Müller Cecília: Örömre ad okot a gyógyultak száma

2020. április 19. 11:27

Zajlik az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatója. Az országos tisztifőorvos elmondta: a lélegeztetőgépekről egyre többeket sikerül levenni.

2020. április 19. 11:27

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta: továbbra is folyik a határokon a külföldről hazatérő magyarok ellenőrzése. Mivel a legtöbben már hazatértek, az ő számuk csökken, így emiatt egyre kevesebb hatósági házi karantént kell elrendelniük. Az elmúlt 24 órában 761 ilyen intézkedést kellett elrendelni. Folytatják a házi karanténban lévők ellenőrzését, a kijárási korlátozások betartását. A hétvégén többen sértik meg a szabályokat, egy nap alatt 30 hatósági házi karanténos szabálytalankodott, 8000-nél is több ellenőrzés volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetése után elmondta: örömre ad okot, hogy 250-en már meggyógyultak. A fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átesik a betegségen – tette hozzá. Lélegeztetőgépekről egyre többeket sikerül levenni, emiatt is optimisták lehetünk. Aláhúzta: „Sajnos a fertőzöttek számával egyidőben az elhunytak száma is növekszik, ez óhatatlanul így van. Az idősek viselik a legnagyobb terhet ebből a szempontból.”

A figyelmünket egyértelműen a zárt közösségekre irányítjuk, ahol idősek vannak, krónikus megbetegedésben szenvednek; az idősek otthona olyan hely, ahol ők nagy számban vannak együtt, a továbbadási lehetőség is jobban adott. Az idősotthonok is felkészülnek, folyamatosan teszik a dolgukat" – fejtette ki. 18 intézményben van koronavírusos, különböző állapotú beteg, nincs tehát új, érintett intézmény, de növekszik bennük a fertőzöttek száma.

Müller Cecília kérte: aki teheti, inkább az erkélyen levegőzzön, az egészséget szolgáló mozgásformákat kell keresni, egyénileg, ritkán látogatott helyen. „A kültéri sportolás rizikófaktora csekély", a 1,5-2 méteres távolság megtartásával – hívta fel a figyelmet. „Ha valaki elszalad melletünk, az nem számít közvetlen kontaktusnak."

Érettségizőknek a gyaloglás ajánlott

Újságírói kérdésre elmondta: enyhén, de fokozatosan emelkedik a járványgörbénk, ezért emelkedik a kórházban kezeltek száma. Az allergiásoknak azt ajánlja: maradjanak beltérben, otthon. Idejekorán kell kezdeni az allergiás gyógyszer szedését. A haj rendkívül nagy felület, sokkal gyakrabban kell hajat, ruhát, párnát mosni, szellőztetni.

A tisztifőorvos az érettségizőnek azt javasolja: ha közel van az iskola, akkor menjen gyalog a diák érettségizni. Tömegközlekedési eszközökön, autóban el kell különülni, viseljenek maszkot. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára. Elmondta: a Pesti úti idősotthonban valóban zajlik már a bentlakók második tesztelése, ez nagyszámú mintavétel, talán hétfőn már eredmény is lesz. 

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy a múlt szombathoz hasonlítva kevesebb volt az intézkedés, de hétköznaphoz képest kétszeres az emelkedés. Müller Cecília rámutatott: világszerte 40-50 százalék azoknak a betegeknek az aránya, akik kórházba kerülnek. Akik otthon maradnak, azok fertőződése enyhe, 14 nap alatt megszabadulnak a fertőzéstől. Ha valakinek pozitív a tesztje, az a protokoll, hogy akinek nincsenek tünetei, marad otthon, elkülönítve. Ha súlyos tünetek vannak, akkor kórházba kerül.

A tömeges megbetegedésnek nincsen határszáma, ilyet nem is fog mondani Müller Cecília. Ameddig a közösségi terjedés lehetősége adott, addig jellemzően zártabb, kisebb csoportokban fordul elő. A tömeges megbetegedés esetén nem határolható el a megbetegedés helye, sem intézményben, sem földrajzilag. Általánossá válik, nagy méreteket ölt.

A szép időben kinyílnak a fagylatozók, Müller rámutatott: a fagyit mélyen hűtik, ott nincs vírus. A tölcsért kell szalvétával kell megfogni, a mérőkanalat folyamatosan frissülő vízben kell mosni, a kasszás pedig másik személy kell, hogy legyen.

Lakatos Tibor aláhúzta: külföldi tartózkodás után kötelező karantén jön, kivételt csak a szomszédos országokkal kötött szerződések szabályai szerint ingázók jelentenek. Az érettségi miatt országot váltók szabályain dolgozik a kormány. Müller Cecília azt is kifejtette, hogy változatlanul érvényes az, hogy Budapest és Pest megye a legérintettebb terület, az idősotthonok és a kórházak azok, ahol konkrétan meghatározzák a fertőzések számát. Egyéb gócpontról az ország területén nem tudunk – mondta.

(Mandiner/Infostart)

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. április 19. 21:47
Komoly megállapítás.
zoz
2020. április 19. 21:28
Valaki szóljon már Viktornak, hogy Most kellene bezezetni a vasárnapi boltzárat !
Sulammit
2020. április 19. 17:33
Dr. Müller Cecília angyali türelemmel magyarázza el, válaszol a már vagy századszor feltett kérdésekre. Nagyon szeretetre méltó és szimpatikus ez a doktor néni.
zsoltkom2
2020. április 19. 14:56
Müller Cecília műsora belehanyatlik a csendes semmit mondásba. "A szép időben kinyílnak a fagylatozók, Müller rámutatott: a fagyit mélyen hűtik, ott nincs vírus. A tölcsért kell szalvétával kell megfogni, a mérőkanalat folyamatosan frissülő vízben kell mosni, a kasszás pedig másik személy kell, hogy legyen." És persze a ka(s)szás gondoskodik róla, hogy mindig más legyen az eladó. A vízcsapból pedig folyik a víz, ha megnyitjuk... és nem marad roppanós amikor megfőtt. Nem lesz olyan mint nyersen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!