Dömötör: Az előző kormány idején 16 ezer kórházi ágyat számoltak fel

2020. április 21. 10:26

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány egészségügyi és gazdasági intézkedéseit támadó Vadai Ágnesnek válaszolt.

2020. április 21. 10:26

A koronavírus-járvánnyal, a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban szólaltak fel képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

Párbeszéd: Nem elegendők a mentőcsomag intézkedései

Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormány által bejelentett gazdasági mentőcsomag intézkedései nem elegendők a koronavírus-járvány okozta válság szociális következményeinek mérséklésére. Komolyabb lépéseket kellene tenni a meglévő munkahelyek megőrzésére és a kieső jövedelmek pótlására – vélekedett. Közölte: helytelen az a felfogás, hogy majd ha a válságnak vége lesz, új munkahelyeket teremtenek, mert ezt a jelenlegi időszakot is túl kell élni. A kormánynak hallgatnia kellene a szakmára, az érdekképviseletekre és az emberekre, akik azt mondják, hogy az intézkedéscsomag kevés – mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: ők tanultak a korábbi kormányoktól a szakmaiságról a válságkezeléssel összefüggésben. Annak a válságkezelésnek az lett a következménye, hogy a gazdaság összeomlott, rengetegen elveszítették a munkájukat, mire a kormány akkor hitelt vett fel és megszorításokat vezetett be – mondta. Hozzátette: „ismerjük ezt a válságkezelési receptet”, és

a magyar emberek egyöntetűen nemet mondtak erre a típusú válságkezelésre.

LMP: A Fidesz leszámolásra használja a veszélyhelyzetet 

Csárdi Antal (LMP) szerint az elmúlt napok bebizonyították, hogy a Fidesz úgy érzi, eljött a leszámolás ideje, és a veszélyhelyzetet használja fel, hogy leszámoljon azokkal, akik az útjában állnak: az önkormányzatokkal, az ellenzéki pártokkal és a beteg emberekkel. Kifejtette: az önkormányzatok kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésből, de a kormány nem segít nekik. Az pedig, hogy az ellenzéki pártokat megpróbálják ellehetetleníteni, nem új dolog – tette hozzá. Úgy vélte, a legfájóbb azonban, ahogy a betegekkel bánnak el, a kórházi ágyak ilyen mértékű felszabadítását ugyanis semmi nem indokolja, a nemzetközi példák alapján nem szükségszerű ilyen nagyságrendű intézkedés.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a kormány európai összehasonlításban az egyik leggyorsabban hozza meg a döntéseit az egészségüggyel és a munkahelyek megmentésével kapcsolatban, és

ebben a munkában az ellenzékre nem számíthat.

A kormány minden önkormányzat adósságát kifizette 2010 után – emlékeztetett. Hozzátette: aki pedig ápolásra, kezelésre szorul, azok kórházi ápolását továbbra is biztosítani kell.

DK: Használhatatlan a gazdasági mentőcsomag

Vadai Ágnes (DK) kijelentette: a kormány az elmúlt tíz évben folyamatosan háborúzott nem létező ellenségekkel szemben, de egy valódi problémával nem bír megbirkózni, a bejelentett gazdasági mentőcsomag használhatatlan. Az intézkedések nem megvédik, hanem megszüntetik a munkahelyeket – mondta. Közölte: az intézkedéseket a multinacionális vállalatok érdekeinek megfelelően változtatják, nem az emberek érdekeitől függően. Úgy tűnik, a valódi problémákra nincs pénz – fűzte hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, Magyarország az elsők között lépett, és ennek megvan az eredménye, sikerült ellaposítani a járványgörbét, és a cél, hogy mire belép az ország a tömeges megbetegedések szakaszába, mindenhol elég felszerelés legyen, hogy minden beteg megkapja a lehető legjobb ellátást. Megjegyezte: az előző kormány idején 16 ezer kórházi ágyat számoltak fel.

Az ellenzéknek egyszer már volt lehetősége a válságkezelésre, de abból „még egyszer nem kérünk”

– fogalmazott.

MSZP: Igazi munkahelyvédelmi program kell 

Szakács László (MSZP) hangsúlyozta: igazi munkahelyvédelmi programra van szükség, meg kell védeni a munkahelyeket és lehetőséget kell adni azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették az állásukat. Mindenki nagyon várta a gazdasági mentőcsomagot, azt, hogy kiválasztják a jó nemzetközi példákat – mondta. Közölte: nem igaz, hogy az ellenzék segélyalapú társadalomra tesz javaslatot, ők is munkát szeretnének adni mindenkinek, aki most elveszítette az állását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában kifejtette: ilyen nehéz gazdasági időszakban egy gazdasági akcióterv összeállításakor figyelni kell arra, hogy az intézkedésekkel újraindítsák a gazdaságot, megvédjék a munkahelyeket, újakat hozzanak létre, valamint arra, hogy betartsák a költségvetési, pénzügyi fegyelmet. Folyamatos a konzultáció a kormány és a gazdasági szféra szereplői között, ezek nyomán pedig néhány új intézkedés bevezetéséről döntöttek – mondta.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2020. április 21. 14:23
Finoman szólva se kívánom vissza azt a fasz gyurcsányt meg a mostani pereputtyát, de ezzel a hátrafele mutogatással le kéne már állni mert nevetséges. 10 éve Orbán kormány van emberek, méghozzá olyan felhatalmazással, hogy az ellenzék mint olyan teljesen feleslegesen ül bent, mert érdemi beleszólása nincs.
kunfia
2020. április 21. 13:55
És hány kórházi ágyat indítottatok újra? Egyet sem? Akkor minek kell hazudozni?
dakotasámán
2020. április 21. 13:13
"Dömötör: Az előző kormány idején 16 ezer kórházi ágyat számoltak fel..." ja, hogy az is a zorbán kormány volt ? nincs meglepetés. csak zorbánnak, aki általa kinevezett ellenséggel szemben kurva sikeres tud lenni. amikor pedig kormányozni kellene összevissza kapkod. látszik, hogy nagyon nem megy neki, csak a plakát háború. még értelmes magyarázatot nem sikerült adnia, miért küldték haza a kórházi ellátásra szoruló betegeket. még szerencse, hogy a covid-19 nem olyan halálos, mint az előző korona vírusok voltak, mert a fődilettáns intézkedéseinek következtében hullana a magyar, mint ősszel a legyek.
Mich
2020. április 21. 12:39
LMP-idióták, nem a Fidesz számol le veletek, hanem a DK (és persze az, hogy összefeküdtetek a DK-val...)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!