UV-fénnyel fertőtlenítő robot Budapesten

2020. május 27. 08:18

Pár perc alatt elvégzi a munkát.

2020. május 27. 08:18

Az új típusú koronavírust is el tudja pusztítani az az önjáró robot, amely a budapesti Semmelweis Egyetemen UV-C fénnyel fertőtleníti az egyetem képalkotó klinikájának tereit, számol be az Euronews. A dán fejlesztésű robot nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai régióban is az első ilyen berendezés, mondta a klinika igazgatója, Maurovich-Horvat Pál.

„Különös tulajdonsága, hogy önjáró, tehát programozás után képes önállóan bejárni például a CT-labort vagy a röntgen-helyiséget, és két beteg között fertőtleníteni, sterilizálni a teljes helyiséget néhány perc alatt.”

A kórokozók akár napokig életképesek maradnak a felületeken, ezért fontos, hogy a röntgen-, a CT-, és az MR-készülékeket is alaposan fertőtlenítsék.

„Ez 20-30 percet is igénybe vehet, míg ennek a robotnak a segítségével ezt maximum 10 perc alatt meg tudjuk tenni.”

A robot 30 millió forintos árát az egyetem alapítványa és a 77Elektronika kft. állta.

(Euronews)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. május 27. 22:28
77 Elektronika is inkább ilyet gyártana, mint hogy finanszírozza a dánokat. Azok inkéhbb gyártsanak büdös sajtot.
Ügyek
2020. május 27. 17:03
Robot se kell! A fotokatalitikus aktív TiO2 bevonatok kiválóan alkalmasak mindenfajta kórokozó elleni megelőzésre. Mikrobaölő hatásuk majdnem minden területen, felületen, orvosi eszköz és berendezési tárgy felületén érvényesül. Baktériumok, vírusok esetén a sejtet és az endotoxinokat is szétbontja, ezáltal a baktériumok és vírusok új változatait is hatékonyan küzdi le. Ugyanis a mikroorganizmusok negatív töltést hordoznak, míg a TiO2 bevonattal ellátott felület pozitív töltést hordoz. Ez a mikroba és a kezelt felület között "elektromágneses" vonzerőt hoz létre. Ha az érintkezés megtörténik, a mikroba oxidálódik és azonnal megszűnik. Az ezüsttel módosított TiO2 bevonatok olyan területeken is alkalmazható, ahol alig van, vagy egyáltalán nincs fény. Szinte mindenfajta kórokozót és allergént hatékonyan lebont (ide értve a következőket is: MRSA, SARS, H5N1 vírusokat). nanopro.hu
aleb19
2020. május 27. 16:53
30 millos robotporszivo egy uv fenycsovel gondolom nehany miertszarosos vagy tiborcos cegeken atfuttatva
nemecsekerno_007
2020. május 27. 11:46
Dán fejlesztés. Kár, hogy nem mi csináltuk meg. Na az ilyen típusú innovációra lesz szükségünk. Persze ezzel az ellenzékkel nagyon nehéz lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!