Operatív Törzs: Kedvező képet mutatnak az egyetemek vizsgálatai

2020. május 13. 10:35

Csak egészséges gyereket vigyünk közösségbe – kérte az országos tisztifőorvos.

2020. május 13. 10:35

Az elmúlt 24 órában az igazoltan fertőzöttek száma 3341-ra nőtt, tehát 28-al emelkedett, ami rendkívül mérsékelt adat. Meghalt 5 beteg, így összesen 430 ember halála hozható összefüggésbe a járvánnyal – sorolta az adatokat Müller Cecília. Ami viszont örömteli, hogy 1102-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 58%-a budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen – mondta el a tisztifőorvos hozzátéve, hogy minden adatban csökkenés látható, valamint a magyar egyetemek által vizsgált adatok is kedvező képet mutatnak.

A bölcsődei és óvodai ügyelettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy meg kell oldani a gyerekek elhelyezését és lehetővé tenni a szülők munkáját. Nincs könnyű dolga senkinek az intézményekben sem, hiszen a gyerekek igénylik a mozgást. Csak egészséges gyereket vigyünk közösségbe, bölcsődébe vagy óvodába – figyelmeztetett.

Javaslatok bölcsődéknek és óvodáknak

Azt is elmondta Müller Cecília, hogy a személyi higiéniai szabályokat meg kell tanítani a kisgyerekeknek. Kisebb létszámúak a csoportok, most könnyebb megtanítani velük a fontos dolgokat, a szappannal való kézmosást, kéztörlést. Aki már tud orrot fújni, azt tanítsuk meg a papírzsebkendő használatára. Például, hogy dobják ki használat után – tette hozzá. Ha beszorulnak egy esős napon, akkor gyakran szellőztessünk, ez alapszabály, persze forgalmas út mellett más a helyzet.

Szép időben akár az altatást is lehet nyitott ablaknál végezni – mondta el a tisztifőorvos, egyben javasolja a polifoam eszközöket, mert könnyen fertőtleníthetők. Legalább naponta fertőtlenítsük a játékokat, kérte, majd ne felejtsük el leöblíteni őket. A textíliákra külön ügyelni kell, magas hőfokon mosható ágyneműt használjunk, elsősorban a pamut anyagokat részesítsük előnyben. Müller Cecília nem javasolja az otthoni játékok bevitelét intézményekbe. A személyzettel kapcsolatban azt kérte, hogy a veszélyeztetetteket próbáljuk kímélni. A munkáltatóknak pedig új kockázatbecsléseket javasol, személyre szabva.

Hamarosan munkahelyteremtő programokat jelentenek be

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár arról beszélt, hogy több program indult a munkahelyek megvédésére. Az egyik a munkahelyi bértámogatási program, amit ki is bővítettek. Egyre többen jelentkeznek erre. Eddig több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérvényt. Bodó Sándor arról is beszélt, hogy a másik fontos program a kutatás-fejlesztés területén dolgozókat érinti. Eddig 7200 főre adtak be támogatást a K+F területén. Hamarosan munkahelyteremtő programokat jelentenek be – tette hozzá.

Rendvédelmi intézkedések

Több kórházba szállítottak ki védőfelszerelést – mondta el Kiss Róbert. A rendőralezredes arról is beszélt, hogy több határátkelőt nyitottak meg szerdától.  499 fő használ elektronikus hatósági házi karantént. Több mint 11 ezer hatósági házi karantén van érvényben – mondta. Hozzátette, hogy 258 fővel szemben volt rendőri intézkedés a kijárási korlátozás miatt.

Mandiner

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskodó
2020. május 13. 16:41
Bocs Budapesten még 28 sem volt.
Okoskodó
2020. május 13. 16:40
28 új fertőzött 1,7 millió lakosra. Így már érthető a nagy szigor.
olajfa1
2020. május 13. 15:40
"Érdekes" ez a járvány. ppén a mandi hozta fel a példát, hogy Miláno mellett egy -szinte csak- kínaiak által lakott körzetben a megbetegedések száma szinte nulla, miközben tőlük pár km-re tombolt a járvány, és nem győzték a korházak a betegeket fogadni... Mindenhol sokat teszteltek, de ebben a kínai közösségben egyetlen beteget sem találtak... Mindez a megfelelő "karantén" módszer betartása, vagy be nem tartása miatt volt lehetséges. Vagyis itt Magyarországon a hatékony karanténelőírásoknak köszönhető a viszonylag kedvező adat.
Kopa
2020. május 13. 13:04
Nem érdekel, tesztelni, tesztelni, tesztelni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!