Tisztifőorvos: Kilenc beteg került le a lélegeztetőgépről

2020. április 14. 10:58

Fertőtlenítő nagytakarítás kezdődött meg a Pesti úti idősotthonban.

2020. április 14. 10:58

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Müller Cecília, országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes számolt be a legfontosabb tudnivalókról. Előtte Nagy István agrárminiszter beszélt a mezőgazdaságban történt fejleményekről és változásokról.

***

Nagy István – agrárminiszter

Nagy István megköszönte az áldozatos munkát a gazdáknak, akik vetnek, jószágokat gondoznak és biztosítják a magyar emberek élelmiszer-ellátását, majd köszönetet mondott a szállítási- és logisztikai dolgozóknak, hogy segítik a élelmiszerek eljutását a vásárlóegységekhez.

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent, hogy döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról. „Döntés született arról, hogy a mezőgazdasági szektorban dolgozók számára az év végéig megköthető hitelek mennyiségét megemeljük. Könnyebben és gyorsabban lehet hitelt felvenni a agráriumban dolgozóknak” – mondta a miniszter.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy aki megteheti

a külföldi áruk helyett inkább a magyar termékeket preferálja.

Azonban van néhány mezőgazdasággal kapcsolatos ágazat, amely már most válsággal kell, hogy szembenézzen, ezek többnyire azok az ágazatok, melyek a turizmussal és vendéglátással összefüggő, azokat kiszolgáló területek: emiatt úgy döntött a kormány, hogy a bor- és szőlőtermelők, pálinkafőzők, vadgazdálkodók és a sörfőzők esetében 2020. június végéig azt a könnyítést teszik, hogy ezek a szektorok mentesülnek a dolgozóik munkabérei után fizetett közterhek alól.

***

Lakatos Tibor elmondta, hogy a hosszú hétvégére a polgármesterek szabad kezet kaptak a koronavírussal kapcsolatos rendelkezések terén. Kiemelte: az emberek többnyire fegyelmezettek voltak az ünnepek alatt, kivéve a Balaton déli partját, ahol sok szabályszegésre került sor. A legtöbb regisztrált eset egyébként a házi karantén megszegésével kapcsolatos kihágás, de a húsvét alatt történt olyan is, hogy a bolti nyitvatartási időn túl árusok sonkát, tojást és kalácsot árultak „pult alatt”.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy elhunyt újabb 13 beteg, és egy nap alatt 54-gyel, 1512-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Ezzel az elhunytak száma 122-re emelkedett, azonban az áldozatok mindegyike szenvedett más krónikus betegségben is. A tisztifőorvos kiemelte:

kilenc ember került le a lélegeztetőgépről, és mindannyian elhagyhatták az intenzív osztályt.

Ezért Müller külön köszönetet mondott az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak.

Vannak azonban magasabb kockázatú intézmények, ahol zárt közösségekben élnek az emberek. Ezek külön, kiemelt figyelmet kapnak, itt van a legnagyobb szükség a fegyelem koncentrálódására. Ezeken a helyeken nagyon fontos, hogy a védőfelszereléseket is kiemelt precizitással használják” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Az eszközök kiszállítása folyamatban van. Az alapellátásba is folyamatosan juttat a kormány védőfelszereléseket. Müller Cecília kiemelte a háziorvosok, és népegészségügyi szakemberek feladatát is, hiszen ők döntenek arról, hogy tesztelésre szorul-e a páciens, vagy sem.

Bármilyen szűrés csak az adott időpontra ad információt, ezért nem váltja ki a karanténidőszakot. Járványügyi szempontból a két hét kivárása a legfontosabb, ez után tudunk biztosat mondani” – figyelmeztet a tisztifőorvos. Az emberek immunrendszere nagyon különbözően reagál a vírusra, ezért nagyon oda kell figyelnünk egymásra.

Pesti úti idősotthon

204 fertőzöttet tartanak számon az intézményben, és közülük tízen már elhunytak.

Fertőtlenítő nagytakarítás kezdődött meg az otthonban,

hogy a visszatérő időseket a megfelelő környezet várja majd. Az idősotthonokat országszerte ellenőrzik a népegészségügyi szakemberek, Müller Cecília elrendelése alapján. Magyarországon 1035 otthont tartanak nyilván.

Kórházi ágyak felszabadítása

A tisztifőorvos elmondta, hogy a kórházakban az ágyak 60%-ának felszabadítása a megelőzés és felkészülés miatt fontos. Kiemelte: Magyarország eddig is korábban cselekedett és hozott meg intézkedéseket, mint más európai országok, így most időben ezt a lépést tartották indokoltnak.

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2020. április 14. 20:04
Az új trend a balfaszoknál hogy a bukott mateknemtudásukat fitoktatják?
zsoltkom2
2020. április 14. 19:29
"itt van a legnagyobb szükség a fegyelem koncentrálódására" "Igen kemény, de a leendő betegeknek nagyon fontos gyakorlati tanácsokkal is szolgáló koronavírus-naplót írt a Válasz Online-ra Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas kutató fizikus, aki 48 éves, egészséges, heti öt alkalommal sportoló négygyerekes apa. A története egy mondatban annyi, hogy egy ausztriai konferencia után belázasodott, elrendelték a tesztelését, de azt csak egy egész hét elteltével végezték el, ami után annyira rosszul lett, hogy mentő vitte a Lászlóba, ahonnan a fájdalmai ellenére hazaküldték, hogy egy nappal később már befogadják, már annyira rossz állapotban, hogy oxigént is kellett kapnia a súlyos kétoldali tüdőgyulladása miatt." https://bit.ly/34CZC1y
Menhetten
2020. április 14. 19:19
Na, akkor a mai adatok, 2020.04.14-én. Egész számmal fogok számolni, mert így könnyebb... 9.500.000 a lakossága Magyarországnak. Ebből a mai napon 1500 fő a regisztrált koronavírussal fertőzött. 1500 osztva 9,5 millióval =0,000157' X100=0,0157'% Magyarországon lévő fertőzöttek aránya a lakosság számához viszonyítva. A napi átlagos halálozás Magyarországon koronavírus nélkül: 350 fő/ nap kb A koronavírusos halálozás jelenleg 10 fő/ nap kb 10 osztva 350= 0,02857' x 100=2,857'% a koronavírusos elhunytak aránya az elhunytakhoz Koronavírusban a mai napig bezárólag elhunyt Magyarországon 122 fő. 122 osztva 9,5 millióval= 0,000128' x 100=0,0128'% a Magyarországon koronavírusban elhunytak aránya a lakosság számához viszonyítva Ha 20.000 lesz a regisztrált fertőzöttek száma. 20.000 osztva 9,5 millióval= 0,00210' x 100= 0,210% lesz a fertőzöttek aránya a lakosság számához viszonyítva Ahhoz, hogy 1% legyen a fertőzöttek aránya, 95.000 regisztrált fertőzöttnek kellene lennie... Nem, hogy nem tartunk itt, de még a közelében sem!
bagira
2020. április 14. 18:57
Ballibsi firkászokat hazugságon rajta kaptuk . Kásler úr nem kirúgta hanem magasabb pozicióba helyezte Székesfehérvár Szent György Kórház igazgatóját .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!