Gulyás: Május 3-a után új szakasza kezdődik a védekezésnek

2020. április 23. 11:47

A kormány jövő szerdai ülésén dönt az eddig meghozott szigorítások változtatásáról.

2020. április 23. 11:47

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a tegnapi kormányülésen hozott döntésekről. Gulyás Gergely elmondta: „a kormány időben felismerte a járványveszélyt és megfelelő intézkedéseket hozott”. „Ideje korán hoztunk súlyos intézkedéseket annak érdekében, hogy az egészségügyet felkészítsük a védekezésre” – fogalmazott a miniszter. Gulyás Gergely itt köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt hetekben sokat tudtak tenni azért, hogy az egészségügy felkészüljön a helyzetre. „Azt tudjuk, hogy a vírus csak vakciánval győzhető le, ami még nincs meg” – mondta el a miniszter hozzátéve, hogy május 3-ig az egészségügy a tömeges megbetegedések időszakára is felkészül.

A miniszter rámutatott, hogy az elmúlt hetekben sok helyről, sok szükséges védőeszközt és gyógyszert sikerült beszerezni a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével. A kórházi ágykapacitásokkal kapcsolatban kijelentette: „ilyen helyzetben mindig a legrosszab forgatókönyvre kell készülni, ezért orvosi és csakis szakmai döntés volt, hogy az ágyak 50%-át felszabadították”. Hozzátette, hogy az 50%-os ágykapacitás mellett 8000 lélegeztetőgépet is hadrendbe kell állítani. Kifejtette, hogy ennyi még nincs, de a megrendelési állomány már meg is haladta ezt. „Ha egy ilyen gép megérkezik az még nem használható rögtön” – mutatott rá a miniszter kifejtve, hogy az oxygén kiépítése az ágyakhoz heteket is igénybe vehet.

A vírus tetőzése

Május 3-a a vírus legkorábbi lehetséges tetőzésének időpontja, de nehéz megmondani, hogy ez pontosan mikor lesz és milyen hosszan lehet a platón a fertőzések száma – fogalmazott Gulyás Gergely hozzátéve, hogy figyelik az európai gyakorlatot. Elmondta azt is, hogy folyamatos járványügyi készültségre lesz szükség a következő hetekben. Az ezzel kapcsolatos döntéseknél megemlítette, hogy a honvédség továbbra is fertőtleníteni fogja az idősotthonokat, az intézményvezetőkkel egyeztetve.

Nálunk a jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette:, hogy a nemzetközi gyakorlatban látható enyhítőintézkedéseket korainak és túlzottnak tartják, példaként a gyerkekek iskolába való visszaengedését említette.

A gazdaság újraindítása

A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására – mondta Gulyás Gergely. Kifejtette: május 3-a után új szakasza kezdődik a védekezésnek, amihez olyan szabályrendszert kell megalkotnunk, ahol az idősek és a nagyvárosok védelmét tudjuk biztosítani. „Erről a kormány jövő szerdai ülésén fog dönteni” – tette hozzá.

A kormány döntött arról is, hogy a segíteni kell azokat, akik otthon vannak és akár GYED-en, akár GYES-en gyermekgondozásban vesznek részt – jelentette be a miniszter. „Nekik az első sikeres nyelvvizsgához és emelt szintű idegen nyelven tett érettségi díjához is hozzájárulunk, ami 136 ezer embernek jelent segítséget” – fogalmazott.

Elmondta, hogy a kormány a gazdaság újraindításához szükséges lépésekről is tárgyalt.

Ehhez a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség

– jelentette ki a miniszter. Kifejtette, hogy a gödi Samsung gyár fejlesztésével kapcsolatos kormánydöntés kapcsán sok rosszindulatú cikk született. „A gödi Samsung gyár feljesztése 400-500 milliárd forintos fejlesztés” – részletezte. Úgy fogalmazott: „így tudunk tömegesen új munkahelyeket teremteni”. A miniszter rámutatott: ehhez képest azt látjuk, hogy az ellenzéki polgármester már a kampányában is a beruházás ellen érvelt. Hangsúlyozta: „ez a gyár már most 1600 munkát ad és a fejlesztéseknek köszönhetően 4300-ra nőhet a munkahelyek száma”. Nem vettünk el pénzt Gödtől, ugyanis Göd is részesül az iparűzési adóból – mondta el hozzátéve, hogy az eddiginél igazságosabb gyakorlatot szeretnének kilakítani amiben az érintett települések részesülnek az iparüzési adóból, de a megyei közgyűlés ebből más fejlesztéseket is támogathat. „Amikor a legfontosabb kérdés a munkahelyek termetése, akkor ez felelős, indokolt, az adott település, az adott térség és megye érdekeit szolgáló döntés” – fogalmazott a miniszter.

A munkanélküliségi helyzet

A kormány mindent megtesz új munkahelyek létesítéséért” – fogalmazott a miniszter. Kifejtette: március 11. óta 51 ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, a betöltetlen állások száma pedig 70-80 ezerről 40 ezerre csökkent. Hozzátette: „ez is amellett szól, hogy a járványügyi szempontokra tekintettel a gazdasági élet újraindításához szükséges lépéseket május 4-től tegyük lehetővé”.

Mandiner

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peterba
2020. április 23. 18:57
Széljegyzetek Gulyás beszédéhez: Azt tudjuk, hogy a vírus csak vakcinával győzhető le, ami még nincs meg Ez minimum egy év, addig marad a szükségállapot, tehát a 30valahányezer ágy és a 8000 lélegeztetőgép indokolt! Hogy a közelebbi jövőről is beszéljünk! Május 3-a a vírus legkorábbi lehetséges tetőzésének időpontja! Ez azt jelenti, hogy az érettségi elmarad! Orbán ugyanezt még a legkorábbi lehetséges szavak nélkül mondta ! Majd pénteken bejelentik, hogy a járvány nem a legkorábbi lehetséges időpontban tetőzik, ezért hétfőn nem kell menni! Egyébként is a nemzetközi gyakorlatban látható enyhítőintézkedéseket korainak és túlzottnak tartják, példaként a gyerekekek iskolába való visszaengedését említette. Akkor mért engednék az érettségizőket? Ehhez a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség A vírus újabb hullámban fog támadni! Kora reggel elindulnak a zsúfolt BKV járatok, és amikor, hogy Nagy Ferót idézzem-- a munkának vége, kijössz agyárból, a vodkától erős leszel és bátor! A kocsmában sem tartják a 2m távolságot!
barnabibambi
2020. április 23. 17:22
Gulyás ezt közöltétek a koronavírussal is? Tudod a politikai elképzeléseitek közel sincsenek összhangban az elvárásokkal és a kivánatos reakciókkal.
llnnhegyi
2020. április 23. 15:44
Erősen ritkulnak a liberalbolsevista trollok, újságírók! Kifogytak a hazugságból?
DanielK
2020. április 23. 15:31
Azt nem értem, hogy ha május 3-án lesz a tetőzés, akkor minek kellett kiüríteni a kórházi ágyak 60%-át, hazaküldeni ápolásra szoruló betegeket, és minek az a 5 vagy 8 ezer lélegeztetőgép? Főleg úgy, hogy Ausztria az etalon, ahol a csúcson kellett vagy 700 összesen? És ha május 3-án van a tetőzés, akkor hogy képzelik, hogy május 4-én talán enyhítenek meg érettségit tartanak? Akkor kezdik lebontani a gátakat, amikor a legmagasabb a vízállás? Ott fent a központban van olyan is, aki gondolkodik, vagy mindenki flepnis?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!