Két kiemelt kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket

2020. május 11. 21:58

A koronavírus-járvány kezdeti szakaszán megszokott rendhez visszatérve két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket – közölték hétfő este a koronavirus.gov.hu oldalon.

2020. május 11. 21:58

A kormányzati honlapon olvasható közlemény szerint hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatást küldött minden kórház és az Országos Mentőszolgálat számára a járvány mostani szakaszában a koronavírus-fertőzöttek kórházi beutalási rendjére vonatkozó tudnivalókról az egységes végrehajtás érdekében. Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba – szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést – írták. Kiemelték: a döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen, „hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások”. A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatnak az újra induló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak – olvasható a közleményben.

A járvány kezdetén is a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látta el elsőként a koronavírusos betegeket

Emlékeztettek: a járvány kezdetén is a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látta el elsőként a koronavírusos betegeket, majd a megbetegedések számának növelésével országszerte több kórház is bekapcsolódott az ellátásba. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban. A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják. Ez így történt a járvány elején is – jegyezték meg, hozzátéve, második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Kitértek arra is, hogy abban az esetben, ha egy valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel. Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem. Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

(MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami
2020. május 12. 09:33
A kórház a BV területén van.majd ök fogják használni. Nem kell a sz@rt keverni.
zsoltkom2
2020. május 12. 09:07
Ez is valami Fidesz-matematikus kalkulációján alapuló döntés lehet. A szakmai 10 parancsolatos demens Kásler meg benyalja. Aztán, ha megint meghal valaki az utasítása következtében, majd jól ráfogják az orvosra. Ugyanez a szállítgatás volt koronavírus nélkül is... azon az alapon, hogy nem fogadták a beteget valamiért. "A szemsérült kétéves története a budapesti ellátással" https://bit.ly/2WoXs32 "Elhajtották a betegeket a Péterfyből, sem a röntgen, sem a ct nem működött" https://bit.ly/3fG5gF1 "Az alapügy Egy panaszos azért fordult az ombudsmanhoz, mert a győri kórházban arról tájékoztatták feleségét, hogy érszűkülete miatt hamarosan amputálni kell a lábát. A beteg nem nyugodott bele a kezelésbe, ezért felkereste a Városmajori Szív- és Érklinikát, ahol arról tájékoztatták,k hogy az erek kitisztításával megmenthető a lába. A beavatkozást követően infúziós kezelést javasoltak számára a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, azonban ez a kórház területen kívüliség miatt nem volt jogosult ellátást nyújtani. A beteg ezt követően ismét a győri kórházban kért kezelést, de ott arról tájékoztatták, hogy ezt a kezelést ott nem végzik és nem is tudnak beutalót adni a Péterfy Sándor Utcai Kórház angiológiájára. A beteg és a panaszos a kilátástalan helyzetben felkereste a betegjogi képviselőt, a fővárosi és a megyei tisztifőorvost és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Központi Ügyfélszolgálati Irodáját. Az EMMI az illetékes Kormányhivatalhoz irányította a beteget, akik visszairányították őt a győri kórház orvosához. A győri kórház főigazgatója a betegjogi képviselő fellépésére úgy foglalt állást, hogy az infúziós kezelés nem esik területi ellátási kötelezettség alá, az nem beutaló köteles, de nem tudják Győrben elvégezni." https://bit.ly/35Rk5zZ Káslert/ a Cili mamát/ a kövér Orbán DNS-t is így kellene ide-oda vinni, amikor nagyon rászorulnak a kórházi ellátásra (nem furakodhatnak be a dolgozó emberek előtt az SZTK-ba). És persze még a mentősöknek is időben kellene érkezni... kellene-e ezt kívánni, ha ennyire lelketlenek? Hiába, Jézus is minden második leprást gyógyított meg, a többit elküldte a retekbe szelektálódni... győzzön az élet, ha tud. Ha nem, nem... épp elég ember van a porciózott kenyérre és vízre.
zakar zoltán béla
2020. május 12. 09:00
Teccenek érteni überráltak?!
kunfia
2020. május 11. 22:58
Hogy tolvaj vezérünk joggal mondhassa,hogy minden koronavírusos haláleset Budapesten történik azóta is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!