Gulyás: A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra

2020. április 08. 09:57

Az önkormányzatokkal való együttműködés elkerülhetetlenül szükséges az eredményes védekezéshez – fogalmazott a miniszter.

2020. április 08. 09:57

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy szombaton jár le a kijárási korlátozás hatálya. A miniszter elmondta, a kormány minden ellenkező híresztelés ellenére partnerként tekint az önkormányzatokra. Hozzátette, mind a főváros, mind a megyei jogú városok tekintetében pozitív volt a hozzáállás. A jelenlegi helyzet nem hetekig, hanem hónapokig tarthat.

A kormány célja, hogy továbbra is a járvány terjedésének korlátozása, valamint az idősek, mint a legveszélyeztettebb korosztály védelme – fogalmazott. Gulyás Gergely arról is beszélt, a politikai vitáknak nincs itt az ideje.

Javultak az együttműködés feltételei

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a következő időszakban is fontos a felek közös együttműködése, és ennek a feltételei most javultak. Fenn kell tartani a mostani korlátozó intézkedéseket legalább egy hónapig még – mondta Karácsony Gergely, és ezt is javasolta a kormánynak. A főpolgármester arra kérte az állampolgárokat, hogy minden szabályt tartsanak be.

A miniszter arra is kitért, hogy a felmerülő gazdasági és társadalmi helyzetet is kezelni kell, és arra kérte a kormányt, hogy egy belátható időn belül a válságkezelés érdekében az önkormányzati szövetségekkel működjön együtt a kabinet. Egy hónapos időt kaptak az önkormányzati szövetségek a felkészlésre a tervekre – tette hozzá. Karácsony azt is javasolta, hogy az összes idősotthonban induljon meg a teljes szűrés.

Ez a közös cselekvés ideje

Szita Károly arról beszélt, hogy most a közös cselekvésnek van itt az ideje. „Huszonhárom megyei jogú város polgármestereinek nevében szólok most Önökhöz. Megköszöntem a kormányfőnek és a kormánynak az erőfeszítéseit, és munkáját, amit a vírus megjelenésétől a veszélyhelyzet megindításának időpontjától nyújtott és felajánlottam a segítségünket azzal az együttes véleményünkkel, hogy most a közös cselekvésnek van itt az ideje és nem másnak” – fogalmazott.

A megyei jogú városok szövetségének vezetője szerint a legfontosabb, hogy minél több életet mentsenek meg. Egyértelmű a megyei jogú városok véleménye a tekintetben, hogy a kijárási korlátozást fenn kell tartani, és nem ördögtől való ennek a szigorítása elsősorban a húsvéti ünnepekre vonatkozóan sem – tájékoztatott. 

Szita Károly arról is beszélt, hogy a 2020-as költségvetések tervezésekor nem erre készültek, mindenki bővítésben és magasabb fizetésben gondolkozott. Most azonban át kell alakítani a megyei jogú városok teljes költségvetését, a forrásokat át kell csoportosítani a gazdaság erejének a megtartására – tette hozzá.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. április 08. 21:47
Az önkormányzatokat a kabinet semmilyen téren nem hozta hátrányos helyzetbe. Ez a kormány kifizette az adósságaikat amiket az előző balliberális kormányzás alatt halmoztak fel. Csupán arról van szó hogy a helyhatóságoknak is kell valamit áldozniuk a járvány leküzdése érdekében.Szó sincs kivéreztetésről,vagy megkülönböztetésről pártszimpátia alapján. Egyébként ha most Orbánék minden szavazópolgárnak egy kilogramm aranyat ajándékoznának az ellenzék azt is sérelmezné mondván,másra kellene költenie a kormánynak azt a sok aranyat. Az ellenzék odáig süllyedt,hogy azt is bírálja ami jó. Gulyás Gergelynek teljesen igaza van. Az ellenzéknek alternatívát kellene kínálnia nem mindenbe belekötni,meg olyan elmebajos ötletekkel előjönni,hogy például tömegtüntetést akar szervezni a járvány tombolása közepén.
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. április 08. 14:12
Értem, szóval Orbán nem vesz tudomást a valóságról, és amúgy is diktátor, de még jó, hogy itt vagytok, ti libsik, fény az éjszakában... D
Mich
2020. április 08. 12:28
Szaros Gerit jól lebaszták a kormányülésen a kötelezettségei elmulasztása miatt. De ezt nagyon kíméletesen tették, hogy Geri nehogy elsírja magát.
Menhetten
2020. április 08. 12:18
Talán a közpénzen felhizlalt oligarchák is beszállhatnának a koronavírus-járvány elleni védekezésbe. Úgy gondolom, kevés olyan nem fideszfanatikus állampolgár van, aki nem ért egyet ezzel a felvetéssel, hiszen amennyi közpénzt ezek átváltottak magánvagyonná, az nem mindennapi az ország történelmében sem. Mészáros, Tiborcz, de akár a Rogán família is milliárdokkal lett gazdagabb csak azért, mert tűzközelben volt. Ezt csak az nem tudja, akit egyébként sem érdekel, mit csinálnak a kormánypárti potentátok. A 'törvényesen' rabolt pénzre vigyázni kell, azt úgy kell megvédeni, mint a magyar gazdasági csodát, a déli határkerítést vagy a rezsicsökkentést. A kérdésem már csak annyi lenne, hogy hány milliárdot zsebelt be Mészáros az adófizetők pénzéből? Mert ha mondjuk egy tolvaj visszajuttatja a lopott szajré 1 százalékát az eredeti tulajdonosának, jobb helyeken nem szokás hősként ünnepelni. Mészárosnak 1 milliárd forint olyan, mint egy halandónak 1000 forint, azzal a különbséggel, hogy utóbbiért meg kell dolgozni. Mészárosra lényegében borítja a hatalom a pénzt, ezért még ha akarna sem kellene ezért ténylegesen megdolgoznia. A pénz akkor is kiszámíthatóan érkezik, ha Mészáros épp az Adrián jachtozik. Ehhez képest köszönetet kellene mondani ezért a visszajuttatott pénzért? Meg a büdös francot azt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!