Magosz: Növelni kell a magyar élelmiszerek arányát

2020. május 21. 10:59

A cél az, hogy minden területen nőjön a magyar élelmiszerek felhasználásának aránya, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság.

2020. május 21. 10:59

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke beszélt minderről csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. A műsorban arról beszéltek, hogy egyre többen választják a koronavírus-járvány alatt a magyar előállítású élelmiszereket. Jakab István erre reagálva megjegyezte, a járvány elején felvásárlási láz kezdődött, ami pozitívan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára. Rámutatott: például a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente, ebből 350 milliárdnyi importból származik.

A cél az, hogy ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszert használják – fűzte hozzá. Elmondta azt is, meggyőződésük, hogy Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni – kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket –, ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel, hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet – hangsúlyozta. Ez a gondolkodás – Jakab István szerint – új megközelítést igényel, aminek része, hogy közvetlenül össze kell kapcsolna az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt. Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. május 21. 15:53
Amúgy Jakab István az eddigi legjobb agrárminiszter, hasonlóan jó mint Varga Mihály.
Takita
2020. május 21. 14:22
Jakab Istvánnak nagyon igaza van. Semmi sem indokolja, hogy ahol csak lehet ne hazai előállitású élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz. A nemzetgazdasági szempontokon kivül ezt az is indokolja, hogy a hazai élelmiszerek: - minőségileg szigorúan ellenőrzöttek, - azonkivül egészségesebbek mert több értékes anyagot tartalmaznak, mint a messzirőlhozottak. ( A nyugati termékeket gyakran még zölden szedik le, hogy bírja a szállitást és szinte a kamionban érik,a hazait viszont az érés elején, így gazdagabb pl. a vitaminokban,cukorban.stb. A TV-riportban a Magosz elnöke nemcsak azt mondat el, hogy mit akarnak, hanem azt is, hogy mit tesznek érte (Sokat és jól.). Ezt a gyakorlatot mások is kövessék!
Emmanuel Goldstein
2020. május 21. 13:25
Jogos a felvetés, már épp reklamálni akartam, hogy túl olcsók az élelmiszerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!