Alapjogokért Központ: Az új EB eddig nem tudta megvalósítani a „geopolitikai bizottság” koncepcióját

2020. június 23. 12:41

A bizottság elnökének figyelme az EU belső problémáira, valamint a szomszédságában lévő országokra korlátozódott.

2020. június 23. 12:41

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak (EB) eddig nem sikerült a célul kitűzött „geopolitikai bizottság” koncepcióját tartalommal megtöltenie - hangzott el az Alapjogokért Központ budapesti sajtóeseményén kedden, amelyen a jogi elemző intézet új európai uniós kutatócsoportjának első tanulmányát ismertették. Az elemzés az Ursula von der Leyen vezette EB első fél évének értékelésével foglalkozik.

Kovács István, a központ stratégiai igazgatója közölte: a tanulmány célja, hogy a bizottság munkájának a nyilvánosság előtt kevéssé ismert szegmenseit mutassa be. Vizsgálja többek között az EB tagjainak aktivitását, elemzi az uniós biztosok vállalati és nem kormányzati szervezetekkel (ngo-k) való találkozóit, illetve a bizottság nemzetközi szervezetekkel és uniós intézményekkel való kapcsolatát, valamint az ngo-k lobbitevékenységét is – fűzte hozzá. Kovács István ismertette: a tanulmány megállapítja, hogy az Ursula von der Leyen vezette testületnek nem sikerült a célul kitűzött „geopolitikai bizottság” koncepcióját tartalommal megtöltenie.

„A bizottság elnökének figyelme ugyanis az Európia Unió belső problémáira, valamint az EU szomszédságában lévő országokra korlátozódott” – mondta.

Kovács István beszámolt arról is, hogy a jogi elemző intézeten belül egy új, európai uniós tematikával foglalkozó műhely jött létre.  Kovács Attila közgazdász, az új kutatási projekt vezetője a tanulmány magyar vonatkozásával kapcsolatban kiemelte, hogy Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az európai uniós biztosok aktivitását tekintve az előkelő nyolcadik helyet foglalja el, a visegrádi országok biztosai közül pedig az első helyen található. Tájékoztatása szerint a tanulmány emellett kitér az EB tagjainak vállalati kapcsolataira is. Ezzel kapcsolatban figyelemre méltónak nevezte, hogy a német vállalatok túlsúlya jelentős a találkozókat illetően.

Kurucz Orsolya projektvezető-helyettes a bizottság lobbitevékenysége kapcsán arról beszélt, hogy Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos, Ylva Johansson belügyi biztos és Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke voltak a leggyakoribb lobbicélpontok az bizottságban az elmúlt hat hónapban. Az Egyesült Államokbeli nagy technológiai vállalatainak nyomasztó túlsúlya látszik a biztosokkal és kabinettagjaikkal folytatott lobbitalálkozók elemzéséből is, de feltűnik az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is – ismertette Kurucz Orsolya.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 23. 13:44
Eu-ellenes kormánypropaganda közpénzből.
Berecskereki
2020. június 23. 12:59
,, Az Egyesült Államokbeli nagy technológiai vállalatainak nyomasztó túlsúlya látszik a biztosokkal és kabinettagjaikkal folytatott lobbitalálkozók elemzéséből is, de feltűnik az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is,, Ez csak az elemzők látják így. A felsoroltak a cukrosbácsik, akik a szegények, elnyomottak pártfogolói és megfeszítve őértük lobbiznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!