Operatív törzs: Hétfőtől kezdődik a védekezés új szakasza

2020. május 03. 15:42

Jelentős enyhítések jönnek vidéken, Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások. Országosan kötelező lesz az arc eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

2020. május 03. 15:42

Hétfőtől megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a vasárnap online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a rendőrök a hétvégén eddig 3512 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt. Ebből 1751 volt figyelmeztetés, 986 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 775 feljelentést tettek. A kijárási korlátozásokkal összefüggésben március 28. óta több mint 44 ezer esetben volt szükség valamilyen rendőri intézkedésre.

Maradnak a korlátozások Budapesten és Pest megyében

Szólt arról, hogy Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Az ország többi részén valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni – hangsúlyozta Kiss Róbert.

Tájékoztatása szerint szombaton 916 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 786 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Szombaton 23 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt állókat, azóta 1453 szabályszegővel szemben léptek fel.

A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Röszkénél kell 1 órás, a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál pedig 2 órás várakozási idővel számolni.

A rendőrség felkészült az ellenőrzésekre

Újságírói kérdésre elmondta: a rendőrség felkészült és megfelelő létszámmal ellenőrzi a hétfőtől életbe lépő új szabályok betartását. Amennyiben szükségessé válik, azonnal intézkednek majd – mondta. Egy másik kérdésre elmondta: leggyakrabban azzal követnek el szabálysértést az emberek, hogy nem alapos indokkal hagyják el otthonaikat, nem tartják be a távolságtartás szabályait, illetve nem a számukra kijelölt idősávban mennek vásárolni.

Arra a kérdésre, hogy az újrainduló repülőtéri utasforgalomban a külföldi utazásról hazatérőknek mire kell számítaniuk, azt válaszolta: a hazatérők kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül náluk a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek, ha nem, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el velük szemben.

Az alezredes igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazajöhet-e hétvégére a családjához az, aki például Németországban dolgozik. Hozzátette: a hatósági házi karantén alól az adhat felmentést, ha valaki igazolja, hogy gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy igazolással rendelkezik arról, hogy a hazautazást megelőzően 14 napos járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.

Arra a kérdésre, hogy szabálysértésnek minősül-e ha egy budapesti lakos autót vásárol, és teljesíti a bejelentési kötelezettségét a közlekedési hatóságnál a tulajdonjog-változásról, nemmel felelt az alezredes. Hozzátette: a jogszabály szerint alapos indoknak kell tekinteni, hogy a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási, illetve postai ügyintézés során megjelennek az emberek ezeknél a hivataloknál.

 

A vidéki enyhítésekkel kapcsolatban elmondta: a teraszokon, kerthelyiségekben történő fogyasztásnál

megengedett lesz a jellemzően a belső térben található mellékhelyiségek használata.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője köszöntötte az édesanyákat, nagymamákat és dédnagymamákat, akiknek a jelenlegi helyzetben elsősorban jó egészséget kívánt. Azt kérte: az emberek legyenek kreatívak, próbálják felköszönteni az édesanyákat, de közben vigyázzanak magukra és egymásra. Az érettségizőknek sok sikert kívánt.

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2020. május 03. 22:34
Csak, ha Te is elismered, hogy az igazolt megbetegedettekhez viszonyítva világelsők vagyunk a halálozási rátában... Vagy a halálozási adatok, vagy az igazoltan megfertőződöttek száma nem gömbölyű. A propaganda nem segget csinál a szájából, hanem a szája maga a segg.
Menhetten
2020. május 03. 20:46
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt közölte, országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket. A bemutatott térképen Debrecent is megjelenítették, ugyanakkor Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke szerdán a Debrecen Televíziónak úgy nyilatkozott, a hajdú-bihari fertőzöttek nem szorulnak kórházi kezelésre. Az otthonaikban vannak karanténban, s jól érzik magukat, gyógyulófélben vannak. A városvezetés fennhatósága alatt álló önkormányzati média azonban fontosnak tartja, hogy bizonygassa, pedig Debrecenben szinte nincsenek is megbetegedések. Kezd olyan érzésem lenni, hogy Papp László és a városvezetés jó hírének propagálása fontosabb, mint a debreceniek biztonsága. Ha azonban elhisszük a korábban leírtakat, újabb kérdés merül fel. Miért kellett a debreceni kórházakban (is) százával kiüríteni a kórházi ágyakat, ha egyetlen koronavírusos beteg sem szorul kezelésre?...
Szuverén maffiaállam
2020. május 03. 20:31
Az Operett Törzs le van maradva egy brossúrával. Ma tetőzött a járvány, ezt a don mondta. Tessék már naprakészek lenni!
Menhetten
2020. május 03. 19:42
Én már régen nem nézem Cilikét. Van egy mondás, mely szerint a legrosszabb, ha a butaság/hülyeség szorgalommal párosul. Cilike úgy tűnik sajnos megtestesíti ezt... Nyilván tisztában van saját képességeivel -ha nem, még nagyobb a baj-, és elvállalt egy posztot, amelyet számomra legalábbis úgy tűnik-, nem képes ellátni. Bizony nem a fellépésével, szónoki képességeivel van gondom, hanem azzal, hogy össze-vissza beszél, hülyeségeket mond, nem valós vezető valós felelősséggel és jogkörrel, hanem egy madzagon rángatott bábu... Úgy tűnik, semmit nem sikerült felvillantani magából, ami miatt tiszteletre/együttérzésre érdemes, és így válik naponta nevetség tárgyává. Gúnyolása pótcselekvés nyilván. Ebben a helyzetben, őt megtapasztalva inkább országunkat tudom sajnálni, mint őt. Nevetni rajta sincsen kedvem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!