Operatív törzs: ismét védőfelszereléssel teli repülők érkeztek Budapestre

2020. április 01. 11:47

Már három ilyen gép érkezett és a mai napon még hármat várnak – mondta el Kiss Róbert.

2020. április 01. 11:47

Az operatív törzs folyamatosan monitorozza a veszélyhelyzet miatt hozott rendkívüli intézkedések eredményeit – mondta el Kiss Róbert. A rendőralezredes kitért arra is, hogy a kijárási korlátozást, az üzletek korlátozott nyitvatartását és a hatósági házikarantén szabályainak betartását vizsgálva azon megállapításra jutottak, hogy „a veszélyhelyzet megszűnéséig ezen rendkívüli intézkedések hatályát fenntartják”. Kiss Róbert elmondta: ma is érkezett három cargo járat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amelyek sebészi és orvosi maszkokat, overálokat és a maszkok gyártásához kapcsolatos alapanyagokat szállítottak. Hozzátette: ma még jön három ilyen repülőgép, ezek a védőfelszerelések pedig elsődleges prioritásként az egészségügyi dolgozóknak lesznek kiosztva.

Rendvédelmi statisztikák

A rendőralezredes a kijárási korlátozások ellenőrzésével kapcsolatban azt mondta: „azt tapasztaljuk, hogy a csoportok jelentős részének a rendőri felvilágosítást követően a magatartása együttműködövé válik, de sajnos olyan is volt, aki a felszólításra sem kívánta abbahagyni a szabálysértési magatartást”. Ezzel kapcsolatban kifejetette, hogy 1128 rendőri intézkedést folytattak le, amiből 956 esetben csak figyelmeztetésre került sor, azonban 49 fővel szemben helyszíni bírságot és 123 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A hatósági házikarantén ellenőrzésével kapcsolatban elmondta, hogy 9679 ilyen karantént rendeltek el, az ellenőrzések száma pedig átlépte a hetvenezret. Hozzátette, hogy 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést a házikarantén szabályainak megsértése miatt. További számadatként kifejtette, hogy az üzletek ellenőrzésével kapcsolatban eddig 39 figyelmeztetést, 25 helyszíni bírságot és 61 szebaálysértési feljelentést tettek.

Könnyítés a határellenőrzéseknél

Kiss Róbert a határellenőrzésekkel kapcsolatban bejelentette, hogy könnyítő intézkedések lépnek életbe az ORFK és a szomszédos országok rendőri vezetésének megállapodása szerint. Ezek alapján ma éjféltől biztosítják a szomszédos országokba az ingázók bejutását, illetve az ő tekintetükben a 14 napos hatósági karantén elrendelésére sem kerül sor. Kiemelte, hogy az ingázás feltétele egy munkáltatói igazolás felmutatása. Hozzátette, hogy további könnyítés, hogy szlovák viszonylatban az eddigi kizárólag személyforgalom részére megnyitott átkelőkön már a teherforgalom is jöhet. 

Az országos tisztifőorvos ismét az elmúlt 24 óra adatait ismertetve kezdte beszámolóját. Müller Cecília elmondta: 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. „Úgy tűnik, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes, ami biztató abból a szempontból, hogy nincs ugrásszerű növekedés” – fogalmazott. Elmondta azt is: „az elmúlt napnak van egy szomorú adata is, ugyanis 4 embertársunkat veszítettük el” – ezzel húsz főre nőtt az elhunytak száma. Kiemelte, hogy ők mind idős, krónikus betegségben szenvedő betegek voltak. Rámutatott, hogy az eddig elhunytak átlag életkora 73 év, közülük pedig 12 férfi és 8 nő. Müller szerint „ez is igazolja azt a kijelentést, amit a kezdetektől fogva ismerünk, hogy az időseket érinti elsősorban a betegség súlyos formája, illetve azokat, akik valamilyen alapbetegséggel küzdenek”. Ismét hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy fiatalokat vagy gyerekeket nem betegít meg a vírus.

A súlyos tünetekkel küzdők is felgyógyulhatnak

Az egész ország minden megyéjében, bármelyik településen jelen van a vírus, ezért továbbra is kérjük, hogy aki teheti maradjon otthon és mindenki tartsa be a járványügyi ajánlásokat” – jelentette ki a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy „ezzel tudjuk elkerülni az ugrásszerű fertőződéseket”.

Kitért arra is, hogy a koronavirus.gov.hu-n már megyei bontásban is láthatóak az adatok. „Ebből látszik, hogy nagyjából egyenletes az elosztás, de  sűrűbben lakott településeken természetesen több a fertőzöttek száma” – fogalmazott. „A járvány nem ismer földrajzi határokat, ezért minden településen úgy kell viselkednünk, mint ha ott is jelen lenne” – tette hozzá a tisztifőorvos. A laborvizsgálattal igazolt fertőzöttek tüneteinek a megoszlásával kapcsolatban Müller Cecília elmondta: „az 525 fő 25%-a tünetmentes, 35%-uk enyhe tüneteket produkál és 17 fő, azaz 5% lélegeztető gépen van most is”. Szintén kiemelte, hogy 40-en már gyógyultan távoztak, tehát a súlyos tünetekkel küzdők is felgyógyulhatnak.

(Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2020. április 01. 15:36
... a Lib Ibtern volt alelnökének vezényletével.
Mbear
2020. április 01. 15:16
Kár, hogy 50-60%a selejt.
Pelso j.
2020. április 01. 14:36
Az a kép véletlenül nem a múlt heten érkezett repülőn készült?:)
olajfa1
2020. április 01. 13:41
Ez a kormány nem gumilövedékekkel vigyáz ránk, hanem egészségfelszerelésekkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!