Így indul újra az élet Budapesten

2020. május 17. 07:27

A kijárási korlátozások megszűnnek vasárnap éjféltől, de továbbra is mindenki köteles a védőtávolság megtartására, a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselésre, és megmarad a boltokban az időseknek fenntartott idősáv is.

2020. május 17. 07:27

Orbán Viktor szombati videójában bejelentette, hogy Budapesten is megkezdik a kijárási korlátozások feloldását a vidékhez képest két hét késéssel. A részleteket Gulyás Gergely ismertette szombat délután, azóta pedig megjelent az újranyitás szabályait tartalmazó kormányrendelet is.

Az új rendelet szerint a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott kijárási korlátozás megszűnik Budapest területén.

Továbbra is mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok és szabadtéren lévő játszóterek is látogathatóak.

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, ebben az idősávban az üzletben foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

A piac nyitvatartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről Budapest kerületi önkormányzatai a fentiektől eltérően rendelkezhetnek. A piac nyitvatartása alatt meg kell állapítani olyan kizárólagos látogatási idősávot, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A strandok, valamint a szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak és látogathatóak, ugyanígy a szabadtéri múzeumok és az Állatkert is.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének 2020. szeptember 1-ig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés, valamint a temetés és házasságkötést követő családi rendezvény megtartható.

A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

2020. június 15. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

2020. június 15. napjától a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható és azon zenés szolgáltatás biztosítható.

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

Ahogy Gulyás Gergely már jelezte, a rendelet 2020. május 18-án lép hatályba.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 17. 20:35
Ez a Karácsonyi Gábor vagy ki, már most sokkal emlékezetesebb főpolgármester, mint Demszky valaha is.
piscsik
2020. május 17. 14:52
Köszönjük Miniszterelnök úr önnek és segítöinek!
János bácsi
2020. május 17. 14:38
Te jó ég, de gyönyörű város Budapest. Nem beszélve arról, hogy nem kell tartanunk senkitől sem. Szabadok vagyunk mint a madár. Ugye nektek is tetszik falusiak?
Andilla
2020. május 17. 14:35
Na, ezt nem értem. A diktatúrában cécó nélkül újraindul az élet, mindent fokozatosan kinyitnak - nem úgy kellene inkább, mint a demokratikus mintaállamokban, pl. Németország, Dánia: tüntessenek csak a pógárok a korlátozások feloldásáért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!