Rémhírterjesztéssel gyanúsították, de az ügyészség nem talált bűncselekményt

2020. május 13. 12:08

Egy 64 éves férfit vitt el a rendőrség egy Facebook-bejegyzése miatt. Egy napra rá az ügyészség megállapította, hogy nem valósított meg bűncselekményt.

2020. május 13. 12:08

A Police.hu hétfőn közölte„Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki.”

A férfi a 444-nek utána azt nyilatkozta: „Reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés.” A lap szerint a férfi úgy érzi, a rendőrök korrektül bántak vele, és neki úgy tűnt, hogy se a rendőrök, se az ügyészek nem tudták, hogyan kellene értelmezni esetében a rémhírterjesztést. A

Az ügyészség kedden közölte álláspontját. Eszerint „a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.” 

Továbbá azt írták: „A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”.

Hozzátették: „Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon”.

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2020. május 14. 11:42
A Police.hu leírhatta volna, hogy mi volt az oka a megalapozott gyanúnak. Mert amit szemléztek ("az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet"), ez nem rémhír, hanem tény(!). Egyébként nincs ebben semmi rossz, lazítunk a gyeplőn, emiatt többen halhatnak meg koronavírusban, kevesebben depresszióban. Ezt csinálja egész Európa.
Rockpapa
2020. május 14. 07:51
Tele van a Facebook ezekkel a Fake news gyáró és terjesztő DK-s nyuggerekkel.A pártközpontjukban kitalálja valaki ,és utánna ezek meg tiszta erőből terjesztik,mintha fizetnének nekik.
Megtalálta
2020. május 13. 22:43
A hazug tróger libsi gecinek nyilván újdonság, hogy előszedték a hazugságai miatt, amit megpróbált terjeszteni.
atila68
2020. május 13. 20:30
Szerintem ezt a mondatot gondold át kicsit alaposabban, aztán nekiveselkedhetnél ismét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!