Operatív törzs: kórházparancsnokok kezdik meg a munkát

2020. március 29. 11:38

Orvosszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntéseket, elsődleges feladatuk a készletgazdálkodás koordinálása, valamint a tájékoztatás.

2020. március 29. 11:38

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Lakatos Tibor elmondta, hogy a kormány rendelete értelmében kórházparancsnokok kezdik meg a munkájukat. Orvosszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntéseket,

elődleges feladatuk a készletgazdálkodás koordinálása, valamint a tájékoztatás.

Ma adják át a megbízóleveleket, melyeket a miniszterelnök állított ki.

Bízunk benne, hogy ezzel is tehermentesíteni tudjuk a kórházi dolgozókat az informálás-, és a statisztikai adatok közlésének terhétől” – közölte az ezredes.

Kijárási korlátozás

Lakatos Tibor elmondta: a korlátozás szigorú feltételeket teremt, de azt a célt szolgálja, hogy megfelelően tudjuk kezelni a járvány okozta nehézségeket.

Határok

Az ezredes kiemelte: a határokon zavartalanul folyik a tranzitforgalom, és a személyforgalom is biztosítva van az arra kijelölt határátkelőkön.

***

Müller Cecília bejelentette, hogy immáron 408 fő az igazolt fertőzöttek száma, és további két idős ember halt meg.

Számítanunk kell arra, hogy a közeljövőben egyre többen fertőződnek majd meg. Ezért egyre több a laboratóriumi vizsgálatok száma is, hiszen folyamatosan folyik a kontakt kutatás” – tájékoztatott a tisztifőorvos, majd hozzátette:

az országban minden laboratórium működik éjjel-nappal.

A fertőzöttek nagy része (80%-a) enyhe tüneteket produkál. De közismert, hogy az idős korosztály, valamint a krónikus betegségben szenvedők körében nagyobb a kockázat. A tisztifőorvos elmondta: egy Csongrád megyei idősotthonban is felütötte a fejét a vírus, több lakónak is pozitív lett a tesztje. Az otthon dolgozóit is tesztelték, de közülük senki sem lett beteg.

A tünetek nagyon hasonlóak az influenzáéhoz. Ha valaki tüneteket tapasztal magán, ne hezitáljon szólni a háziorvosának. Amennyiben felmerül a gyanú, minden esetben elvégezzük a laboratóriumi vizsgálatot” – emelte ki a Müller Cecília.

Ha súlyos az eset, az arra kijelölt kórházba szállítják a beteget.

A kórházak a fővárosban és vidéken is fogadják a pácienseket.

A legfontosabb, hogy kerüljük az érintkezést, amely miatt a vírus gyorsan továbbterjedhetne, ezért nagyon fontos, hogy tartsuk be az erre vonatkozó szabályokat!

Müller Cecília felhívta a figyelmet: az idősekre vonatkozó 9-12 óráig történő bevásárlás egy végszükséglet, ha valóban nem tudja megoldani ezt más úton-módon, nem pedig enyhítés. Végül elmondta: a betegségek kezelése az arra kijelölt intézményekben zajlik, melyekben minden eszköz rendelkezésre áll a betegek ellátására: orvosok, ágyak, gyógyszerek, maszkok, lélegeztetőgépek és védőruha.

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. március 30. 07:52
Mocskos gyillkos moslékellenzék!! Fogadjunk, hogy ma is leszavazzák a tesztek és rendkívüli állapot kiterjesztését.
civis72
2020. március 29. 22:21
Gyuribácsi ügynökei szervezhetik az ellenállást , hogy megvédjék a gyógyítás szabadságát
Bátya62
2020. március 29. 21:30
Milyen szerencséje van ebben is a kormánynak: A kórházakba küldhetnek valakit, aki tanulmányozhatja az adott kórházak gazdálkodását.... Hogy ebből mi fog kisülni majd a béke időben?
Menhetten
2020. március 29. 20:55
"...ennek kapcsán igazolódott a koronavírus pozitivitása". - nyilatkozta a Nemzeth Cilikéje. Nem beszélni mágyár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!