Alkotmánybíróságig ment az UTE címerügyben

2020. május 21. 08:58

A legmagasabb bírósági fórumhoz fordult az Újpesti Torna Egylet a futballklub arculati elemeinek, jellemző színeinek, címerének megváltoztatása miatt – írja a Magyar Nemzet.

2020. május 21. 08:58

A lap ismerteti: az 1885-ben létrehozott és több szakosztályt működtető újpesti egyesület kft.-ként működő futballcsapatának címerét a 2014-ben belépő új többségi tulajdonos az ügyvezető döntése nyomán 2017-ben megváltoztatta. Az arculati elemekről azonban a taggyűlés hivatott dönteni, csak százszázalékos szavazataránnyal, a kisebbségi tulajdonos UTE-val egyetértésben – a külföldi befektető ezzel a feltétellel vásárolhatta be magát 97 százalék erejéig a férfi felnőtt futballcsapatba. Az ügyvezető intézkedését követően az új címer díszítette már a focisták mezeit is.

Az azóta lezajlott különféle perek végeredményben az UTE vereségével zárultak, hiszen a Fővárosi Ítélőtáblával szemben a Kúria végül úgy döntött, hogy a személyiségi jog alapján nem lehet jóvátenni a címer megváltoztatását mint szerződésszegő magatartást. A Kúria döntése után az UTE panaszt tett az Alkotmánybíróságon (AB), azt kérve, hogy végezzék el az ügy alkotmányos felülvizsgálatát, és az alaptörvény több pontjának megsértése miatt semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét az azt megerősítő kúriai határozattal együtt. A futballcsapat ezzel visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, hanem az egész városrész számára fontos szimbólum. A szokásos határidőket figyelembe véve az ügy várhatóan hamarosan az AB plénuma elé kerül – írta a Magyar Nemzet.

(MTI)

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. május 21. 19:01
Egy sportcsapat címre és az alkotmány? Itt valaki teljesen meghülyült. Vagy nem csak egy?
OberEnnsinnen
2020. május 21. 13:55
Egyetlen megoldás létezik, javaslom, tudassátok Pintér Sándorral: a BM vásárolja vissza az Újpest FC-t a mostani tulajdonostól. Hozza létre az UTE-ért Alapítványt. Ezután adja vissza a klubot az alapítványnak. Az UTE-futball az alapítványon keresztül Bayern-felügyelőbizottság mintájára működjön, emberileg a legkiválóbb egykori Újpest-, Dózsa-játékosok felügyeletével, akiknek hozzájárulásával hoz döntéseket a klub ügyvezető, esetleg vezérigazgatója. És a Dózsa nevet be kell olvasztani az UTE-címerbe. Egy Európa-hírű klub nem engedheti meg magának, hogy megtagadja történetének egyik nagy korszakát. Hajrá, Lilák! Ez röviden annyit jelent: az Újpest-, a Dózsa-identitás elengedhetetlen jellemzője: a villámgyors támadójáték.
kizökkentidő
2020. május 21. 10:46
Magyar foci? Ú te.
Jurajur
2020. május 21. 10:33
De ideje lenne már kimenteni az Újpestet, mielőtt teljesen tönkremegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!