Szlávik: „Enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol már évtizedek óta bevezették a BCG-oltást”

2020. május 31. 09:11

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

2020. május 31. 09:11

Szlávik János kiemelte: „Több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között. Magyarországon is van egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen” – közölte.

Hozzátette: mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Ám egy esetleges második hullám esetén feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem. A főorvos elmondta, hogy kórházukban jelenleg is több mint ötven beteget kezelnek, és tíz feletti az intenzív osztályon fekvők száma, ami azt mutatja, hogy a járványnak még nincs vége.

Szlávik János szerint egy átlagos koronavírus-fertőzéses beteg, aki egy-két napig lázas, majd kicsit köhög, öt-tíz nap alatt túlesik betegségen. Azonban azoknál a főként idős embereknél, akiknek gyakran többféle alapbetegségük is van, a betegség lefolyása lassú és nehezen kezelhető, ezért ők sokszor három-négy hetet, vagy még többet is kórházban töltenek.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. május 31. 10:59
Nagy a valószínűsége, mindez Trump elleni választási jégcsákány. Vote-hacker.
illiberator
2020. május 31. 10:14
Szlávik föltalálta a spanyolviaszt, ezt már egy másfél hónappal ezelőtt is tudták/vélelmezték. Számomra emlékezetesebb, amikor azt hajtogatta, h "ez egy barátságos vírus" , "semmivel sem veszélyesebb, mint az influenza" . Mindezt akkor, amikor a wuhani tragédia sokkoló képei bejárták a világsajtót, és már olaszoknál is is százával haltak. Szerencse, h a kormány nem az ő "szakvéleményét" vette irányadónak.
3M..
2020. május 31. 09:52
Rákosi Mátyás öröksége és a 30 éve véget ért kommunizmus, a mai napig érezteti áldásos hatását Magyarországon. A magyarság most köszönetet mondhat az akkor előrelátóknak. Szebb Jövőt!
I_Isti
2020. május 31. 09:46
... meg ahol az emberek naponta fürdenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!