Mit jelent a szlovákoknak Trianon?

2020. június 03. 19:36

Sokan életükben nem hallottak róla.

2020. június 03. 19:36

Mózes Szabolcs, a szlovákiai Magyar Közösségi Összefogás elnöke videóban kérdezett szlovákokat arról, mit jelent számukra Trianon.
„Ami a magyarság számára trauma, az a szlovákok túlnyomó többségének ismeretlen fogalom” – véli Mózes. „Magam is meglepődtem rajta, hogy mennyire kevesen tudták, miről van szó – pedig visszatérő téma a szlovák közbeszédben is, hogy a magyarok emiatt sírnak. És nem mellékesen Trianonban nyomták rá a pecsétet a Szlovákia nevű közigazgatási egység anyakönyvi kivonatára.
Nyitottság, empátia és egymás kölcsönös tisztelete vezethet el ahhoz, hogy az évtizedes sérelmeket rendezni tudjuk, és végre a jövő alakításáról szóljon a két nemzet együttműködése.”

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. június 04. 14:46
Szóval ezekszerint a Szlovák hivatalosok is szégyenlik a Trianoni békét. No meg ezekszerint sunyi módon csendben hallgatnak a Benesi dekrétumokról, meg a Benes-Masarik féle sunyi határ nép és területrablásról. A cikkem megeggyező különben a tapasztalatom. Pár éve jártam Kassán -ahol pl Rákóczi is el van temetve- és azthiszem hogy a házához akartam menni, amikor eltévedtem, és kérdeztem több embert és senki sem tudott magyarul. Erre taktikát váltottam, és angolul kérdeztem meg hogy merre is van Rákóczi háza, mire egy fiatal hölgy -kb 25 éves- készséggel útbaigazított sőt szinte a kapuig kisért. Közben elmondta, hogy a nagymamája magyar és az apai nagyapja vagy nagyannya is magyar. -mondjuk ez nem lenne különlegesség mert 1920-ban még kb 90%-os magyar többség élt...- szóval elmondta hogy nagymama magyar -volt- de ő egy szót sem tud magyarul. Na ilyen a Benesi dekrétum. No és ezek mondják, hogy "legyünk barátok"...
syphax
2020. június 04. 14:11
"..És nem mellékesen Trianonban nyomták rá a pecsétet a Szlovákia nevű közigazgatási egység anyakönyvi kivonatára." ÉS "EZ" NEM IS IGAZ, MERT SZLOVÁKIA--MINT "OLYAN"--1920. JÚNIUS 4-ÉN MÉG NEM(!) IS LÉTEZETT!!!! AZ PERSZE IGAZ, HOGY CSEHSZLOVÁKIA UGYAN LÉTEZETT MÁR--ÚGY NAGYJÁBÓL--DE ÉPPENHOGYSAK LÉTREHOZTÁK, AMÚGY SEBTIBE'.....AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONRACHIA CSEHORSZÁGÁBÓL ÉS A MAGYARORSZÁGI FELVIDÉKBŐL ÖSSZEGRUNDOLVA....
Hurka
2020. június 04. 08:52
Szlovákia egy törpeállam, Nagy Magyarország egy közép -Európai nagyhatalom volt. A szétszakadt országokat Hitler, Sztálin és a mai globalista nagytőke kényére-kedvére dobálta, illetve kifosztotta. A rabló nagyhatalmak ellen csak a Kárpát-medence egységesített ereje, természetes védelmi vonala jelent némi védelmet, ha erre a szlovákok, románok, szerbek, horvátok 100 év alatt még nem jöttek rá, akkor elég nagy a baj. Sajnos a magyarok között is -elsősorban a liberális oldalon- vannak ilyen problémák.
Jason Bourne
2020. június 04. 07:48
Ez a szlovák oktatás csődje, hogy ennyire nincs fogalmuk a történelmük egyik meghatározó eseményéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!