Megbocsátja László Imre hitlerezését a Mazsihisz

2020. június 29. 12:56

A zsidó szervezet szerint a DK politikusa tévedésben volt, de a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik.

2020. június 29. 12:56
Pálfy Dániel Ábel

Elfogadják László Imre bocsánatkérését – közölte megkeresésünkre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Demokratikus Koalíció újbudai polgármestere azt követően kért nyilvánosan bocsánatot, hogy megjelent egy felvétel, amelyen Adolf Hitlert méltatta.

A DK-s politikus egy önkormányzati ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta. László Imre szerint Hitler Németországért tett cselekedetei elvitathatatlanok. 

A Mazsihisz szerint a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik

A Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást azért kerestük meg, hogy megkérdezzük mit gondol László Imre kijelentéseiről, és arra is kíváncsiak voltunk, mit szól ahhoz, hogy számos közéleti szereplő és szervezet – többek közt

az MSZP, a Momentum, és Karácsony Gergely – sem volt hajlandó állást foglalni az ügyben.

A Mazsihisz válaszként elküldte hivatalos állásfoglalását, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk:

„László Imre Önök által idézett mondataiban félreérthetően fogalmazott és tévedésben volt. A hitleri Németországban ugyanis már jóval a II. világháború kitörése előtt, 1933-tól léteztek náci koncentrációs táborok. A holokausztot követően pedig a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik.  A Mazsihisz László Imre bocsánatkérését elfogadja. Egyúttal a Mazsihisz meghívja László Imrét és a főváros bármely polgármesterét egy közös dachaui zarándokútra. A hitleri Németország első koncentrációs táboránál kevés hely alkalmasabb a mélyebb összefüggések megismerésére, mert minden közszereplőnek, közélettel foglalkozó embernek komoly felelőssége, hogy a történelemmel kapcsolatos megnyilvánulásai ne legyenek félreérthetőek.”

László Imre szerint Hitler megérdemelte, hogy az év emberének választották

A DK-s politikus kijelentéséről korábban Köves Slomó, az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközségek (EMIH) vezető rabbija azt mondta, László Imre egész biztosan nem náci, de megnyilatkozását csak elítélni lehet.

Összesen 289 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. július 03. 08:29
A Mazsihisz Gyurcsányékkal van.
syphax
2020. július 01. 10:11
ZOLTAI GUSZTI BÁÁ' ELŐSZEDTE A FÁSPINECÉBEN REJTEGETETT MUNKÁSŐR-REVOLVERÉT, OSZT' RÁFOGTA A MAZSIHISZES VEZETŐSÉGRE MONDVÁN: " HA NEM BOCSÁTTOK MEG ELVTÁRSAK LELÖVÖM AT EGÉSZ BRANCSOT..BASSZÁTOK MEG!"
öszödibeszéd
2020. július 01. 05:23
Ajvé. Ajvé. Ajvé. (fél, retteg, izgatottan csomagolja a bőröndjét, pakol. Menekülne egy olyan ország olyan fővárosába, amelyet nem hitleriánusok irányítanak...félúton összefut Fischer Ádámmal és Ungváry Rudolffal, akik becsomagolt kofferral a kezükben szintúgy tétován rettegnek...)
1000bocs
2020. június 30. 10:20
Nem értitek a lén.yeget. A DK-s polgi kijelentése miatt hiába vermék magukat a földhöz és visítanának hetekig, azzal nem lehet kizsarolni a kormányból egy kis extra, el nem számolandó kártérítést. Ezek csak akkor ajvékolnak, ha van aki megbékítse őket. Ingyen nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!