. Fontos lépés az lenne ha valamiféle komoly változás állna be a felvidéki magyarok életében ,jogaiban. De ez még nem látszik. --- Matovic az MKP részéről kapott egy memorandumot amikor meghívta a magyarság ottani képviselőit Pozsonyba. Amire visszaélésként reagált a békejobbjára ,a nemzeti érzelmek gerjesztéseként fogta fel aztán kissé megnyugodott másnapra. Erről itthon kevesebben tudnak mint a már már elhíresült mondatáról amit szinte kívülről fúj mindenki. És kétségtelen át is vette vele a diskurzust ,kezdeményezést. ---- A gazdasági kapcsolatok amik évek óta fejlődnek az nagyszerű. A felvidéki magyarok kéréseit összefoglaló memorandumot azonban elutasította a szlovák fél. Itt tartunk. Nem előrébb. És akkor a memorandum maga : ---- https://www.mkp.sk/2020/06/02/nemzetkozossegunk-memoranduma ---- A magyar min.elnököknek bárki is legyen az nemhogy feladata hanem kötelessége az ottani közösség igényeinek felkarolása ,segítése. Ezt kell tennie Orbánnak is és az utódainak is. Amit a jó személyes és gazdasági kapcsolatok sem fedhetnek el hanem éppen csak eszközök az ottani őshonos magyarok céljainak elérésére a megmaradásuk ,gyarapodásuk érdekében.
Akitlosz
2020. június 12. 17:47
"Igazságtalan tartalomra nem lehet sikeres gazdasági akciótervet építeni" Hitelre sem. Még a 2008-as válságra hivatkozva eltékozolt pénzt sem fizették vissza. És soha nem is fogják. Akkor lenne elfogadható a válságokban hitelből költekezés, ha ezt csak olyankor csinálnák. Csakhogy a legeslegkedvezőbb gazdasági helyzetben is már csak hitelekből képesek megélni az államok. Nincsenek olyan időszakok soha, amikor az államadósságot visszafizetik, sem olyanok, amikor a jó időkben tartalékokat halmoznának fel a rossz időkre, ezért aztán a rossz idők átvészelésére semmilyen egyéb ötletük és módszerük nincsen, mint az eladósodás további felgyorsítása. 10 évnyi konjunktúra sem elegendő nekik 1 évnyi válság válság eladósodásmentes átvészeléséhez. Ebből egyszer még nagyobb baj lesz.
Akitlosz
2020. június 12. 17:38
"Ez is célom, hogy minden anya saját anyanyelvén taníthassa gyermekét, de szeretném azt is kérni, hogy tanítsa meg a gyermekeit szlovákul is" Él Kassán egy híres szlovák ember Vladimir, akit annak a idején a szlovák szülei magyar óvodába írattak be azért, hogy tanuljon meg magyarul is, mert úgy vélték, hogy az hasznos lesz neki. Beszél is anyanyelvi szinten magyarul. Is. De egyéb haszna is lett. Azóta megtanult még pár nyelvet és már 19 !!! nyelven beszél. Nem csak európai nyelveket, kínaiul is jól tud. Eszméletlen az az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!