Fizetéscsökkentések és megszorítások sora követi egymást a baloldali önkormányzatokban

2020. június 09. 11:53

Zsigmond Barna Pál parlamenti felszólalása szerint a baloldal a régi receptet vette elő.

2020. június 09. 11:53

Az egészségügy helyzetéről, a fiatalok biztonságának védelméről és a külhoni fejlesztésekről is szó volt a napirend előtt felszólalások között az Országgyűlésben kedden.

Jobbik: meg kell védeni a fiatalokat

Stummer János (Jobbik) hangsúlyozta, hogy minden szülőnek a gyermeke a legfontosabb, érte aggódik folyamatosan, ezért nagyon fontos megvédeni a szórakozni induló fiatalokat. Olyan eseteket idézett fel, amelyekben fiatalok haltak meg az elmúlt időben, és megkérdezte, mit tesz a kormány a gyerekek biztonságáért, hogy a szülőknek ne kelljen aggódniuk. Közölte: pártja határozati javaslatot dolgozott ki a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében, és kérte a kormányt, támogassa ezt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: 2010-ben azt ígérték, hogy rendet tesznek, ennek érdekében megerősítették a rendőrséget és szigorú büntetőtörvénykönyvet fogadtak el. Mindez azt eredményezte, hogy több mint 50 százalékkal csökkent mára az ismertté vált bűncselekmények száma – közölte. Kiemelte: a fővárosi szórakozóhelyeken külön intézkedéseket hoztak, fontos feladat a szórakozók biztonságának védelme és közös érdek a szórakozni induló gyerekek védelme, de az állampolgárok jogkövető magatartása is szükséges, és ebben is előrelépés volt az elmúlt időben. Magyarország ma biztonságos ország, ezt a nemzetközi szervezetek vizsgálatai is alátámasztják, és a kormány mindent megtesz, hogy az ország még biztonságosabb legyen – mondta Kontrát Károly.

KDNP: folytatódnak a külhoni gazdaságfejlesztési programok

Seszták Miklós (KDNP) kiemelten fontosnak nevezte, hogy a koronavírus miatti gazdasági válsághelyzetben is folytatódjanak a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programok a Kárpát-medencében. Elmondta: 2016 óta több mint 230 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához nyújtott támogatást a kormány, ezzel több ezer munkahely jött létre a Vajdaságban, Erdélyben, Muravidéken, Felvidéken, Drávaszögben és Kárpátalján. Hangsúlyozta: a programok megvalósítása idén is folytatódik, többek között ipari innovációra, szálloda- és turizmusfejlesztésre adnak forrásokat.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: a koronavírus-járványt megelőzően erős volt a magyar gazdaság, ez teszi lehetővé, hogy most a külhoni magyaroknak is tudnak segíteni. A nemzet nem ér véget a határnál, összetartozunk a külhoni magyarokkal, erősebben állunk ma itt a Kárpát-medencében, mint az elmúlt száz évben bármikor – hangsúlyozta.

Fidesz: megszorítások, elbocsátások az ellenzéki önkormányzatoknál  

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) közölte: a kormány a járvány gazdasági hatásaira reagálva a munkahelyek védelmét helyezte a középpontba, míg a korábbi baloldali kormányok megszorításra építettek. Úgy értékelt: a baloldali vezetésű önkormányzatok most is ezt a receptet vették elő, így elbocsátások, fizetéscsökkentések és megszorítások sora követi egymást. Szerinte ez történik a „kereszténygyűlölő” Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban, a Pikó András vezette Józsefvárosban, valamint Hódmezővásárhelyen, a jobbikos irányítású Ózdon és a baloldali vezetésű Vácon, illetve Újpesten is. Úgy fogalmazott: a baloldali polgármesterek nem szolidárisak, csak a saját boldogulásuk érdekli őket, miközben mindenért másra mutogatnak. Hozzátette: ebben Karácsony Gergely főpolgármester jár az élen, aki „mindenért is a kormányt hibáztatja”.

Kontrát Károly belügyi államtitkár úgy reagált: a járvány elleni első csatát megnyerte Magyarország, azonban ebben a csatában baloldali önkormányzatok nem voltak szolidárisak. Hozzátette: az látszik, hogy az ellenzéki polgármesterek, különösen a főpolgármester, állandó hadakozásra akar berendezkedni a kormánnyal szemben. A Lánchíd felújítását hozta példaként, és úgy vélte, döntésképtelenség, halogatás és másra mutogatás jellemzi az ellenzéki városvezetőket. Azt ígérte: a kormányon nem fog múlni magyar városok fejlődése.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. június 09. 16:28
Kell a pénz a fejletteknek.
Pelso j.
2020. június 09. 15:27
Elvonni az önkormányzatok forrásait (hogy központilag még abból is lehessen osztogatni a talpnyalóknak, haveroknak), aztán pocskondiázni őket a közvélemény előtt, - pogári-konzervatív módszer, tehát fideszes megoldás.
nyugalom
2020. június 09. 14:18
Mar lehet tuntetni, elzavarni ezeket, uj valasztasokat kovetelni! 8. Ker-ben is atverte piko a szavazoit, mar a valasztas reggelen fogdostak a kezet, gratulaltak neki! Most biztos halasak, ykarcsak a tobbi libsi keruletben, varosban!
János bácsi
2020. június 09. 13:53
Még az elvakult fideszes szavazók is tudják, hogy miért van szüksége az önkormányzatoknak különböző méretű megszorításokra. Folytassa Fidesz! 22-ben nagy bukta lesz! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!