Máma már nem hasad tovább? – Sorsforduló előtt a Jobbik

2020. május 27. 07:44

Varga-Damm Andreát és Sneider Tamást is kizárhatják a Jobbik képviselőcsoportjából a párt mai frakcióülésén. Mi vezetett idáig, és bármilyen döntés születik, mi lehet a következménye a pártra nézve?

2020. május 27. 07:44
Pálfy Dániel Ábel

„Hamarosan padtársak leszünk” – forrásaink szerint ezzel a mondattal lépett oda a minap Sneider Tamás a Parlamentben a Jobbikból korábban távozott volt párttársaihoz. A politikus, úgy tűnik, érzi a vesztét, és van is rá oka, mert az őt váltó jelenlegi Jobbik-elnök, Jakab Péter példátlan tisztogatást hajtott végre a pártban, és a múlt hét eseményei alapján a folyamat még nem ért véget. 

A Jobbik szerda délután tartja következő frakcióülését, amelyen információink szerint két politikusuk, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea sorsáról is döntenek majd. A helyzet pikantériája, hogy amennyiben kizárják, Sneidernek függetlenként valóban azok közé a képviselők közé kell ülnie, akiket épp az ő elnöksége alatt raktak ki a Jobbik frakciójából. Elsőként – szinte napra pontosan két éve – Dúró Dórát, aki Vona Gábor lemondása után Toroczkai László elnökjelölt mellett elindult az elnökhelyettesi tisztségért (Toroczkai nem volt országgyűlési képviselő, ezért őt csak a pártból tették ki), később pedig Volner Jánost, aki szintén megpróbálta volna átvenni a párt vezetését. 

„Úgy tűnik, a forradalom tényleg felfalja gyermekeit” 

– mondta cinikusan egy kiábrándult ex-jobbikos politikus a Mandinernek, amikor erről kérdeztük. Ilyenből – mármint kiábrándult exjobbikosból – márpedig van bőven. 

Mi vezetett idáig, és mi várható a mai frakcióülés után?

A 2018-as választás után kettészakadt a párt elnökévé Sneider Tamást választották, ő azonban nem váltotta be a reményeket, nem tudta visszahozni a gödörből Jobbikot: az EP-választáson óriásit bukott és mindössze hat százalékot kapott a párt. Ennek ellenére nem mondott le, de ezt követően jóval kevesebbet szerepelt a nyilvánosságban. Ellentétben Jakab Péterrel, aki már 2019 januárjában frakcióvezető lett, miután az ellenzéki képviselők közös akcióiban való részvétele, és

rendszeres provokatív parlamenti megnyilvánulási miatt egyre ismertebbé vált.

A korábbi szóvivő végül idén januárban tarolt a tisztújításon, elnökké választották, és saját bizalmasaival töltötte fel az elnökséget is, megsemmisítő vereséget mérve pártbéli ellenfeleire. A Jakab-csapattal szemben álló csoport tagjai közül ezután Szávay István és Bencsik János is kilépett. 

Úgy tűnt, aki maradt – például Stummer János –, az beállt a sorba és megy amerre Jakabék mondják. Az Origo a napokban érdekes megfigyelést közölt a párt új arculatának használata és az új vezetéshez való lojalitás összefüggéséről. Eszerint Jakabbal szemben állnak azok a képviselők, akik nem cserélték le politikusi Facebook-oldaluk borítóképét az új arculatnak megfelelőre. A Jobbik egyik volt vezető politikusa kérdésünkre azt mondta: a párt ilyen esetekben minden képviselőnek elkészíti az új arculathoz tartozó képeit, ha valaki ezt nem használja, az tényleg jelzésértékű.

A borítóképpel üzenő politikusok között nem meglepő módon ott van Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea is, akiknek a pártvezetés már elküldte a selyemzsinórt. Sneiderrel közölték, leváltanák parlamenti alelnöki pozíciójából. Mivel azonban a pártnak jogilag nincs lehetősége visszahívni, csak kétféleképpen szűnhet meg a tisztsége: ha lemond, vagy ha már nem a frakció tagja.

Sneider márpedig nem mondott le, és úgy tűnik kilépni sem akar. Így csak egy megoldás maradt.

Varga-Damm Andreától pedig visszakövetelték parlamenti mandátumát, mondvacsinált indokkal, arra hivatkozva, hogy a Jobbik azért szavazta meg a kormánypártok törvénycsomagját, mert ő témafelelősként tévesen tájékoztatta a frakciót. Persze ő is nemet mondott. Így hát szinte biztos, hogy mindkettőjük kizárására javaslatot tesznek majd a frakcióülésen. Az elmúlt évek történéseiből pedig tudjuk, hogy akit a képviselőcsoportból kitettek, azt – ha nem ment magától – a pártból is kizárták.

De miért szalámizná tovább a Jobbikot Jakab?

Több volt Jobbik-politikus is felhívta a figyelmünket arra, hogy Szabó Gábor, „Szaszi” a Jobbik örök háttérembere, aki tizenhat évig volt pártigazgató és szinte a mindenki által elfogadott pártelnöknél, Vona Gábornál is nagyobb hatalommal bírt, még mindig ott van a pártban.

Korábbi pozícióját azonban Jakab megválasztásakor elvesztette, és „csak” a választmányi elnökség maradt neki. Információink szerint ennek, ahogy a jelenlegi helyzetnek is az az oka, hogy Szabó és a Szávay-féle kör nem Jakabot, hanem Stummer Jánost szerette volna a Jobbik élén látni. Forrásunk – egy volt jobbikos politikus – szerint miután belátták, hogy Stummer nem tudja legyőzni Jakabot, legalább az elnökségben többséget szerettek volna szerezni, de ez sem sikerült.

Jakab Péter ellen a tisztújítás előtt nagyon komoly lejárató kampány indult a tagság körében, nem véletlenül mondta utána, hogy hátbaszúrták. 

Az ő oldaláról tehát érhető, hogy megpróbál megszabadulni minden ellenfelétől;

ahogy Szabó Gábor részéről is, hogy megpróbálja visszaszerezni megrendült hatalmát.

Forrásunk szerint a Jobbikban a legkiterjedtebb kapcsolatrendszerrel rendelkező volt pártigazgató most is intenzíven kampányol a tagság körében, megpróbálva elbizonytalanítani őket abban, hogy Jakab Péter lenne a megfelelő vezető, és meggyőzni őket arról, hogy Sneiderrel vissza kellene térni a régi útra.

Varga-Damm Andrea korábban nem volt jóban Sneiderrel, aki amíg elnök volt, ki is akarta tenni a pártból az „önjáróvá vált” politikusnőt, most azonban kényszerű szövetségesekké váltak. Varga-Damm szintén elindult a tisztújításon Jakab ellen, amit az nyilván nem felejtett el, de állítólag sokkal inkább a képviselő túlzott önállósága zavarja.

Egy újabb szakadást nem biztos, hogy túlélne a Jobbik

A Jobbik következő frakcióülését eredetileg május 25-én hétfőn tartották volna, de valamiért először keddre, később szerdára halasztották. Forrásaink szerint mindkét oldal időt akar nyerni „ezerrel megy a kampány a háttérben”. Ez – tekintve, hogy a frakcióból való kizáráshoz a képviselők többségére szükség van – valóban életszerű. 

Az elnökséget ugyan megszerezhette Jakab Péter, de a frakciót nem tudta lecserélni.

Nagy a tét a pártelnök számára: ha sikerül kizárni az ellenfeleket, teljessé válhat a győzelme, de ha megakadályozzák, megrendülhet az erős kezű vezető képe, ami elbizonytalaníthatja a tagságot. A képviselőcsoportban pedig most valószínűleg nem mindenki áll mögötte teljes mellszélességgel. 

A borítókép-lázadók közül ott van rögtön Stummer János és Rig Lajos, de valószínűleg a Sneider Tamás parlamenti alelnöki helyére végül nemet mondó Balczó Zoltán és információink szerint Steinmetz Ádám sem szavazná meg a kizárásokat. Ahogy már csak szolidaritásból nyilván Varga-Damm Andrea és Sneider sem egymásét, és ott van még Gyüre Csaba, aki állítólag nagyon jó kapcsolatot ápol Szabó Gáborral.

Ez eddig hét. A Jobbiknak jelenleg húszfős frakciója van, vagyis ha helyes a feltevésünk,

Sneideréknek még három embert kell megnyerniük a maradáshoz.

Lehetőségként ott van Farkas Gergely, aki Facebook-borítója alapján beállt az új vezetés mellé, azonban vélhetően nem felejtette el, hogy párját, Burik Anettet Jakab megalázó körülmények között váltotta le a Jobbik sajtófőnöki posztjáról. (Bár korábban is láttunk hasonló történetet a Jobbikban, hiszen Dúró Dóra is Vona bizalmasa maradt, miután az megvétózta férje, Novák Előd alelnökségét). 

Rajtuk kívül a különutas, az időközin összellenzéki támogatással egyéni képviselőjelöltként parlamentbe jutó Kálló Gergely segíthet még megmenekülni Sneideréknek, és meglepő lehet, de Jakab egyik alelnöke, Ander Balázs is – aki állítólag szintén elégedetlen a jelenlegi politikával – tiltakozását fejezheti ki a döntésnél.

Szoros döntés várható, és valószínűleg – hasonlóan a 2019 októberében Volner János kizárásáról döntő maratoni frakcióüléshez – a mai találkozó sem lesz rövid. A Jobbik további sorsa múlhat ezen az ülésen, mert ha újból kettészakad a párt, az tényleg a villany utolsó lekapcsolásához fog vezetni.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. május 28. 13:48
Megy a Jobbik a LEVESBE. Úgy értem: A SZARLEVESBE, AMIT ŐK ZABÁLNAK....
hátakkor
2020. május 27. 17:35
A Mozgalom alig létezik. A frakcióban folyik harc. Ott van zsé. Meg Dobrev lista bejutó helyekért. A 2018-as választás ( Heller szavazatokkal) után még 26 fős Jobbik frakcióban már csak 18-an vannak. Varga-Damm Simicska Andrea lemondásra szólította fel a párt vezetését, és arra, hogy írjanak ki tisztújítást. Ember emberének farkasa.
Sulammit
2020. május 27. 12:58
És, ha Jakabot váltanák le? Ez nem lehetséges? Vagy, de?
CirmoS
2020. május 27. 11:46
Tényleg elképesztő, hogy ez a párt hova jutott...pfff. Vona nézheti, mit művelt, mert azért ő hibázott itt rohadt nagyot. ( Simicska ). Persze a párt többi tagja sem tiltakozott 2018 előtt. Pénzt, hatalmat akartak baromi gyorsan, és teljesítmény nélkül! Ide vezetett! Jó példa ez, hogy tudja kinyírni egy párt saját magát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!