Majdnem hárommilliárdot szán Karácsony a „Budapest-pótlékra”

2020. március 26. 15:40

A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg.

2020. március 26. 15:40

A főváros a fenntartásában működő kulturális, köznevelési, szociálpolitikai ágazathoz tartozó költségvetési intézményeknél új bérelemként bevezeti az úgynevezett „Budapest-pótlékot”, amelyre idén 2 milliárd 858 millió 907 ezer forintot biztosít – erről Karácsony Gergely döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Mint a budapest.hu oldalon közzétett javaslatban olvasható, a közalkalmazotti bértábla több mint tíz éve tartó változatlansága miatt az intézményi bérek „összetorlódtak, a hosszabb ideje dolgozó, vagy magasabb szakképzettségű munkatársak elismerését nem teszik lehetővé. A kialakult helyzet egyrészt komoly bérfeszültséget teremtett, másrészt elvándorlás volt a következménye. A méltatlan helyzet rendezéséért a fenntartó az idei évtől a „Budapest-pótlék” bevezetésével kívánja elismerni a fővárosi feladatokat az intézményekben ellátó közalkalmazottak munkáját – írták.

A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg. A „Budapest-pótlék” bevezetését biztosító többlettámogatás felosztásáról az intézmények vezetői döntenek munkáltatóként, azaz nem minden munkatárs bére emelkedik egységesen 15 százalékkal.

 A határozat szerint a pótlék dolgozónkénti összegének nagyságáról az intézmény vezetője dönt, figyelembe véve az eltöltött jogviszony időtartamát, továbbá mérlegelve az intézményi átlagkeresettől legalább húsz százalékkal elmaradó alapbérre jogosult közalkalmazottak esetében a magasabb bértöbblet biztosítását. A „Budapest-pótlék” összegének egyes foglalkoztatottaknak történő megállapításánál az intézmény vezetője kikéri a munkavállalói érdekképviseleti fórum véleményét – olvasható.  Az elfogadott javaslatban az szerepel, hogy a 24 intézményben mintegy 4400-an dolgoznak.  Veszélyhelyzet idején – törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2020. március 26. 21:37
na ebböl sem lesz semmi és természetesen a kormány lesz a felelös érte. ez a szerencsétlen föpolgármester képtelen valamiért is válalni a felelöséget
nyugalom
2020. március 26. 20:03
Ó hát már tanácsolták - utasították - neki a hitelfelvételt!
CirmoS
2020. március 26. 17:14
Karigeri, 1. akiket MÁR elárultál.... 2. akiket MÉG el fogsz......! Majd azt csinálod, amit Fletó mond! Kíváncsian várjuk érdemi munkád...!
balbako_
2020. március 26. 16:55
A 40 tanácsadója biztosan megkapja....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!