A lakosság közel kétharmada szerint szükségtelen a sebességcsökkentés a fővárosban

2020. május 01. 14:02

A főváros vezetésének sebességcsökkentési terve nem találkozik a társadalom többségének akaratával.

2020. május 01. 14:02

A témával kapcsolatos közéleti vitában leghangsúlyosabban két vélemény jelent meg egymással szemben. A terveket támogatók szerint szükséges a jelentős sebességcsökkentés, mert ezáltal megelőzhetők a súlyos közúti balesetek, a kritikát megfogalmazók a növekvő forgalmi dugókat és a légszennyezést emelték ki – számol be az Origo a Századvég felméréséről.

***

A Századvég közvélemény-kutatása az ügy ismertségét és támogatottságát vizsgálta a felnőtt magyar lakosság körében. Az eredmények alapján az rajzolódik ki, hogy rövid idő alatt rendkívüli érdeklődést váltott ki az ügy: országos szinten a lakosság 78 százaléka, illetve a fővárosiak 93 százaléka hallott arról, hogy Karácsony Gergely javaslatára Budapesten jelentős forgalomcsillapítást és sebességcsökkentést terveznek a közúti közlekedésben.

Azonban kiderül a felmérésből, hogy a főváros vezetésének sebességcsökkentési terve nem találkozik a társadalom többségének akaratával sem országos, sem budapesti szinten. A megkérdezettek alig több mint negyede (28 százaléka) vélekedett úgy, hogy szükség van a sebességhatárok jelentős csökkentésére, mert ezáltal megelőzhetők a súlyos közúti balesetek, ezzel szemben közel kétharmaduk (65 százalékuk) szerint nincs szükség rá, mert forgalmi dugókat okoz és növeli a légszennyezést. A budapestiek esetében az elutasítottság az országos átlag felett alakul: 68 százalékuk fogalmazott meg elutasító, és csupán 23 százalékuk támogató véleményt.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2020. május 04. 09:10
Ez a sebességmánia csodálatos. Látom, pl. az M5-Albertirsa közötti szakaszon, gyorsforgalmi lett az út. Vagy 3 éve. Ma már minden 110km/h tábla lekerült, nem gyorsforgalmi. Budapesten meg 30-20km/h. Úgy, hogy barmi sok pénzt költöttünk a kivezető utak szélesítésére, és a 70km/h lehetőségének megteremtésére. Ha nem akarunk közlekedni, mert az káros, egészségtelen, akkor beépíthetjük ezeket az utakat pl. fákkal. Nekem ez úgy jön le, mintha a most felépített stadionokra hoznánk rendeletet, hogy sportesemény, fesztivál, koncert, stb. nem rendezhető. Kizárólag ultipartit lehet tartaní benne, egy időben, egy társaságnak. Nézők nélkül. És este világítással. Állítólag a Mariana árok alján is van élet. Célozzuk meg. Minek az az állandó rohanás?? Ja, és legyünk szabálykövetők. Vért izzadunk, hogy sikerüljön olyan szabályt kitalálni, amit nem bírnánk követni, hogy ostorozhassanak, nem vagy szabálykövető. És lehessen büntetni. "szegény bűnösök vagyunk, bűnben fogantatva hajlamosak vagyunk minden rosszra és soha meg nem szűnünk áthágni szent rendeléseidet"
Pusikas
2020. május 02. 11:23
Egy tehetségtelen balfasz vergődése, mögötte az egész szánalmasan magyarázkodó, hír és levélhamisító baloldallal. Éles kontraszt a Tarlós és a jelenlegi vezetés között. Egyetlen valamirevaló rendelet sem született, de klimavészhelyzet az aztán van !!! Az idősotthonokról meg ne beszéljünk, mert az nem úgy VAN !!!! Demszky is 2 évtizedig rontotta a levegőt nulla teljesítménnyel. Ez meddig fogja ?
balbako_
2020. május 01. 17:43
Karigeri ahhoz is hülye, hogy magától kitörülje a seggét, ezek az écák a főnöke Elqúró szeszmarta agyából pattannak ki a mindennapos macskajajos állapotában.
pumuklik
2020. május 01. 17:16
Ez már túl bonyolult lenne ennek a balfasz társaságnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!