Káosz a Józsefvárosban: Pikó András első fél éve

2020. május 06. 21:11

Nem épp a baloldal szociális érzékenységét hirdető imázst erősítik Pikó András józsefvárosi polgármester és a mögötte álló baloldali koalíció eddigi lépései, de még a választási ígéretek sem tükröződnek bennük.

2020. május 06. 21:11
null

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

November óta Pikó András, a 168 Óra és a Klubrádió volt újságírója Józsefváros polgármestere, akit a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogat a képviselő-testületben. Pikó 
270 szavazattal győzte le ellenfelét, vagyis nem lehet mondani, hogy nagy többséggel.

Érdemes feleleveníteni a kerületvezető programjának főbb pontjait. Őszi ígéretei szerint az addigi dupláját költi majd köztisztaságra, és háromszáz új utcai szemetest helyez el; növeli a bérlakások számát; akadálymentesít; csökkenti az autóforgalmat; növeli a köz kivilágítás által lefedett területet; visszaszorítja a családon belüli erőszakot; népegészségügyi és a droghasználatot csökkentő projektet hirdet. Pikó ezenkívül ígért ösztöndíjprogramokat, több pedagógust a hátrányos helyzetű diákok számára, illetve – ahogy a Mérce fogalmazott – egy új szociális modell bevezetését, „amely tartalmazna lakhatási támogatást, gyógyszertámogatást, tanácsadó szolgálatot a munkakeresés megsegítésére, illetve oktatási támogatást is, amely az óvodába, iskolába járás költségeihez járulna hozzá”. A politikus nagyobb átláthatóságról is beszélt, a helyi vállalkozók támogatásáról és arról, hogy propaganda helyett a valódi tájékoztatást fogja szolgálni.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Ígéretmentes büdzsé

Az idei költségvetést a polgármester 2020. február 15-én, a törvényileg lehetséges utolsó időpontban terjesztette a képviselő-testület elé a szokásos december helyett; a vitáját pedig Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő javaslatára éjfélre tolták azzal a megjegyzéssel, hogy a fideszesek olyankor együttműködőbbek. Ahhoz képest, hogy mennyi ideig készült, gyakorlatilag az előző évi, még a fideszes Sára Botond nevéhez köthető büdzsé minimálisan módosított változata volt, amelyben ugyanazokhoz a sorokhoz írtak más összegeket, és nem sok nyoma volt benne Pikó András ígéreteinek. A költségvetés egyébként annak az Atkári Jánosnak a munkája, aki a Demszky-éra felében főpolgármester-helyettes volt.

A Fidesz-frakció harmincnyolc módosító indítványt nyújtott be, ebből harmincegy Pikó András saját programjának része volt, ez Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a polgármesteri program időarányos egyötödét jelentette. A Pikó-programból átemelt indítványokat a baloldali többség leszavazta, mondván, nincs rájuk fedezet. Vörös Tamásék számítása szerint ez igaz is: a Pikó-féle ígérethalmaz megvalósítása minimum 30 milliárd forintot igényelne, teljes költsége üzemeltetéssel együtt elérhetné akár az 50-60 milliárd forintot is, mindezt egy olyan, Kocsis Máténak és Sára Botondnak köszönhetően adósság nélküli kerületben, ahol a költségvetés teljes összege 23 milliárd forint. Ebből a harmincegy javaslat által lefedett egyötödnyi ígéretcsomag minimum 6 millliárd forintot vitt volna el. Pikóék mindezt azzal indokolták, hogy „működési költségvetésről” van szó a fideszes városvezetés szerintük pazarló gazdálkozása miatt.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Szociális érzékenység baloldali módra

Talán ez lehet az oka annak, hogy a magát szociálisan fokozottan érzékenynek tartó városvezetés számos szociális szolgáltatást csökkentett vagy törölt el. Január elsején megszüntette volna a más kerületekből idejáró diákok önkormányzatilag fizetett iskolabuszát, ám a tiltakozások hatására visszakozott az önkormányzat. 

Eltöröltek viszont néhány, a költségvetésben jelentéktelen, de az egyes embereknek jelentős pályázati támogatási lehetőséget. Esetenként pár százezer forintot jelentett az önkormányzati bérlakásban élőknek nyújtott támogatás, amelyet elsősorban tatarozásra használtak fel. Ez a tétel tízmilliós nagyságrendű volt a költségvetésben, mégis eltörölték. Társasházak felújítására 2 milliárd forintot fordított az előző városvezetés, ezt a Pikó-féle testület 300 millió forintra csökkentette úgy, hogy egyébként már 1 milliárd forintnyi kérelem érkezett az önkormányzathoz. Pikó ígérete szerint jövőre még 250 millió forintot adnak e célra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julia3
2020. május 07. 13:01
Na most szólj hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!