Operatív törzs: hét közepétől érkeznek további védőeszközök

2020. március 22. 14:27

Igaznak bizonyultak a sajtóban megjelent hírek, koronavírusos a szegedi rektor.

2020. március 22. 14:27

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján megismételték a korábbi tájékoztatást, miszerint 131-re nőtt a fertőzöttek száma, hatra emelkedett az elhunytak száma, ellenben 16-an már meggyógyultak.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, vasárnap 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban, ebből heten szorulnak intenzív ápolásra. Megerősítette, hogy 65 éves kor felett nagyobb az esély a halálra. Az is látszik, hogy krónikus betegség esetén súlyosabb lefolyás lehet, a többi esetben csupán magas láz lehet a leginkább jellemző – jelentette ki, majd arról beszélt: aki súlyosabb esetté válik, annak magas láza lesz, fejfájás, hatalmas gyengeség, fuldoklásos köhögés a szimptómája. Kiemelte: a gyógyultak között is van hatvanéves. Gyerekeknél nagyon ritka a lefolyás, a halál extrém esetben lehet – tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy szombaton egy piac mellett haladt el, ahol sok idős embert látott. Szerinte ez felelőtlen viselkedés volt.

Mindenhol jelen van a vírus

Dr. Müller Cecília, az országos tisztifőorvos elmondta, szerinte a vasárnapi adatok igazolják azt, hogy a tömeges megbetegedés felé haladunk, azok aránya nő. Megismételte, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, ezért is indult a legújabb kampány, ennek során mindenki letöltheti és kiplakátolhatja a lakóközösségében azt. Kiemelte: a vírus mindenhol jelen van, ezért is jelenti ki, hogy nem csak az idősek fertőznek, bárki fertőzhet. Szerinte a társadalomnak nagyobb empátiával kell fordulnia az idősek felé. Aláhúzta, mindenkinek van feladata a védekezésben, és a szabályokat mindenkinek be kell tartania.

Néhány szót ejtett az otthoni karanténról: otthon vannak az enyhe fertőzöttséget mutatók, azok, akiknek a hatóság rendelte el a karantént, és az is, aki önkéntesen vonult be. Megismételte: nem szabad a karanténból kilépnie, nem megy le boltba, akárhova, hanem teljesen el kell magát szeparálni annak, aki pozitívnak bizonyult. Megismételte, nagyon érzékeny a vírus, hamar kiszárad. Ajánlotta a klór mellett a virucid hatású szereket. Felhívta a figyelmet, hogy hatvan fokon már megsemmisül a vírus, ezért a ruhákat már ezen a hőfokon lehet kezelni.

Szerinte a mosogatás esetén is legyenek külön kezelve a betegek edényei, de az a legjobb, ha azok külön vannak kezelve. A hulladékszállításra azt kérte, hogy dupla szemeteszsákokat használjanak a háztartásokban, pár órára megpihentetve az szemetet kidobás előtt.

Lakatos Tibor az ORFK részéről ismertette a karanténadatokat, valamint azt is, hogy hány eljárás indult a zárvatartás rendeletének megszegése miatt.

Pozitív a szegedi rektor

A kérdések között előkerült a mohácsi városvezető kijelentése, miszerint gócpont a városa. Az országos tisztifőorvos szerint nem lehet az kijelenteni, hogy gócpont lenne akár egy város is, mivel a vírus az egész országban megtalálható.

Egy másik kérdésre, miszerint igazak-e a sajtóban felrepült hírek arról, hogy koronavírusos lett a szegedi egyetem rektora, az országos tisztifőorvos elmondta, hogy igaz. Hozzátette: a vírus nem válogat, ezért az ő esetében is elkezdték a kontaktvizsgálatokat.

Kijárási tilalmat nem terveznek továbbra sem – válaszoltak több sajtóorgánum kérdésére. Dr. Lakatos elmondta a védőeszközök számával kapcsolatos kérdésre, hogy a jövő hét közepétől érkeznek védőeszközök Magyarországra. (Alapanyagok vasárnapra virradóra érkeztek – erről itt számoltunk be.)

Lakatos Tibor egy kérdésre válaszolva elmondta: figyelik az árakat, de nem hiszik, hogy ideje lenne központi árkorlátozó intézkedésnek. Arra kért mindenkit, hogy jelezze a kormányhivatalok felé azokat a kereskedőket, ahol túlárazás fordulna elő.

Arra kérdésre, hogy aki külföldről tér haza, az hogyan jusson haza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, dr. Müller Cecília azt mondta, hogy mindenképpen ne tömegközlekedéssel. Leginkább saját autóval vagy családtag által vezetettel, és utána két hétig maradjanak önkéntes karanténban – tette hozzá.

Az újszülött babák maximális biztonsága érdekében az ilyen babákat ne vigyék utcára, maximum az erkélyen tegyék ki őket a levegőre – válaszolt egy kérdésre dr. Müller Cecília.

A tájékoztató végén elhangzott: aki tud, az most a központi adományvonalon keresztül is segíthet akár egy nagyobb összeggel, akár egy telefonhívással.

(Mandiner)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!