Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

2020. május 21. 18:23

Az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust.

2020. május 21. 18:23
Magyar Nemzet

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése – tájékoztatott az Emmi. Mint ismeretes a két intézmény a közelmúltban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést. Az NNK és a Debreceni Egyetem is rendkívül gazdag tapasztalattal és tudományos háttérrel, valamint korszerű infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi ezt a jelentős orvostudományi kutatást.

Az EMMI háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust, és ma már a Covid 19-nek 30-40 különböző személyből származó izolált vírusával rendelkeznek, amely az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.

A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2020. május 22. 09:14
Igazán rossz hír ez a hazai ellenségnek, pardon ellenzéknek. Csőstűl jönnek a rossz hírek: -kisebb a gazdasági visszaesés a várnál, -hamarabb felgyorsul a gazdaság a vártnál... stb Az Arató Gergelyek majd nyilatkozhatják, hogy sajnos túl jók a számok.
terra
2020. május 22. 07:03
Nagyon jó lenne, ha saját gyártmányú vakcinánk lehetne. Ez nem csak gazdasági, hanem biztonsági kérdés is. Nem szorulnánk mások kegyére és a magam részéről sokkal nyugodtabban adatnék be magamnak egy hazai fejlesztésű vakcinát, mint egy ki tudja milyen külföldit.
Bell & Sebastian
2020. május 21. 23:22
Szerintem nem Gyurma Zita a vak cina, mert kifogott a vontacélcső lámpaoszlopon, és még az optoelektronikus üvegajtón is.
3M..
2020. május 21. 20:01
Adassa be magának az, akinek hét anyja van. Már a H1N1 vírus "elleni" vakcina beadatásában sem hittem, pedig minden csatornán arra késztették a jól átvágott nézőket. Aztán persze állítólag önmagától elmúlt. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!