Gulyás: 200 milliárdos hitelkeretet nyit az önkormányzatoknak a kormány

2020. június 04. 14:41

A tárcavezető elmondta: ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen, az önkormányzatokra is nagy szükség van.

2020. június 04. 14:41

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A jövő évi költségvetésben 18 százalékkal több forrás lesz az önkormányzatok számára. Azt mondta, reméli, minél előbb megszüntethető a Horvátországból hazatérők kötelező hatósági karanténja, de Horvátország komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megnyitotta határait Olaszország felé. Ausztria, Csehország és Szlovákia sem nyitott meg Horvátország felé – jegyezte meg.

Ismertette: eddig 11 140 cég kapott bértámogatást, amelyet 145 ezer munkavállaló számára igényeltek. A fejenként átlagosan 163 ezer forintos támogatást a kormányhivatalok 104 ezer dolgozó után már megítélték. Közlése szerint a pályakezdők elhelyezkedését segíti az a 80 milliárd forintos munkahelyteremtési bértámogatási program, amely 70 ezer álláskereső munkába állását szolgálja. A hat hónapos bértámogatás mellett a munkáltatóknak további 3 hónapos foglalkoztatást kell vállalniuk, így 9 hónapra biztosított a munkavállalás.

Segítik a vállalkozások likviditását

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány végleg eltörli vállalkozások adóelőleg-felöltési kötelezettségét, amely érvényes a helyi iparűzési adóra is. Az intézkedés segíti a vállalkozások likviditását. További intézkedés, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják, jövőre az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben már csak a kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, és az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybe vétele esetében a korábbi 3 helyett 6 hónap lesz arra, hogy a késedelmes fizetést rendezzék. Közölte, a turizmusban év végéig érvényesek az adókedvezmények, amelyeket újabb járványhullám esetén ismét szélesebb körben bevezethetnek.

A magyarok és a szlovákok hasonlóan gondolkodnak a nemzetiségeikről

Gulyás Gergely Igor Matovic szlovák miniszterelnök június 3-án, a pozsonyi várban tartott trianoni megemlékezéséről azt mondta: a magyar kormány álláspontja szerint az itt élő nemzetiségekhez tartozók akkor jó polgárai Magyarországnak, ha megmaradnak jó szerbnek, szlováknak vagy románnak, hiszen ezáltal gazdagítják a magyar nemzetet. Azt láttuk most, hogy az új szlovák kormány is így gondolkodik, ez örömteli fejlemény – fogalmazott. Az Európa Tanács Korrupció Ellenes Államok Csoportjának (Group of States against Corruption – GRECO) javaslatairól kifejtette: a kormány sok elemét, így például a bírákkal kapcsolatos javaslatok 50 százalékát teljesítette, miközben a GRECO-tagállamok átlagosan ennek 36 százalékát fogadták el. Vannak azonban olyanok javaslatok, amelyeket nem érdemes megvalósítani, ilyen a bírák mentelmi jogának korlátozása.

Korrupció visszaszorítása

Hozzátette, hogy a kormány az elmúlt két ciklusban szigorú intézkedéseket vezetett be a korrupció visszaszorítására érdekében, a büntetési tételek és a  közbeszerzései szabályok lényegesen szigorúbbak, mint azelőtt, és ma gyakorlat a felelős gazdálkodás az állami vagyonnal, amely 2010 és 2018 között 7 ezer milliárd forinttal nőtt. A május 22-én, a fővárosi Deák téren történt kettős gyilkossággal kapcsolatban a miniszter Orbán Viktor kormányfőt idézte, aki „2008-ban világossá tette: a bűnözésnek nincs etnikuma, cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak”. Az államnak az a feladata, hogy fellépjen mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el – jelentette ki.

A kormány továbbra is kész hozzájárulni a Lánchíd felújításához

Arról is beszélt, hogy az egészségügyben a járványügyi helyzet tapasztalatai alapján áttekintik a készletgazdálkodásra, finanszírozásra vonatkozó szabályozást azért, hogy a finanszírozási problémák megszűnjenek, hogy év végére ne állhasson elő kórházi adósság. További kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően továbbra is kész hatmilliárd forinttal hozzájárulni a Lánchíd felújításához.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 04. 17:55
Hitel????? Az önkormányzat nem cég, nem termel nyereséget, csak költ, mindenfélére. Hogy lehet HITELEZNI annak, aki maga is költ, és nem termel? Röhej. Mellesleg az állam maga is csak költ és nem termel. Az egész egy hihetetlen blöff, és egyre inkább nyilvánvaló, hogy maga a pénz, mint entitás, valami elképesztő átverés. Egy egész világ épült fel az átverésre, Oz varázslatára, mindenki kergeti a semmit. Nyilvánvaló, hogy ez nem tartható a végtelenségig, előbb-utóbb kegyetlenül összeomlik minden.
kunfia
2020. június 04. 17:10
A korrupció visszaszorítása:DDDDD Orbán alatt minden képzeletet meghalad a korrupció mértéke,ha ezt látványosan a felére szorítanák vissza,még akkor is ellopják minden pénz negyedét.Persze erről szó sincs,a vezérnek minden állami pénz fele jár. Gyurcsányékat 5%-ért leváltották.
egynick
2020. június 04. 17:05
Cinizmus netovábbja. Az önkormányzatok adóbevételeit elveszik, de cserébe eladósodhatnak és ha majd jól szavaz a lakosság, akkor elengedik a hitelt.
Pelso j.
2020. június 04. 16:56
Helyi adókat elvonni az önkormányzatoktól, az hitellel eladósítani őket. A polgári fidesz az emberekért. A nemzeti ügyek kormánya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!