Gulyás: Járványügyi alapot hoz létre a kormány

2020. április 04. 11:56

Ebbe az alapba a bankok, a multinacionális vállalatok és a pártok is hatalmas összegeket fognak befizetni – mondta el a miniszter.

2020. április 04. 11:56

A legfontosabb továbbra is az emberi élet és egészség védelme, erre a költségvetés korlátlanul biztsítja a forrásokat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: „azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi dolgozók vívnak, azzal is elismeri a kormány, hogy bruttó félmillió forintot bizttosít valamikor a nyár elején valamennyi egészégügyi dolgozó számára”. Arról is beszámolt, hogy folyamatos az egészségügyi eszközök és védőfelszerelések beszerzés, de – ahogy fogalmazott – „a szabadkereskedelmet a szabadrablás váltotta fel”, hozzátéve, hogy a beszerzésre eddig 380 milliárd forintot költöttek.

Az egészségügyi mellett a járványnak komoly gazdasági következményei is vannak, ezért a kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, illetve létrehoznak egy gazdaságvédelmi alapot is – jelentette be Gulyás Gergely. Elmondta: a források biztosítása érdekében jelentős költségvetési átcsoportosítást hajtanak végre és közös teherviselésre kötelezik a bankokat, a multinacionális vállalatokat és a politikai pártokat is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány magán kezdte a takarékosságot és az átcsoportosítást. „Eddig 1345 milliárd forintot vontunk el és csoprotosítottunk át a tárcáktól” – mutatott rá.

A közös teherviseléssel kapcsolatban elmondta: a párttámogatások 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, ez körülbelül 1,2 milliárd forint. A multikat terhelő kereskedelmi adó mértéke mintegy 36 milliárd forint bevételt jelent. Hozzátette, hogy ezt korábban már kivetették, de akkor egy uniós vitához vezetett. „Akkor végül a Bizottsággal szemben tagállami, lengyel-magyar győzelmet arattunk ebben a kérdésben” – emlékeztetett a miniszter. A közös teherviselést tovább részletezve elmondta azt is, hogy a bankoknak 55 milliárd forintot kell a gazdaságvédelmi alapba befizetni. Az önkormányzatok is hozzájárulnak az alaphoz, mégpedig a gépjárműadók befizetésével – mondta el, hozzátéve, hogy ebből 34 milliárd forint keletkezik az alapba.

Ezzel összesen 663 milliárd forintot tudunk biztosítani a gazdaságvédelmi alaphoz

– összegezte Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelésére is sor fog kerülni. „A 28%-os novemberi béremelés a védőnöknek és egészségügyi szakdolgozóknak a félmilliós juttatás mellett fog megtörténni” – mutatott rá a miniszter hozzátéve, hogy ez mintegy 70 milliárd forint terhet ró a központi költségvetésre.

Az elmúlt hónapban meghozott gazdaságvédelmi lépések (járulék- és adóbefizetés csökkentése stb.) eddig körülbelül 100 milliárd forintba kerültek – hangsúlyozta. A munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta: „körülbelül 30 ezerrel nőtt a számuk, de ennél valószínűleg sokkal többen veszítették el a munkahelyüket. Áprilistól a munkájukat elveszítők száma drámaian megnőtt, napi négyezer körüli a számuk – ismertette. A kormány ezért a holnapi kormányülésen arról is dönteni fog, hogy olyan gazdaságélénkítő tervet csinál meg, ami a rendszerváltás óta Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő programja lesz. 

(Mandiner)

Összesen 390 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2020. április 04. 23:26
Az ellenzék gyalázatos járvány alatti viselkedése miatt ezt a pofont a pártoknak Orbán azért sokunk nevében adta. Köszönöm az 50 % párt működési elvonást!
bpe
2020. április 04. 21:41
biztsítja bizttosít beszerzés csoprotosítottunk védőnöknek olvassáták már vissza, b@szki, ilyenek hogy' maradnak benne??!
yndi
2020. április 04. 20:42
Itt a járvány, erre ütnek egyet az ellenzéki pártokon meg önkormányzatokon. Jön a gazdasági világválság, erre adót emelnek. Csupa jó ötlet. Méltó egy inkompetens autoriter rezsimhez.
zsoltkom2
2020. április 04. 20:17
"Gulyás: Járványügyi alapot hoz létre a kormány" Csak nehogy békekölcsönnek szánják. Jön a villanyszámla... a gázszámla... a vízdíj... aztán az Orbán-békekölcsön önkéntes kötelező jegyzése. Majd kisorsolnak rá megnyerhető arcmaszkokat. Azt is Mészáros nyeri. Ez lesz a magyarok összetartó gyűlöletereje mellett a következő közösségszervező erő a Fidesz keresztény értékrend után. Csak tartsa meg az Isten Orbánt, kívánjunk neki imaláncot... jó szorosat. Ebből nagy szeretet lesz, mindenki meglássa! Főleg, hogy nemrég tudtunkra adták nem kis EU 2000 milliárd forintot elutasító büszkeséggel, hogy nagyon nagy tartaléka van az Orbán-kormánynak. Ja ja... igen, de hol? Kinek a potrohos oligarcha zsebében? Nyáron 40 fokban majd úgy néz ki a magyar, mint akinek fontos lesz Orbán kedves nyalogatós mosolya. Pont úgy, ja. Olyan lesz, mintha a francia légióban lennénk a kapun belülre menekülve élelemért és vízért... mert kint még az is elpárolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!